REVIEWDenon

Denon AVR-X2000 AV-receiver

Het is bekend dat Denon een indrukwekkende reputatie heeft als het om de betere AV-receivers gaat. En dus zijn we benieuwd hoe een van de nieuwe, goedkopere modellen van het merk het er in onze testruimte van afbrengt...

Denon heeft momenteel zes AV-receivers in het gamma. Twee daarvan zijn onder de hier geteste AVR-X2000 (€ 599) gepositioneerd. Dat zijn de AVR-X500 (€ 299) en de AVR-X1000 (€ 399). De overige drie apparaten bevinden zich hogerop in het gamma. Het gaat om de AVR-X3000 (€ 949), de AVR-X4000 (€ 1.399) en de AVR-4520 (€ 2.699). Nu geloven we best dat de drie duurdere machines prima presteren, maar hoeveel zou er van dat kwaliteitsniveau overblijven als we het prijspunt op € 599 houden? De test van de AVR-X2000 zal het uitwijzen.

Lezen
Nogal wat mensen komen er niet aan toe om ooit de gebruiksaanwijzing van een apparaat te lezen. Zelfs niet als het om een gecompliceerd stuk elektronica gaat, zoals een AV-receiver. Ook wij claimen op dat vlak niet geheel vrij van zonden te zijn. Maar deze keer pakken we het anders aan en beginnen we dit verhaal met het doorlezen van de handleiding. Die telt maar liefst 212 elektronische pagina's, in de vorm van een PDF op de meegeleverde cd-rom. Een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de dikke papieren handleidingen van weleer.

Zo komen we onder weer te weten dat de AVR-X2000 over zeven eindtrappen beschikt, die elk 95 watt vermogen uitsturen. En dat het videogedeelte inkomende signalen kan opschalen tot een resolutie van 3180 x 2160, oftewel 4K. De kans dat je aan dat laatste in de praktijk ooit veel hebt is eerder klein (wegens niet compatibel met de nieuwe HDMI 2.0 norm), maar OK. Wat de bediening aangaat, lezen we dat er ergens een 'klassieke' IR remote in de doos verborgen moet zitten – yup, gevonden! –, maar dat je ook gebruik kunt maken van de Denon Remote app. Die is er voor iOS én voor Android apparaten. Een ander aspect dat positief is voor de gebruiksvriendelijkheid, is de aanwezigheid van vier 'Quick Select' knoppen op het voorpaneel. Hier kun je een bepaalde bron aan koppelen, samen met een volume-instelling, een geluidsmodus en een Audyssey instelling.

Audyssey
En nu we het toch over Audyssey hebben: de systemen van dat merk zijn flink vertegenwoordigd in de Denon. Met MultEQ XT room equalising, met Dynamic Volume en met Dynamic EQ. Over dat laatste kunnen we kort zijn: het is feitelijk een soort loudness functie, maar dan beter en uitgebreider. De MultEQ XT room equalising functiekan ingesteld worden op 'Uit', 'Graphic EQ', 'Audyssey Flat', 'AudysseyByp. L/R' en 'Audyssey Standard'.

Met 'Graphic EQ' kan je de klankkleur naar eigen smaak instellen door gebruik te maken van een 9 bands grafische equaliser, en dat op alle kanalen. 'AudysseyStandard' houdt in dat de frequentierespons voor alle luidsprekers geoptimaliseerd wordt. 'AudysseyByp L/R' doet hetzelfde, maar dan met uitzondering van de linker- en rechter frontluidsprekers, die ongemoeid worden gelaten. 'AudysseyFlat' tenslotte, streeft er naar om de frequentiecurve van alle luidsprekers zo vlak mogelijk te krijgen.

Surround & DSP
Natuurlijk kan de Denon vlot overweg met alle courante surround algoritmes. Dolby is vertegenwoordigd met Dolby Digital (EX), Dolby Digital Plus, Dolby True HD en Dolby PL II (x/z). Van eeuwige concurrent DTS kan je de klassieke DTS surroundtracks (die je op dvd's vindt) weergeven, ook de DTS ES/Discrete/Matrix varianten, evenals DTS 96/24 tracks en moderne DTS-HD Master Audio geluidsporen. En ook DTS Express en Neo:6 processing behoren tot de mogelijkheden. Tot slot weet de AVR-X2000 ook raad met PCM meerkanaals audiosporen.

Over de aanwezigheid van DSP-programma's à la 'Jazzclub' en 'Rock Arena', die door middel van digitale galm zogenaamd de indruk geven dat je je in de genoemde ruimte bevindt, zijn we minder enthousiast. Mét klinkt het namelijk steevast minder goed dan zonder. Dat is bij andere AV-receivers overigens net hetzelfde.

MERK

EDITORS' CHOICE