NIEUWS

Final Cut Pro X

Ulco Schuurmans | 23 april 2015

Bij Apple OSX is het iMovie voor de beginnende amateur en Final Cut Pro voor de gevorderde en professionele gebruiker. De overstap van het traditionele FCP Studio 7 naar het veel flitsender en ook meer op sociale media gerichte FCP X viel menig gebruiker toch wat zwaar. Te meer omdat eerdere releases nog niet de pro-functionaliteit brachten die men er in het circuit van verwachtte. Dat is met de huidige 10.1x versie gelukkig geheel verleden tijd.Het is even wennen, maar dan heb je als veeleisende postproducer een montage-instrument in handen dat in deze edit-prijsklasse voor beeld en geluid zijn weergave niet kent. Ook is de overstap van iMovie naar FCP X minder moeilijk dan gedacht.
Een van de grootste verbeteringen ten opzichte van FCP Studio 7 is de zogenaamde magnetische tijdlijn. Sleep de videoclips naar hun plaats in de tijdlijn en zij voegen en synchroniseren automatisch naadloos samen. Dat werkt na even wennen voortreffelijk. Nooit meer zwarte gaten (gaps) en lelijk botsende videoclips in de tracks.
Voor producties met meerdere camcorders draait FCP X de edit-hand niet om. Tevens kan je allerlei verschillende videoformaten gewoon in de timeline kwakken. De editing-software herkent deze bestanden automatisch en verwerkt hen in het native (= het oorspronkelijke) formaat op 64 bit. Maximaal zijn er 64 invalshoeken (angles) voor camera’s in video en foto beschikbaar. De bijbehorende Angle Editor en Angle Viewer zijn daarbij heel behulpzaam.
FCP 4 slikt 4K UHD zonder mankeren en in realtime. Zelfs tot 16 multicams is mogelijk als de Mac-computer maar krachtig genoeg is. Overigens vallen de gestelde systeemeisen best mee. FCP X draait al goed op een iMac of Mac Pro notebook met minimaal 4 GB systeem en een Intel i5 CPU.Zoals gezegd kan deze montagesoftware met vrijwel alle gangbare videoformaten uit de voeten in SD, Full HD en 4K in AVHD, MPEG2 en MPEG4, DV plus uiteraard het eigen Apple QuickTime en ProRes. Ook Sony XAVC, REDCODE RAW en Blackmagic zijn van harte welkom. 4K valt via HDMI op tv te zien. Voor 3D is een aparte plug-in nodig.
De grafische effecten zien er goed uit en FCP X ondersteunt de videoversnelling op de ingebouwde kaarten. De correctiemogelijkheden voor beeld en geluid zijn zeker op niveau.
Het mediamagement is duidelijk en intuïtief. Enkele opdrachten en benamingen wijken af van andere montagepakketten maar dat valt te leren.Het gebruikersinterface ziet er overzichtelijk en opgeruimd uit. Projectbibliotheken met bronmedia en/of projecten zijn gemakkelijk met andere editors uit te wisselen. Opmerkelijk goed werkt de automatische beeldstabilisatie.
De exportmogelijkheden zijn lekker groot en met name ook gericht op het gebruik in de cloud en sociale media. Er zijn een aantal templates voor het op- en aanmaken van dvd en Blu-ray beschikbaar. De kleurcorrectie, colour grading en key-ing functioneren prima.
Voor het meten en analyseren zijn er histogrammen, vectorscopen en waveform monitoren aan boord. Bij het geluid komen de 10-31 bands equalizer, creatieve plug-in effecten, corrigerende audiofilters, automatische synchronisatie, editing over meerdere kanalen, het corrigeren van uit de pas lopende volumes en het gelijkwaardig (Match) laten klinken van geluidsopnamen gemaakt met verschillende microfoons van pas. En met de Inspector zijn fouten snel te traceren en uit de soundtrack te verwijderen.Belangrijke verbetering in de laatste 10.1x-versie zijn onder meer:
- Verbeterde audiofades men handles (handvatten om met de pijlcursor aan te trekken).
- Verbeterde split edits.
- De genoemde compatibiliteit met 4K.
- Native support voor MTS-, MT2S en XML.
- Het flexibel kunnen aanpassen van het gui.
FCP X is de eerste keuze voor de Mac-gebruiker die editing software van formaat voor een alleszins redelijke prijs zoekt.Conclusie
De keuze voor NLE-software van formaat is aan de gebruiker. Oordeel naar het besturingssysteem, geboden mogelijkheden en formaten in relatie tot het gestelde montagedoel en welke ervaring je al met eerdere versies hebt. Er zijn proefversies voor 30 dagen uitproberen van internet te downloaden.


EDITORS' CHOICE