ARTIKEL

Sterk Merk

Redactie HiFi.nl | 30 januari 2014 | Fotografie PHOTO40

"In de afgelopen decennia is Twee Meter uitgegroeid tot een waanzinnig sterk merk. Wij hoeven artiesten niet meer te vertellen wat het inhoudt, ze hebben vaak op YouTube op TweeMeterSessies.nl al sessies bekeken, of worden aangespoord door hun management. Steeds vaker krijgen we ook acts in het programma die zwaar zijn beïnvloed door gasten uit het verleden en het daarom een eer vinden ook een sessie op te nemen."

"Zo hadden we onlangs een opname met Damien Jurado op een prachtige nieuwe locatie. Aan het eind van ons interview vertelde Damien dat hij de sessie met de in 2003 overleden Elliott Smith had bekeken. 'Ik weet dat Elliott Smith bij leven een heel lastig persoon was om te interviewen. Jij bent erin geslaagd een mooi interview met hem te doen en hem in ere te laten. Ik vind het geweldig dat ik nu ook in dat archief zit', zei hij. Dat is natuurlijk waanzinnig om te horen."

Docu?
"Ons archief is zoveel groter dan wat in de loop de jaren is uitgezonden. Ik denk dat de verhouding uitgezonden - niet uitgezonden ongeveer 35-65 is, waarbij ik natuurlijk wel moet aantekenen dat lang niet alles ook geschikt is om uit te zenden. Maar ik zou het echt geweldig vinden wanneer er eens een bioscoopfilmregisseur ons archief in zou duiken om te kijken of er misschien een documentaire zit in Twee Meter Sessies. Al besef ik me tegelijkertijd dat het een ontzettend duur proces is, alleen al het digitaliseren van alle ruwe opnames kost enorm veel geld. Wellicht kan de overheid daarin wat voor ons betekenen, wat mij betreft is Twee Meter Sessies inmiddels cultureel erfgoed."

"Misschien wordt 2014 ook wel het jaar waarin Twee Meter Sessies de grens overgaat. We hebben namelijk vanuit het buitenland aanvragen gekregen om ons archief te combineren met nieuwe opnames daar. Het liefst zou ik dat natuurlijk zelf presenteren, bij de archiefbeelden horen verhalen en anekdotes van die lange gast die er vaak tussenin loopt. Sowieso lijkt het mij heel erg moeilijk om Twee Meter Sessies los te laten of de presentatie aan iemand anders over te laten. Het is toch je kindje. Dus mocht dat ter sprake komen, dan moet ik daar eens heel goed over nadenken."


EDITORS' CHOICE