ARTIKEL

Onkyo en Quadral

Onkyo en Quadral
Wat me meteen bij het merk Onkyo brengt. In een ruimte vol met beamers en projectieschermen stond een heuse THX-opstelling, opgebouwd rond een Jamo THX luidsprekersysteem. Als bron diende een nieuwe Blu-ray speler en een nieuwe voor-eind combinatie van Onkyo, een merk dat de laatste jaren toch wel zijn sporen heeft verdiend met Home Cinema apparatuur. 

De speler BD-SP808 is een aantrekkelijk geprijsde weergever van Blu-ray en is opgebouwd rond een luxe Marvell Qdeo video processor. Met streaming ondersteuning voor de meeste beeld- en geluidsformaten, gescheiden voedingen voor audio en videocirquits, een kaartlezer aan boord en dlna-ondersteuning een interessante speler met een verkoopprijs van ‘slechts’ 529 euro een interessante alleskunner.


De Onkyo BD-SP808 - ©Eric de Boer

De versterking kwam vanaf twee massieve componenten, de PR-SC5508 processor en de PA-MC5500 9-kanaals eindversterker. Natuurlijk met THX-certificering. Deze set kent een enorme diversiteit aan aansluitmogelijkheden en ondersteunt zelfs lossless audiostreaming in de vorm van Flac-bestanden, waarvoor hulde. Elke afzonderlijke eindversterker levert 220 Watt aan een 6 Ohm impedantie en kan daardoor elke weergever aansturen. De set is voorzien van alle mogelijke opties qua beeld- en geluidsdecoderingen (waaronder Audissey DSX en Dolby ProLogig IIz) en is evenals de meeste A/V versterkers van dit merk voorzien van een Audissey inmeetprogramma en –microfoon. De gebruikte Burr-Brown 192 kHz/32 bits dacs zorgen voor de meest accurate decoderingen van het geluid en zelfs een jitterverminderende functie en een phonotrap zijn aanwezig. Teveel om op te noemen, maar zeker imposant om te zien en horen.


De Onkyo 5000 serie set - ©Eric de Boer

Maar ook in de geïntegreerde home theater versterkers heeft het merk voldoende te melden. Wie een ‘top of the bill’ versterker zoekt komt uit bij de TX-NR5008. Eigenlijk de geïntegreerde versie van bovenstaande componenten met dezelfde eigenschappen en functies, maar met een enkele voeding, die in de op de show opengewerkte versie een flinke afgeschermde ringkerntrafo scheen te zijn. Alle versterkers van Onkyo in de NR-lijn zijn van deze 2599 euro kostende versterker afgeleid, maar missen de ringkerntrafo en de vergulde aansluitingen. Het goedkoopste model uit deze serie, de TX-NR708, kent nog steeds zeven eindversterkers met elk 170 Watt vermogen en kan nog steeds streaming audio aan waaronder Flac, AAC, OggVorbis en niet te vergeten LPCM. En dat voor een prijskaart van 899 euro. Voor de liefhebber van een all-in pakket heeft het merk al een set van een meerkanaals versterker, een Blu-ray speler en een 5.1 speakerset voor nog geen 750 euro. De meeste versterkers van het merk zijn leverbaar in de kleurstellingen zwart en zilver.


Onkyo TX-NR5008 - ©Eric de Boer

Dat Onkyo ook in stereoweergave nog steeds een plek verdient bewijst het merk met een set die op twee eveneens gloednieuwe Quadral weergevers in een kleine aparte ruimte stond te spelen. Wel heel erg interessant geprijsd, een erg aantrekkelijke sound (hoewel de ruimte wat te klein was voor de set) en loeisnelle luidsprekers dankzij de compressiekamers en de ribbontweeters die Quadral in haar Vulkan VIII weergevers (vanaf 3250 euro per stuk) maken dat beide merken met een paar juiste verkooppunten in ons land weer recht van bestaan op stereogebied krijgt. Collega Marc Brekelmans heeft onlangs al een impressie van deze set geschreven.  

Voor de eisen van de westerse consument heeft Quadral nu ook nieuwe strakkere vormgevingen beschikbaar, met kleurstellingen van hout met een crèmewitte voorkant. Een slankere nieuwe verschijning van het luidsprekermerk is de Style-serie, een slanke verschijning op luidsprekergebied met twee vloerstaanders (Style 100 en Style 50), een boekenplankspeaker (de Style 50) en een bijpassende centerspeaker (Style 10 Base). Met prijzen vanaf 399 euro per stuk zeker interessant. 


Quadral Chromium Home Cinema Serie - ©Eric de Boer

Een markt waarin Onkyo ook nog steeds succes boekt (mede dankzij enkele grotere retailketens) is die van de microsets. Inclusief bijpassende Onkyo speakers zijn deze sets leverbaar in de prijsklasse van 349 tot 800 euro. Afhankelijk van de wensen van de klant kan er worden gekozen tussen versies met dvd-speler aan boord (CS-V645) of een pure stereoweergever voor radio, cd of usb met twee losse componenten, de CS-1045, die ook zonder weergevers geleverd kan worden.

Al met al bood de Havoned huisshow genoeg nieuwtjes en interessante bezienswaardigheden in een rustige ambiance. Wie een product van deze importeur wil gaan bekijken of beluisteren kan natuurlijk altijd terecht bij een dealer, maar is ook welkom in Putten, waar alles te bezichtigen valt. Voor Onkyo en Quadral dealers kunt u het beste kijken op de website van deze merken of van hun vertegenwoordigers in Nederland kijken (op www.davo-acoustics.nl). Beide importeurs kunnen terugblikken op een goed georganiseerde show.


EDITORS' CHOICE