Review: Cambridge Audio CXU BD-speler

Menno Bonnema | 09 maart 2016 | Cambridge Audio

Het is een tijdje stil geweest rond de presentatie van nieuwe top Blu-ray spelers. Maar in korte tijd verschenen daar nieuwe Blu-ray sterspelers op de markt. Eerst de BDP-LX88 van Pioneer, toen de UDP411 van Arcam en daarna die van Cambridge: de CXU. En jawel, net zoals de andere twee een universele BD-speler, die daarnaast nog veel meer kan. Wij gingen testen wat deze speler van Cambridge allemaal kan en hoe die in de praktijk presteert.

Dat de Britse producent van kwaliteits audio apparatuur met een nieuwe BD-speler op de markt komt, mag wellicht al een verrassing worden genoemd. Want in de stal van de Engelsen kon je al een top-afspeler van zowat alle schijfformaten vinden, namelijk de Cambridge Audio Azur 752BD. Die mochten we al eens in een eerder stadium onder de loep nemen in een multi-test van BD-spelers en Blu-ray Audio only geluids-test. Uit die test rolde al een prachtig resultaat voor de Azur 752BD. Zoek de test er maar op na, één van de hoofdconclusies was in ieder geval dat de Azur 752BD op audio-gebied een uitstekende universele speler te noemen valt, en een speler is die de concurrentie aan kan met een goede cd-speler.

Design

Dan reist en rest nu de vraag: kan een nieuwe BD-speler in de vorm van de CXU in dit geval, nog iets toevoegen aan al reeds zo’n goede speler? Ons motto is natuurlijk dat het altijd beter kan. Maar tegen welke prijs en welke extra opties krijg je er dan nog bij? Vragen die ik in onderstaande zal proberen te beantwoorden. Wat in ieder geval gelijk opvalt bij de CXU is zijn vormgeving. Die wijkt behoorlijk af van zijn voorganger, de Azur 752BD. Dat is dan al makkelijk: je zult niet snel je vergissen in welke nu de laatste speler van het merk Cambridge is. De CXU heeft duidelijk een flitsender en futuristischer uiterlijk. Het design van CXU komt ook niet uit de lucht vallen. Die valt namelijk goed samen met de al eerder uitgebrachte nieuwe producten-reeks van Cambridge die in januari het licht zagen. Maar liefst zes producten werden er toen in de zogenaamde CX-serie gepresenteerd. De CXU lijkt nu de laatste loot aan die tak te zijn.

Over dat design gesproken: het schijnt niet alleen een design-ding te zijn dat de CXU een beetje een ‘ovalen’ onderstel lijkt te hebben. Door die vormgeving van de onderkant verkrijgt de speler maar drie contactpunten met het oppervalk waar die op staat, hetgeen tot minder resonantie zou leiden. Functionele schoonheid zullen we maar zeggen. Mij kan de vormgeving wel bekoren, maar dat is ook maar weer een behoorlijk subjectieve inschatting natuurlijk. In het land van de vele Blu-ray spelers in redelijk vierhoekige behuizingen, is de CXU in ieder geval een speler die er uit springt.

Nog een saillant detail: op de voorkant van de speler zien we niet meer Cambridge Audio staan, maar is het nu kort en krachtig Cambridge.

De concurrentie

In het hoger segment van BD-spelers is het een tijdje rustig geweest wat het presenteren van nieuwe spelers betreft. Van Denon en Marantz hebben we al een tijdje niks meer gehoord. Maar van Pioneer en Arcam kwamen daar ‘ineens’ respectievelijk de BDP LX-88 en de UDP411, iets later gevolgd door de CXU van Cambridge. Toevalligerwijs zitten de drie genoemde spelers allemaal rond de 1500 euro. Een andere overeenkomst is hun mogelijkheid om zo’n beetje alle schijven te kunnen afspelen.

Is het er dan weer de tijd voor geworden om met luxere - lees duurdere - spelers op de markt te komen, nu we weer een beetje uit de crisis aan het kruipen zijn? Moeilijk te zeggen. Dan zou je toch ook iets van Denon en Marantz mogen verwachten. Wellicht is er ook sprake van een zekere stilte voor de storm en dat producenten nog even wachten op de (uit-)ontwikkelingen op het gebied van Ultra HD-beeld. Het blijft gissen.

Een andere reden voor het nu uitbrengen van de CXU door Cambridge is ook een speculatieve. In de wandelgangen, je weet wel: die gangen waar iedereen over hoort maar nooit iemand nou precies weet waar ze nou zijn, wordt gesproken over de strijd om de eerste plaats wat betreft de beste BD-speler op de markt. Die strijd zou gaan tussen Cambridge en het Chinese Oppo. Was de Azur 752BD het audiofiele antwoord op de Oppo BDP-103, de CXU zou dan nu de slag om de echte top moeten aangaan en wel met de Oppo BDP-105. De BD-spelers van beide merken vertonen belangrijke overeenkomsten.

Dat klopt, ze maken gebruik van hetzelfde ‘basissysteem’ en beschikken zo ongeveer ook over dezelfde aansluitingen. Maar daar houdt de gelijkenis dan ook op volgens Cambridge, de audiofiele invulling is op een andere manier gedaan, aldus diezelfde fabrikant. Ik wil hier tenslotte dan nog opmerken dat er wat top BD-spelers nog wel andere spelers in het veld zijn, zoals die van het Duitse merk T+A (BD 1260R), het Noorse Electrocompaniet (Emp3) en toch ook het Japanse Denon die met de DVD A1 UD ooit een fantastische BD-speler op de markt hebben gebracht. Die laatste schijnt niet meer leverbaar te zijn en zat ook in een iets andere prijsklasse: 5000 euro…


EDITORS' CHOICE