NIEUWS

Magix Video Pro X6, Sony Vegas Pro 13 & Final Cut Pro X

Ulco Schuurmans | 23 april 2015

Voor de gevorderde videoamateur zijn montage-pakketten (NLE-software) in de middenklasse het meest interessant. Dit zowel qua de geboden bewerkings-mogelijkheden bij beeld en geluid (editing) en effecten/overgangen en correctiemogelijkheden als de rekensnelheid, gebruikerscomfort en het accepteren van de meeste gangbare videoformaten. Magix Video Pro X6, Sony Vegas Pro 13 en Apple Final Cut Pro (10.1x) voorzien ruimschoots in deze wensen.

De videofilm komt pas echt tot zijn recht in de zogenaamde ‘postproduction’. Dat is de combinatie van montage en nabewerking. De montage zelf, het non lineair editen (NLE), berust op het bijsnijden, in de tijdlijn plaatsen en het kiezen van de overgangen (transitions). En de nabewerking bestaat uit het corrigeren van beeld en geluid, het aanbrengen van titels en effecten, het overvloeien van video en audio (mixing) en zo nodig ook key-ing. Eenvoudiger NLE-software biedt regelmatig te weinig bewerkingsmogelijkheden, is traag, loopt zo nu en dan vast en herkent niet alle videoformaten (bijvoorbeeld 4K, 3D, de videofilmende foto- en actiecamera). Investeren in een montagesoftware van formaat loont zeker zoals de drie hierna besproken pakketten laten zien.Magix Video Pro X6
Magix voor Windows Vista, 7 en 8 is een oude getrouwe aan de montagescene en behoorlijk populair bij videoamateurs. De toevoeging Pro geeft al aan dat deze Magix-versie mede mikt op de professionele videoformaten die immers ook in de amateursector oprukken. Bijvoorbeeld 4K (UHD) van Sony en Panasonic, de Canon EOS C-series en de Blackmagic camcorders. Vrees echter niet, Magix Video Pro X6 is er niet moeilijker door geworden. De oude relatieve gebruiksvriendelijkheid zoals gewend bij de Video Deluxe is gebleven. En de taal is geheel Nederlands.
Het hoofdscherm heeft de klassieke structuur van de tijdlijn met een apart beeldvenster voor het bronmateriaal en een window voor het af te spelen videoproject zelf. Waar nodig open je bibliotheekvenster voor het importeren van AV-materiaal, effecten of filters. Het gebruikersinterface is overzichtelijk, intuïtief en werkt redelijk snel. De sporen in de tijdlijn laten duimnagelbeeldjes voor video en golfpatronen voor audio zien. Bij Full HD kan je op een doorsnee montagecomputer op vijf realtime videosporen werken. Ook AVCHD vormt geen probleem.
Tot de belangrijkste specificaties behoren: Native 64-bit toepassingen, ondersteuning van de professionele formaten XDCAM, AVC Intra, DVCPRO, ProRes, UHD, schaalbare proxy editing, primaire en secundaire driewegs-kleurcorrectie, multicamcorder editing op maximaal 9 sporen, Full Stereo 3D ondersteuning, nauwkeurige geluidsmontage tot op omroepniveau (Broadcast), disc authoring voor dvd en Blu-ray disc, export van videobestanden in Broadcast-kwaliteit met batch processing en tal van nuttige plug-ins afkomstig van proDAD (beeldstabilisatie) en Red Giant (prima effecten). Dat zal voor menigeen voldoende zijn.Nieuw in Pro X6 zijn:
- Verbeterde H.264 (nog geen H.265) en audio CODECs. In samenwerking met de geoptimaliseerde videomachine (= softwarekern voor bewerking) zijn projecten te bewerken in systeemgeheugens groter dan 4GB aan RAM.
- Nesting-techniek. Hiermee kan je stukken gemonteerde video (sequences) invoegen in andere projectsequenties. Zo zijn complexe montages te bouwen waarbij je de sequenties afzonderlijk kunt bewerken en deze zich dienovereenkomstig in de totale videofilm aanpassen.
- Ultra HD en 4K. Niet alleen van UHD-camcorders maar ook van smartphones en de GoPro Hero 3+ actiecamera. Deze functie is nog beperkt tot 1 track. Dit terwijl 3D MVC wel op drie realtime-sporen gaat. Tevens is RAW-import mogelijk.
- De nieuwe nauwkeurige meet & instelinstrumenten Histogram, ectorscope, Waveform Monitor en RGB Parade.
- Nog een betere ondersteuning van aanwezige grafische processoren (GPU’s) op de videokaart, Aantrekkelijk is het High Dynamic Range (HDR) effect voor een hoog contrastbereik.
In het algemeen zijn de werksnelheid, nauwkeurigheid voor correcties en fijnafstelling, import van bestanden en de effectmogelijkheden aanmerkelijk verbeterd. Ervaren Magix-gebruikers kunnen zo doorgroeien naar de Pro-versie 6.


EDITORS' CHOICE