Waar de oude NAP 250 nog een bepaalde hindernis voor de bijzondere kwaliteiten van de NAC-N 272 voorversterker/netwerkspeler vormde, is dat met het hoge niveau van de duurdere en op één na duurste voorversterker uit het Naim programma, de NAC 252 samen met de losse bijbehorende SuperCap voeding, vreemd genoeg veel minder het geval. Vooral omdat ik bij importeur Latham al hoorde hoe mooi ongehinderd en vrij deze top voorversterker zijn werk deed, leek het mij de ideale Naim-kandidaat om ook thuis in de gecontroleerde omgeving van mijn luisterruimte in te gaan zetten.
Om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te maken, kan ik voor deze test naast de nieuwe DR uitvoering, ook nog over de ‘oude’ en voorgaande NAP 250 eindversterker beschikken. Als ideale bijpassende bron maak ik bewust gebruik van een Naim CDX2 CD speler. Niet alleen is dit één van de mooiste bronnen die het merk gelukkig nog steeds in huis heeft. Maar ook heeft deze speler een geweldig mooie zeggingskracht, coherentie, puurheid en neutraliteit. Belangrijke eigenschappen die mijn beoordelingswerk extra vergemakkelijken.
Ook al is mijn nieuwsgierigheid naar de nieuwe DR uitvoering erg hoog, toch besluit ik in een eerste ronde met de originele NAP 250Â eindversterker te beginnen. Wat ook nu weer in alle hevigheid opvalt, is hoezeer Naim in dit geval aangesloten op mijn referentie Master Contemporary C luidsprekers, als merk klankmatig afwijkt van de concurrentie. Want direct als ik begin met het heerlijk spontane live album van Ilse de Lange - Dear John (Warner Bros 9362-47590-2), ervaar ik weer die opvallende gretigheid, energie, kracht en de typische volheid in het middenlaag. Een eigenschap die de grotere Naim (eind)versterkers al sinds jaar en dag zo kenmerkt en veel raakvlakken heeft met echte muziek.
Ondanks de op papier modale 85 watt per kanaal klinkt deze eindversterker veel meer als een krachtig 200 watt exemplaar van een willekeurig ander merk en dat is best opmerkelijk. Naast de kenmerkende overgedimensioneerde voeding, zal dit waarschijnlijk door een andere mate of verhouding van tegenkoppeling en een dempingsfactor die niet wurgend hoog af is gestemd worden veroorzaakt. Naast de opmerkelijk krachtige presentatie is de originele NAP 250 vooral een typische transporteur van PRAT (Pace Rhythm and Timing) en hoor je in in mindere mate audiofiele aspecten als ultieme verfijning, transparantie, genuanceerdheid en een 3D ruimte beeld.
REVIEWNaim Audio
Naim NAP 250 versus NAP 250 DR - Luisteren NAP 250
Werner Ero |
06 november 2015
| Naim Audio
MERK