Amati Futura

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 15 oktober 2014 | Fotografie Werner Ero

In de met kunstig beschilderde wanden gelardeerde hoofdruimte is het 'piece de résistance' van deze show te zien en vooral te horen. Het gaat hier om niets minder dan de uit de toplijn afkomstige Sonus Faber Amati Futura. Een weergever die voor deze gelegenheid wordt aangestuurd door een Audio Research Ref 5 SE voor- en Ref 150 eindversterker combinatie. Cd-speler is hier een opvallend modale CD 6, terwijl ik denk dat op dit niveau een mooiere Ref CD 9 wat beter op zijn plaats was geweest. Maar dat mag de pret verder niet drukken want dit systeem laat meteen horen waar het op staat. Oftewel een enorm groots, krachtig en vergaand verfijnd en gedetailleerde weergave. Het is groot en kostbaar en zo klinkt het ook. Wat ik altijd vooral mooi vind aan dit soort grote high-end systemen, is dat er een mate aan achteloze vanzelfsprekendheid wordt bereikt en een bijna 1:1 schaalgrootte die met eenvoudigere en kleinere systemen gewoonweg niet te bereiken is. Een veeleisend percussiestuk of groot klassiek werk, blijven dan ook ongeacht de complexiteit van de muziek volledig overeind. Intrigerend vind ik ook om te horen hoe zo’n topklasse weergever bij demo’s in verschillende winkels toch steeds zichzelf weet te blijven. Daarbij is de Amati Futura niet echt een heel gemakkelijk aanstuurbaar luidsprekersysteem en zijn krachtige buizen- of transistorversterkers van hoge kwaliteit noodzakelijk om het 'beest' te temmen.


Olympica 2
Na de Amati Futura demo kunnen de stoelen een halve slag worden gedraaid en bestaat de laatste demo van deze show uit een kennismaking met de twee grotere Sonus Faber Olympica modellen. Luidsprekers die ik tot dat moment nooit eerder in het 'echt' heb horen spelen en waar ik zeker na de voortreffelijke entree van de Olympica 1, bijzonder benieuwd naar ben. Net als bij de Amati Futura is ook bij deze meer prestigieuze modellen voor een werkelijk topklasse aansturing gekozen. Voorversterker is hier namelijk een nieuwe SP26 van Audio Research, terwijl de gehoormatig mooi puur en integer klinkende Ref 75 eindversterker, de taak heeft de luidsprekers zo optimaal mogelijk aan te sturen. Heel luxe is dat in deze opstelling uit maar liefst drie mooie bronnen kan worden gekozen. Helemaal bovenop het rack staat een Rega RP8 platenspeler met Rega Apheta MC element, daaronder kom ik de extreem solide Wadia 7i cd-speler tegen, terwijl onderin het rack een Naim NDX voor de weergave van streaming audio signalen zorgt. We gaan van start met de Naim streamer als bron en dat gaat in eerste instantie erg voortvarend. Al vanaf het eerste moment heeft de weergave namelijk direct al veel raakvlakken met de hier ook zo super presterende Olympica 1 monitorluidsprekers. Met andere woorden is er ook hier meteen een hele mooie homogeniteit, een bepaalde muzikale authenticiteit, klankkleurrijkdom met openheid en eigenlijk toch ook wel gewoon een 'lekker' geluid waarneembaar. Maar ook is meteen hoorbaar dat model 2 op veel weergavefacetten toch wel een aantal stappen verdergaat. Want mede door de aanzienlijk grotere kast en de toename van het aantal units, is er meteen sprake van een grotere rust, meer gemak, een mooiere diepgang en vooral een nog volwassener weergave. Dat het met de resolutie en neutraliteit verder ook dik in orde is, blijkt wel wanneer we in een later stadium de verschillende andere bronnen langsgaan. De Wadia cd-speler met zijn mooie muzikale gelatenheid, rust en meer vloeiende klankkleuren en als grote 'bronverrassing' de Rega RP8 platenspeler. Want wat deze platenspeler voor dit bedrag aan autoriteit en stabiliteit weet te leveren. Petje af! En eigenlijk geldt hetzelfde voor deze Olympica 2. Een luidspreker die in het uitgebreide Sonus Faber programma precies de ‘sweet spot’ raakt. Enerzijds de luxe en grandeur van de topmodellen en anderzijds het meest actuele kennisniveau en materiaalgebruik. En dat voor een prijs die zeker niet goedkoop is, maar voor veel muziekliefhebbers nog net bereikbaar zal zijn.


Conclusie
Wat een sfeer, wat een presentatie en wat een mooie producten weer in deze Italiaanse editie van de Alpha High End 'World of Music' reeks. Voor het merk Sonus Faber en overigens ook verschillende andere op deze show niet getoonde Italiaanse merken, heb ik altijd al een zwak gehad. Zoveel passie, ziel en de combinatie van prachtig materiaalgebruik, vormgeving en geluidskwaliteit, zie en hoor je nagenoeg bij geen enkel ander land ter wereld. Dat deze Belgische winkel samen met de betrokken importeurs iedere keer opnieuw zo veel moeite doet om al dit moois verantwoord onder de aandacht te brengen, verdient niets anders dan lof en respect. Wat mij betreft tot de volgende themashow Sammy en Chris!

Alpha High-end
Tel: +32-(0)32325563
www.alphahighend.be


EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »