NIEUWS

Sony Vegas Pro 13

Ulco Schuurmans | 23 april 2015

Alweer een oudgediende, Sony Vegas Pro 13 voor Windows Vista, 7 en 8. Dit NLE-pakket richt zich met name op de prosumer- en professionele Sony-camcorders met de daarbij horende video formaten in Full HD, UHD/4K en 3D. Sony Vegas Pro 13 kan relatief veel. Zoveel zelfs dat de beginner er mogelijk in verdrinkt. In het verleden was het gebruikersscherm (gui) met monitorvenster, projectvenster, tijdlijn en bibliotheek-windows enigszins aan de priegelige kant. Dat is in versie 13 verbeterd en wij vinden de gui ook intuïtiever. Je kunt de gebruikersinterface geheel op eigen maat en smaak instellen en op een monitor van 21 inch en groter is het best prettig monteren. Nesting en hot-key-functies verbeteren het gebruiksgemak en snelle werkstroom nog verder.Bij de editing-functies vallen op de nauwkeurige en relatief snelle bewerking op voor SD, HD, 2K, en 4K (UHD) materiaal in 2D of stereoscopisch 3D, met drag-and-drop functionaliteit voor de traditionele 3-punts en  4-punts montages. De geboden effecten en plug-ins zijn van hoge kwaliteit en misstaan ook bij 4K niet. En bij keying en compositing toont Sony Vegas Pro 13 zich een ware meester. Ook de kleurcorrectie staat op hoog niveau. En bij audio mixen en bewerken tot een soundtrack die klinkt als een klok heeft Sony de naam en faam hoog te houden. Noemenswaardig in deze zijn: een ongelimiteerd aantal audio tracks, high-resolution 24-bit/192 kHz audio recording en playback, punch-in recording, 5.1 surround mixing, effect-automatisering en tijd compressie/expansie. De geluidseffecten staan op realtime pro-niveau voor onder andere equalizer (EQ), reverb, delay en echo. Er zijn uitgebreide correctiemogelijkheden voor audio aan boord. Er zijn tal van third-party VST audio plug-ins beschikbaar. Tevens geheel compatibel met andere Sony software voor professionele geluidsbewerking.De import/export-functies zijn dik in orde. Tot de uitwisselbare bestandsformaten behoren onder andere native .veg files en AAF for Avid ProTools, XML voor Apple Final Cut Pro 7, Final Cut Pro X (alleen export), DaVinci Resolve 11 en .prproj for Adobe Premiere Pro CC en After Effects CC. En bij de camcorder ondersteunt Vegas Pro 13 XAVC, XAVC S, XDCAM, NXCAM, AVCHD, HDCAM SR, DSLR h.264 QuickTime en RED, Panasonic P2 DVCPRO, en AVC-Intra. Ook kan je Vegas Pro Projects encoderen naar HDCAM SR MXF-bestanden. Vermeldenswaard zijn de goede mogelijkheden om dvd- en Blu-ray schijven op te maken en te branden met het meegeleverde dvd Architect.Tot de belangrijkste vernieuwingen en verbeteringen bij versie 13 behoren onder meer:
- Een speciale iPad app voor het draadloos bedienen van de gebruikersinterface bij editing, het elders laten zijn van voorgemonteerde versies (reviewers kunnen hun opmerkingen als markers toevoegen) en bediening van Vegas Pro 13 met gebaren (gesture control).
- Duidelijk vormgegeven loudness-meter voor het geluid.
- Een verbeterde GPU-versnelling bij videokaarten van NVDIA en AMD.
- Een verbeterde projectarchievering voor alle betrokken AV-media.
- Een nieuwe voice-over plug-in met instelbare stijlen (templates) voor de dialoogvorm, mix en effecten.
- De meegeleverde NewBlue FX Essitial IV met onder meer Chroma Key Pro, Color Replace, Cut Away, Garbage Matte, Picture Gird, Picture-in-shape, Saturation EQ, Saturation Modifier, Selective Touch UP, en Title.
Sony Vegas Pro 13 is het editing tool voor de editor en postproducer die onder Windows hoge pretenties heeft bij de kwaliteit van beeld en (zeker ook!) geluid bij een groot aantal uiteenlopende videoformaten. De prestaties zijn op een stevige Windows computer ronduit snel en de workflow echt gestroomlijnd. Het pakket is in het Engels en vergt enige leertijd.


EDITORS' CHOICE