ARTIKEL

Nieuw leven

Redactie HiFi.nl | 30 januari 2014 | Fotografie PHOTO40

De herbestemming die volgde, is in de basis gericht op het veiligstellen van het complex en de omliggende natuur. De bijbehorende visie vanuit Staatsbosbeheer: 'een monumentale plaats van samenkomst voor het beleven van natuur en cultuur van internationaal niveau en in een oog- en oorstrelende balans'.

Die missie leidt vervolgens tot een doelstelling voor de programmering: 'het streven moet zijn een specifiek cultureel aanbod en een specifieke culturele vraag met elkaar in evenwicht te brengen, waarbij de locatiekwaliteit het uniqueselling point vormt'.

On Air
We bedachten een plan om op al het voorgaande aan te sluiten, en wel met een evenement op zaterdag 22 en zondag 23 februari 2014. En wie anders dan radioman Jan Douwe Kroeske, de man met duizend microfoons, is de aangewezen persoon om dat weekend als onze gastheer op te tredenen als 2 Meter Sessies-missionaris Radio Kootwijk opnieuw als zender in te zetten?

Twee Meter de lucht in
Jan Douwe Kroeske en zijn muziekprogramma 2 Meter Sessies zijn sinds september 2013 weer terug op tv: het inmiddels ruim vijfentwintig jaar oude format, dat (live) muziek in al zijn facetten bewierookt, is sinds enkele maanden weer op Veronica te zien. Naast nieuwe registraties zal ook het rijke archief uit een kwart eeuw 2 Meter Sessies voorbij komen,met nooit eerder vertoonde beelden en mooie anekdotes.

Het archief bevat meer dan vijfhonderd video-opnames van onder andere Foo Fighters, Coldplay, Aerosmith, James Taylor, Radiohead, Beck, Elliott Smith en Eels. "Toen de eerdere reeks van 2 Meter Sessies op televisie stopte, besloten we op het internet door te gaan als multimediaal platform. Op onze vernieuwde website en via Facebook en Twitter zijn we onze loyale achterban blijven triggeren met nieuwe, interessante muziek. Ik ben gegrepen door het enthousiasme dat zendermanager Mark Bruitsman op tafel gooide om 2 Meter Sessies bij Veronica binnen te halen. Dat voelt fantastisch!" Inmiddels zijn er ook plannen om weer het theater in te gaan.

Twee Meter de grens over?
Jan Douwe Kroeske en Twee Meter Sessies horen bij elkaar als Bassie bij Adriaan, Yin bij Yang en Acda bij De Munnik. Ruim 25 jaar na de start van Twee Meter Sessies in april 1987 op de radio, en twintig jaar na het debuut op televisie, is presentator Jan Douwe Kroeske ook nog lang niet Twee Meter-moe. Sterker, hij zit nog barstensvol plannen met het concept.

"In 2009 en 2011 gingen we al eens Twee Meter Het Theater in, het verhaal van Twee Meter door de jaren heen. Voor mij een heel nieuwe presentatie-ervaring, zo met publiek dat direct op je reageert. Ik liet beelden uit het rijke archief van Twee Meter Sessies zien en vertelde anekdotes, terwijl Selah Sue in 2009 en School Is Cool en Luka Bloom in 2011 zorgden voor een stukje muzikale omlijsting. Die lijn zouden we graag verder ontwikkelen, maar het is nog niet definitief dat we ook weer een theatertour gaan doen."


EDITORS' CHOICE