ARTIKEL

Onkyo in stereo

De CES in Las Vegas is weer voorbij. Tijdens deze electronicabeurs presenteerde ONKYO een nieuwe set, die qua look and feel doet denken aan de vervlogen maar niet vergeten jaren `80. De set werd weliswaar tijdens de CES wereldkundig gemaakt, maar wij hadden in oktober 2010 al de gelegenheid om het stapelbare trio te beluisteren tijdens een dealershow van het Japanse merk. Onze ervaringen met de set hoort u hieronder.

De uitstekende reputatie die ONKYO momenteel geniet heeft het merk vooral te danken aan haar av-receivers. Het merk is haast een synoniem geworden voor surround weergave. Maar het in 1946 onder de naam Osaka Denki Onkyo opgerichte bedrijf verwijst met haar naam naar Onkyo verwijst naar "Sound Harmony" dat betekent ONKYO (ON=Geluid KYO=Harmonie). Het is dan ook niet vreemd dat het merk Onkyo ook luidsprekers en stereo-versterkers maakt.

Helaas was dat laatste de afgelopen jaren wat naar de achtergrond gedrongen door het succes van de AV-lijn. Gelukkig komt daar nu weer verandering in: Onkyo introduceert namelijk een voor-, eindversterker combi met bijpassende cd-speler.

M-5000 R

Blikvanger van de nieuwe set is de M-5000R eindversterker. Met zijn retro-look, inclusief twee grote lichtblauw verlichte VU-meters, uitgefreesde ventilatiegaten in de bovenkap en een behuizing die volledig is opgetrokken uit aluminium maakt de M-5000R zeker indruk. Maar het meest indrukwekkende bevindt zich aan de binnenkant van de eindversterker. Een blik aan de binnenzijde laat namelijk twee massieve ringkerntransformatoren zien die er voor zorgen dat de versterker 150 Watt per kanaal kan produceren. Het versterkergedeelte is overigens volledig symmetrisch opgebouwd. De totale capaciteit van de condensatoren bedraagt maar liefst 100.800 µF. De technische specificaties zijn derhalve veelbelovend.


P-3000 R

Zo`n beest van een eindversterker vraagt natuurlijk om een voorversterker die de beloftes van de eindversterker waar moet kunnen maken. De P-3000 R sluit met zijn volledig aluminium behuizing in ieder geval optisch goed aan bij de M-5000R. Maar de P-3000R is duidelijk strakker en moderner vormgegeven. Twee grote draaiknoppen domineren het frontpaneel. De linkerknop schakelt tussen de diverse ingangen, de rechtknop regelt het volume. Onder het horizontaal tussen deze twee knoppen gepositioneerde display vinden we een drietal kleinere verzonken druktoetsen. Van links naar rechts lezen we hierop Mode, Line Out en Digital. Een Direct-toets, een aan/stanby Ă©n een aan/uit knop(?) completeren het knoppenoverzicht. Gelukkig heeft de voorversterker ook een hoofdtelefoon uitgang, een functie die de meeste moderne apparatuur moet ontberen. Maar die hoofdtelefoonaansluiting is niet het enige slimmigheidje. De P-3000R beschikt namelijk over een hoogwaardige 32bit/192kHz digitaal-analoog omzetter (DA-converter), een hoogwaardige phono-ingang Ă©n een a-synchrone USB ingang. Deze moderne digitale mogelijkheden staan in schril contrast met het retro-uiterlijk van de complete set, maar verdienen de hoogste lof. De a-synchrone USB ingang zorgt ervoor dat niet de aangesloten pc de regie heeft over het kloksignaal van de aangeboden digitale informatiestroom, maar dat deze lastige functie wordt uitgevoerd door de hoogwaardige interne klok in de voorversterker. Ervaring uit het verleden leert dat dit zeer grote klankmatige voordelen geeft. De gebruikte DA-converter in de voorversterker zou nagenoeg alle aangesloten digitale bronnen een kwaliteitsimpuls moeten geven.


C-7000 R

Met een voorversterker als de P-3000R in de gelederen vraag je je af wat de toegevoegde waarde is van een cd-speler. De markt is namelijk volop bezig met de overgang naar streaming audio. En nu audiofielen steeds meer beseffen dat streaming ook op een hoogwaardige manier kan gebeuren – zeker met een fraaie Da-convertor zoals in de P-3000R – lijken de dagen van de cd-speler geteld. Maar dan gaan we wel voorbij aan het feit dat er enorme aantallen cd`s in privé collecties staan. En die moeten de komende jaren ook op een hoogwaardige manier afgespeeld kunnen worden. Wie samen met de M-5000R en de P-3000R een C-7000R koopt mag zich de komende jaren in ieder verzekerd weten van topkwaliteit cd-weergave. De C-7000R is uitgevoerd in dezelfde volledig aluminium behuizing als de voor- en eindversterker en past visueel uitstekend bij de voorversterker. Ook hier vinden we weer twee knoppen op het frontpaneel waarvan een schakelt tussen standby en aan, en de andere tussen aan en uit... ik blijf het vreemd vinden. Dat Onkyo de cd-speler niet alleen ter completering van de set heeft ontwikkeld mag blijken uit de specificaties. Zo is de lade van de cd-speler ook uitgevoerd in aluminium, heeft de interne klok een erg lage jitterwaarde en is de speler ook als cd-transport in te zetten. Inderdaad, om hem digitaal aan te sluiten op de P-3000R.


Luisteren

De luistersessie met deze spiksplinternieuwe set – het betrof een vroeg pre-productie exemplaar – vond plaats tijdens de dealershow van Onkyo die ze samen met Havoned in de showroom van laatstgenoemde organiseerden. In de Havoned luisterruimte stond de Onkyo set aangesloten op de eveneens nieuwe Quadral Aurum Montan VII luidsprekers. De Quadrals maken gebruik van een drukkamer principe en dat uit zich in een krachtige, snelle en gloedvolle laagweergave. Helaas hebben we weer kort kunnen beluisteren, en dan ook nog eens niet met eigen muziek. Maar de eerste indruk was dusdanig veelbelovend dat we toch onze bevindingen willen delen. De totale combi straalde namelijk haast ongelimiteerde kracht en controle uit. Dynamisch was het geheel zelfs indrukwekkend te noemen. Drums knalden, gitaren scheurden. De ribbon tweeter van de Quadral is echt supersnel. Als luisterplezier je hoogste doel is – en zou het dat uiteindelijk niet moeten zijn? – dan is deze combinatie zeer zeker aan te bevelen. Het voert te ver om aan de individuele componenten een oordeel toe te wijzen, maar afgaand op de gehele presentatie zijn zowel de Onkyo set als de Aurum Montan VIII luidsprekers zeer zeker de moeite van het luisteren waard. 


Advies verkoopprijzen:

  • M-5000R: 2600 euro
  • P-3000R: 1700 euro
  • C-7000R: 1500 euro


Kijk op www.eu.onkyo.com voor meer informatie over Onkyo producten

Tijdens de Consumer Electronisc Show in Las Vegas in het weekend van 8 tot en met 10 januari 2011, is deze set aan de wereld gepresenteerd. Lees hier meer over die presentatie.

EDITORS' CHOICE