ARTIKEL

High End München 2010 - deel 4

We zijn er aangekomen. Wat mij en Max betreft (en velen die wij spraken) `het allerbeste geluid van de show`. Lansche Audio maakt een statement met hun Cubus systeem.Een Corona plasmatweeter die niet naar ozon stinkt en een frequentiebereik heeft dat loopt vanaf 2,5 kHz tot 150 kHz. Een midunit achter een hoorn met een opening van 50 cm die vanaf 400 Hz werkt en een 46 cm basspeaker waar een familiepizza op zou passen. Rendement ongeveer 95 dB. De afmeting is 129 x 57 x 63 cm.Lansche bereikt drie belangrijke zaken: een plasma tweeter is massaloos en dus ideaal in snelheid, de akoestische aankoppeling van een hoorn met de driver geeft de meest natuurlijke overdracht en een 46 cm woofer mag heel stijf zijn en hoeft nauwelijks te bewegen om toch veel lucht te verplaatsen. Dat spelend op Digital Do Main VFET versterkers. Digital Do Main maakt daartoe zijn eigen VFET’s die zij Static Induction Transistors noemen. De versterker levert 2 x 150 Watt of in bridge mode 1 x 300 Watt. Hier staat een set die vanaf de eerste tel pakte, overweldigde, meetrok in de muziek. Los en ruim, strak en snel, enorme dynamiek en vooral gemak. Vorig jaar was een kleiner systeem al zo geweldig om naar te luisteren, deze grotere speakers (Lansche had nu een veel grotere ruimte ter beschikking) walsen je plat.Wat ik van AudioNec moet denken weet ik niet. Max was onder de indruk, ik niet. AudioNec maakt muziekservers en actieve luidsprekers. De werking bleef voor mijn verborgen, dus weet ik niet hoe twee keukenrol kartonnen per kant geluid kunnen maken. Niet qua geluid en niet qua uiterlijk om over naar huis te schrijven. Misschien wel omdat ik net bij Lansche Audio vandaan kom.


 
Een mini buizenversterker bij Mastersound. Klasse A met een vermogen van een paar Watt. Voor de studeerkamer of aan de PC. Een kleine luidspreker is in ontwikkeling bij Diapason. Grotere versterkers maken gebruik van 845 buizen of van 300B triodes. Wie Ayon kent van destijds zal een schok ver herkenning krijgen. De Mastersound 300B is gelijk aan de vroegere Ayon 300B. Het mooie merk van de sympathieke eigenaar en maker is via een dealer in Amsterdam eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar. Prijzen starten bij de Dueventie (220 S.E.) rond 2700 Euro. Twee maal 20 Watt uit EL34 buizen.


 
Signore Lorenzo van Mastersound sleepte ons mee naar North Star Design. Alweer een USB dac, wel een technisch zeer hoogwaardige die signalen tot 24 bit / 192 kHz verwerkt. Gebaseerd op asynchrone dataverwerking met FIFO buffers. North Star scheidt het USB bitpatroon volledig van de rest van de dac en herklokt het signaal. Met als gevolg een lage jitter.De kleine versie heet Essensio en de grote USB Dac 32. Die laatste is volledig gebalanceerd gebouwd en kent een dubbele PCM1795 192 kHz-32 bit dac chip set. North Star Design laat vroegere klanten niet in de steek. Een los kastje heeft een zelfde functionaliteit als de eerste trap van de USB dac en maakt zo een ouder type dac van North Star Design volledig up-to-date. Helaas niet voor andere dac’s want men maakt gebruikt van de I2S bus.


EDITORS' CHOICE