ARTIKEL

Acoustic Energy, Cabasse, Acoustic Solid, EAR, Holborne en Atoll

Acoustic Energy brengt de nieuwe Reference 2 mee. Oogt supermooi, maakt geen geluid. Dus hoe hij klinkt zullen we in München niet ontdekken. Herkenbaar zijn de metalen conussen die AE vaker gebruikt en een ringdome tweeter. Een kleinere Reference 1 met één woofer komt beschikbaar, die heeft een lager rendement en loopt minder ver door in het laag.



Cabasse is bekend van de geluidbollen. De LaSphere van 120.000 Euro het paar is het grootste systeem. De veel kleinere Grand Riga nog altijd 7000 Euro. Daartussen nog bijvoorbeeld de Grand baltic Evolution van 10.000 Euro. Van de vorm moet je houden, technisch is een bol heel slim, een bol heeft een nagenoeg ideaal afstraalgedrag.


 
Na de wangedrochten van vorig jaar showt Acoustic Solid meer normale draaitafels. Geen gekleurde halfedelstenen in de voet of aan het plateau. Gewoon staal en aluminium in de Solid Watch van 7900 Euro. Daar worden we hebberig van. De uistraling is ineens heel volwassen en mooi.
De mooiste versterkers uit handen van een `niet zo knap stel` is de beste omschrijving voor Esoteric Audio Research. Tim de Paravincini komt elk jaar met zijn vrouw langs om zelf de producten te promoten. Voor zover dat nog nodig is. Op de draaitafel van EAR zat recent nog een jaar levertijd. Geen nieuwe ontwikkelingen dit jaar, de lijnen zetten zich gewoon voort. Ik ken wat mensen met EAR apparatuur en die zweren bij de kunsten van Tim.


 
Holborne uit Zwitserland zullen we hier waarschijnlijk niet begroeten. Elektronica in de vorm van een hybride CA270 versterker (buizen en FET’s) en een door zijn simpelheid kracht uitstralende draaitafel.



Dualpivot arm erop (wat is dat?) met eigen element (wat ze waarschijnlijk inkopen). Het merk trok onze aandacht juist vanwege de oerdegelijke uitstraling.


 
Leuk nieuws bij Atoll. De IN400 versterker komt er aan. Een geïntegreerde versterker met cinch en gebalanceerde ingangen. Een dac aan boord voor een USB ingang, heel slimme bediening met maar twee draaiknoppen, een kast die weggelopen lijkt uit de Captain Nemo serie. Volgens Atoll zit in de IN400 een 1500 VA trafo en een eindtrap die krachtig genoeg is voor elke speaker. Later zullen in dezelfde lijn losse voor en eindversterkers volgen.



Atoll heeft bij mij altijd een warm plekje in mijn hart gehad en dat gevoel groeit met de 4500 Euro IN400. De onderkant bij Atoll is een IN30 versterker die vooral in Frankrijk de winkel uit vliegt. Twee maal 50 Watt serieus muziek maken uit MOS-FET transistoren voor een prijs die onder de 500 Euro blijft. En vergeet het betaalbare USB dac-je niet mee te rekenen.


 

EDITORS' CHOICE