Italiaanse show Alpha High End Brasschaat

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 15 oktober 2014 | Fotografie Werner Ero

Al vanaf het moment dat 13 oktober 2013 het nieuwe winkelfiliaal van het Belgische Alpha High End in Brasschaat is geopend, bruist het werkelijk van de activiteiten en themashows rond deze bijzondere crème de la creme audiowinkel. Stond de 'Grande Opening' nog in het teken van Japan, compleet met 'Kodo' drummers, prachtige Samoerai kostuums en een enorm scala aan culinaire oosterse gerechten.


Voordat ik echter van wal wil steken wil ik toch vooral Alpha eigenaar Sammy Feldman en zijn hardwerkende winkelteam complementeren met zowel hun prachtige ruime winkel, als vooral de motivatie en bezieling om de fier brandende fakkel van onze zo mooie hobby nog steeds brandende te houden. Winkelshows worden er (gelukkig!) namelijk wel meer gegeven, maar dat er net zoals bij deze 'World of Music' themashows, ook nog eens bij iedere show opnieuw de hapjes, drankjes en andere lekkernijen perfect op het land van herkomst zijn afgestemd, zijn gewoon uiterst zeldzaam. Het feit dat daarbij in geval van deze Italiaanse editie op maar liefst zes(!) locaties in het enorme winkelpand naar mooie en verantwoorde opstellingen kan worden geluisterd, maakt een bezoek alleen maar begerenswaardiger. Wie het over Italiaanse audio heeft, zal 9 van de 10 keer als eerste de naam Sonus Faber noemen. En niet voor niets want qua afwerking, stijlvolle vormgeving, materiaalgebruik, uitgebreidheid van het assortiment en die typerende, bezielende 'Italiaanse' geluidsweergave, is er dan ook bijna geen alternatief te vinden. In dit geval kan ik tijdens één enkel bezoek uitgebreid kennismaken met op de absolute topmodellen na, de complete modellijn van Sonus Faber. Waar nodig ondersteund met modellen van onder andere Wadia en Audio Research. 'Maar', zegt u nu terecht, 'naast Sonus Faber zijn de andere genoemde merken toch helemaal niet Italiaans maar juist Amerikaans?' Dat klopt eigenlijk maar ten dele. Het is absoluut waar dat deze elektronicamerken in de V.S. worden vervaardigd, maar het is ook waar dat naast Sonus Faber, ook Wadia en Audio Research deel uitmaken van de overkoepelende Italiaanse Fine Sounds Group. Een in audio gespecialiseerde investeringsgroep die zijn gezamenlijke ontwerpstudio pal tegenover het Sonus Faber Atelier in Vicenza heeft gesitueerd. Tijdens mijn onlangs gehouden bezoek ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van de luidsprekerfabrikant, werd mij namelijk ook een kijkje achter de schermen gegund en mocht ik naast verschillende nieuwe Sonus Faber uitvoeringen die pas op de komende High End in München officieel worden gepresenteerd, ook toekomstige modellen en studies van bijvoorbeeld merken als Audio Research, Wadia en McIntosch bewonderen! Binnenkort een uitgebreid verhaal over dit zeer interessante jubileumbezoek.


Guarneri Evolution
Na hartelijk welkom te zijn geheten door bedrijfsleider Chris Steurs en genoten te hebben van een overheerlijke Cappuccino, wordt mijn oog enkel gescheiden door een glazen wand, vrijwel meteen getrokken door een paar glanzende Sonus Faber Guarneri Evolution monitor luidsprekers. Tot vóór de introductie van de onlangs geïntroduceerde SF Ex3ma, het onbetwiste monitortopmodel van deze Italiaanse fabrikant en ook vandaag de dag nog steeds een van de allermooiste 'kleine' luidsprekers die voor geld te koop zijn. Aansturing vindt plaats door de eveneens in Italië (bij Sonus Faber zelf!) geproduceerde Wadia Intuition 01 versterker, terwijl een Mac mini PC als streamer fungeert en Transparant Ultra voor alle kabelverbindingen zorgt. Wat mij bij eigenlijk alle generaties Guarneri's steeds opnieuw sterk opvalt, is dat de luidsprekers visueel opvallend hoog op hun massieve voet staan opgesteld. Uiteraard is hier bij het ontwerp rekening mee gehouden, maar het is wel sterk afwijkend van wat ik normaal bij dit soort luidsprekers gewend ben. De combinatie met de Wadia versterker is tonaal en qua totaaleigenschappen al vanaf het eerste moment dermate goed en tonaal kloppend, dat ik mij direct kan ontspannen en verliezen in de muziek. De presentatie is daarbij Sonus Faber typisch niet assertief 'in your face' of ultra dynamisch, maar juist heel rustig, fraai uitgewogen, (klank-)kleurrijk, ruimtelijk los van de speakers en in dit geval zeker ook muzikaal hoog oplossend. Natuurlijk kunnen dit soort werkelijke high-end luidsprekers met uitgekiende en vaak ook duurdere elektronica op een nog hoger niveau spelen. Maar dat was volgens mij in dit geval helemaal niet de insteek van deze voorbeeldopstelling. Hier was het meer de bedoeling om aan te tonen dat je voor een echte topkwaliteit geluidsweergave, eigenlijk maar heel weinig apparatuur en ruimte nodig hebt en daarin was het absoluut geslaagd!


EDITORS' CHOICE