REVIEWDenon

Streaming

Bestanden die op een NAS zijn opgeslagen – op voorwaarde dat dat in wma, mp3, wav, aac, applelossless of flac is – kunnen worden weergegeven op de AVR-X2000. Wel is het opmerkelijk dat je volop muziek en foto's (jpeg) kan streamen (eventueel ook via een Flickr account), maar dat de Denon geen gestreamde video's lust. Om het verhaal compleet te maken, geven we nog even mee dat de AVR-X2000 ook AirPlay-compatibel is.

Aansluiten
Na het gebruikelijke gepriegel met de punt van een mes om de plastic topjes uit de luidsprekerpoorten te wurmen, sluiten we de AVR-X2000 aan op ons referentie testsysteem. Dat is deze keer opgebouwd uit een Pioneer BDP-LX55 blu-ray speler, een Sonos Connect streamer, een Velodyne SPL 1200 Ultra subwoofer en een set Klipsch Palladium surroundluidsprekers.

Installeren
Je kan de set-up procedure desgewenst uitvoeren met behulp van de – Nederlandstalige,waarvoor hulde! – set up assistent. Die is zodanig duidelijk, dat ook de gebruikers voor wie het allemaal nog heel nieuw is er hun weg in zullen vinden. Ook de 'Help'-menu's zijn bruikbaar. Tenslotte is het ook handig dat waar toepasselijk de juiste aansluitingen middels een foto op het scherm worden getoond.

De Audyssey inmeetprocedure – een belangrijk onderdeel van de installatie – omvat metingen op acht verschillende locaties in de ruimte. Als je daar acht cinemazetels zou hebben staan, dan kan je boven elk van die zetels – liefst op oorhoogte – een meting uitvoeren. Het programma stelt de equalising dan op een zodanige manier in dat het geluid in elk van die acht plaatsen gemiddeld geoptimaliseerd wordt. Als je dat gemiddelde wil manipuleren, dan kan je de microfoon gedurende meerdere metingen op één plaats laten staan. Die plaats zal dan zwaarder doorwegen in het uiteindelijke resultaat. Wat een andere manier is om te zeggen dat het geluid dan beter zal zijn op die plaats.

Manueel
Knap en bijzonder handig, al die automatische inmeetprocedures. Maar uiteraard willen we ook wel eens weten wat er gebeurt als we één en ander manueel afregelen. We kunnen dan gelijk checken of de automatische metingen correct zijn uitgevoerd.

Het blijkt al gauw dat er nog heel wat meer manueel af te regelen valt dan wat de set up-assistant je voorschotelt. Het is niet onze bedoeling om je te vervelen met een droge opsomming van alle parameters die je kunt instellen, maar om je een idee te geven van de omvang en diepgang ervan, kijken we even naar de parameters in de 'Audio Volume'-pagina. Hier kan je instellen of je voor een normale volumeschaal kiest of voor een –dB schaal. Je kan ook een maximaal volume instellen, de volumestand kiezen die automatisch gekozen wordt als je het apparaat inschakelt en het mute niveau bepalen: een beetje, flink wat of helemaal. Heel compleet, dit alles.

Dankzij onze manuele check ontdekken we ook dat Audyssey niet alleen zijn MultEQ XT systeem activeert tijdens de inmeetprocedure, maar dat stiekem ook de Dynamic EQ en Dynamic Volume functies op actief gaan. Die moet je dus manueel terug uitschakelen, als je het iets of wat puristisch wil aanpakken. Vooral de Dynamic Volume-functie doet je geluid geen goed.

MERK

EDITORS' CHOICE