Net als de oude NAP 250, levert ook de DR uitvoering een trotse 85 watt uitgangsvermogen per kanaal aan 8 Ohm. ‘Waaaat?!’ denkt u nu vast ‘Maar 85 watt per kanaal voor een eindversterker van toch maar even € 5.300,-? Dat is toch gekkenwerk en een vermogen van niets?! Zelfs mijn budgetversterkertje heeft al meer watt.’ Dit is nu precies één van de hoofdproblemen waar Naim al sinds jaar en dag mee te maken heeft. Als je namelijk kickt op specificaties zal op de Statement na, geen enkele Naim het ooit gaan winnen. Zo levert de kleinste eindversterker, de NAP 100 maar zo’n 50 watt per kanaal, terwijl de grootste ‘normale’ eindversterker in de vorm van de NAP 500 DR, het nog steeds niet tot een verbeelding sprekende 140 watt schopt.
Maar als ik u vertel dat de hier geteste NAP 250 DR eindversterker wel over een forse en ruim overbemeten 400 V/A ringkerntrafo beschikt, gaat u er waarschijnlijk al wat anders over denken. Naim is ook gewoon geen showbedrijf en alles staat vooral in dienst om een zo hoog mogelijke geluidskwaliteit te bereiken als binnen een gestelde prijs mogelijk is. Dat de heren wel van het nodige understatement houden, blijkt alleen al uit de uitspraak dat naast de twee hoofditems – waar ik later op in zal gaan – er slechts ‘kleine’ verbeteringen in de print lay-out en gebruikte onderdelen zijn aangebracht. Maar eenieder die beide ontwerpen op een foto of levende lijve vergelijkt, zal meteen opvallen dat er eigenlijk helemaal niets meer hetzelfde is! De binnenzijde ziet er niet alleen totaal anders uit, ook zit letterlijk iedere component op een heel andere plaats en zijn ook de onderdelen zelf, veelal compleet anders! Naast ‘dezelfde’ rest zijn het volgens Naim met name de volledig opnieuw ontwerpen NA009 transistor en discrete regulator die het klankmatige verschil zouden maken.
Super transistor
Hoewel ik in eerste instantie nog aan toeval dacht, zal 2015 voor nu al voor mij het jaar ingaan als het jaar van de transistor. Nooit eerder heb ik namelijk zo veel echt goede versterkerontwerpen met de transistor als basis, in mijn luisterruimte kunnen verwelkomen als dit jaar. Ook op beurzen en winkelpresentaties is het hoge aantal zeer goed scorende transistorversterkers op zijn minst opvallend te noemen. Eenmaal in gesprek met de betrokken ontwerpers blijkt al snel dat al deze toppresteerder één belangrijke overeenkomst hebben. Ze maken namelijk allemaal gebruik van de nieuwste typen transistoren!
In geval van Naim gaat het om een ontwerp dat in eerste instantie speciaal voor de Statement is ontworpen, maar wat door het vervaardigen van veel grotere aantallen en de daaraan gekoppelde prijsdaling, nu ook voor de prijstechnische subtop versterkermodellen uit het programma kunnen worden ingezet. Aan deze nieuwe NA009 transistor is meer dan een jaar van prototypes en intensieve luistertesten vooraf gegaan en het ontwerp heeft in nauwe samenwerking met een gespecialiseerde semiconductor fabrikant plaatsgevonden. Deze leverancier levert normaliter trouwens alleen aan defensie en de ruimtevaartorganisaties en was dus zeer goed in staat de extreme mate aan zorg en extreem nauwe toleranties te bereiken.
De NA009 is een maatwerk Naim-ontwerp waarbij van non-ferro materialen en speciaal vervaardigde matrijzen gebruik is gemaakt. Het gebruik van deze ijzervrije materialen, reduceert op dramatische wijze de vervelende inwendige mechanische stoorinvloeden. Dit ontstaat door het minimaliseren van de trillingen die optreden wanneer een grote hoeveelheid stroom door de pootjes van een transistor stromen. Een volgend ontwerpaspect is dat de NA009 transistor wordt gemonteerd op een keramische isolator. Hierdoor kunnen ongewenste zwerfstromen en storende capacitieve waarden zoveel mogelijk worden geminimaliseerd en ontstaat direct een betere weergave.
Schone voeding
Een tweede kernaspect wat met de betere weergave van de laatste generatie Naim eindversterkers te maken heeft, is door gebruik te maken van een volledig nieuw ontwikkeld discreet regulator circuit. Hierdoor is naast een nog grotere stabiliteit van de DC uitgangsspanning, ook een nog veel schonere voedingsspanning ontstaan. Deze Naim DR techniek gaat hier door zijn volledig nieuwe unieke ontwerp verder als ooit tevoren. Want eenmaal vertaald in meetresultaten worden de verschillen pas echt duidelijk en tastbaar. Zo haalt de originele NAP 250 eindversterker een voedingsruisvloer van -105 dB, terwijl de DR uitvoering deze drempel verlaagt tot zelfs onder de -140 dB! Een spectaculaire verbetering, waarvan ik benieuwd ben hoe deze zich in de gehoormatige praktijk zal gaan vertalen.
REVIEWNaim Audio
Naim NAP 250 versus NAP 250 DR - Statement junior
Werner Ero |
06 november 2015
| Naim Audio
MERK