REVIEWDenon

Look & Feel

De AVR-X2000 is meteen herkenbaar als een Denon. En je ziet ook dadelijk dat het om een AV-receiver gaat. De aanwezigheid van de twee grote draaiknoppen – één links en één rechts – en het centrale display laten daar weinig twijfel over bestaan. Een ander designelement dat typisch is voor een Denon AV-receiver, namelijk de afdekklep waarmee de minder gebruikte bedieningselementen aan het oog worden onttrokken, ontbreekt in dit geval. Dat maakt dat het apparaat er ietsjes minder strak uitziet dan zijn duurdere broers.

Eigenlijk komt dat niet zozeer door de zichtbare bedieningselementen – die zijn slinks gepositioneerd tussen het display en het zwarte vlak eronderen vallen daarom niet uit de toon –, maar eerder door de opvallende opschriften die erboven staan. En door de zichtbare frontaansluitingen. Het is natuurlijk wel praktisch dat er een HDMI- en USB-poort, plus een full size hoofdtelefoonaansluiting en een input voor de meegeleverde meetmicrofoon op de voorzijde van de AVR staan, maar het ziet er daardoor wel allemaal wat minder elegant uit.

Het algehele voorkomen en het materiaalgebruik van de behuizing en de knoppen liggen in lijn met het prijskaartje. Zo is de kast in metaal uitgevoerd, maar is het voorpaneel in kunststof. Ook de twee grote draaiknoppen op het voorpaneel zijn kunststof exemplaren. Dat is verder geen probleem, maar het voelt wel wat minder lekker aan dan een zware, metalen draaiknop.

Ingangen
Zag je tot voor kort nog wel achterpanelen van AV-receivers die werkelijk tot de laatste vierkante centimeter gevuld waren met aansluitingen, bij deze machine is dat niet het geval. Desondanks zit alles erop wat je nodig hebt. Nu ja, met uitzondering van coaxiale digitale ingangen, dan. Je hebt recht op maar liefst zeven HDMI-poorten (waarvan er eentje op het voorpaneel zit), die ook HDMI-functies ondersteunen zoals 3D, ARC, DeepColor, xvColor en Auto Lipsync. De AVR-X2000 is niet compatibel met de nieuwe HDMI 2.0 norm. Daarvoor zullen we moeten wachten op de volgende generatie. Digitale audio kan ook ingevoerd worden via de twee optische ingangen. En je kan de Denon voeden met analoge stereosignalen. Met dank aan de vier stereo cinchpoorten.

Uitgangen
Over naar de audio uitgangen. Om te beginnen zit er een subwooferaansluiting achterop, evenals een stereo cinch uitgang. Deze laatste kan je gebruiken om een bronsignaal naar een tweede zone te sturen. Onderaan tellen we zeven luidsprekerpoorten. Dat lijkt logisch, want de Denon heeft zeven versterkerkanalen.Toch hadden we liever méér luidsprekerpoorten voorzien. Dat komt omdat je met twee van de zeven versterkerkanalen heel flexibel kunt omspringen. Je kan deze bijvoorbeeld gebruiken om twee back surround geluidskanalen aan te sturen (7.1), maar je kan ze ook inzetten om de frontluidsprekers mee te voeden in een bi-amp configuratie.

Of om een 'B' luidsprekerpaar te voorzien. Tot slot kan je er ook een Front Height luidsprekerpaar mee aansturen. Vier keuzes, dus. Als je permanent kiest voor één mogelijkheid – bijvoorbeeld 7.1 –, dan is er geen reden waarom je meer dan zeven luidsprekerpoorten zou willen. Maar als je de twee kanalen gebruikt om muziek in de keuken te spelen, maar ook voor de back surround kanalen iedere keer als je een film kijkt, dan zal je telkens de kabels moeten omprikken. En dat had dus kunnen voorkomen worden door extra luidsprekeraansluitingen te voorzien. Maar: we hebben het hier over een budgetvriendelijke machine, en dus gaan we over dit soort details niet te moeilijk doen, right?

De videokant is natuurlijk al heel behoorlijk afgedekt door de zeven HDMI-ingangen, maar je hebt ook nog twee composiet ingangen en één component video ingang tot je beschikking. Tot slot zit er ook een FM antenne-aansluiting en een netwerkpoort achterop.

Radio
OK, de AVR-X2000 is een receiver, en dus heeft hij een FM-tuner aan boord. Minstens even interessant is de mogelijkheid om internetradiostations weer te geven. Daartoe maakt de Denon gebruik van de bekende vTuner database. Maar ook de liefhebbers van de Spotify en Last FM muziekdiensten komen aan hun trekken.

MERK

EDITORS' CHOICE