ARTIKELDenon

Home Cinema

Denon en Marantz hebben op het gebied van Audio Video Receivers natuurlijk al de nodige bekendheid verworven. Naast de vele mogelijkheden, het aansluitgemak waar serieus over nagedacht is en de gebruikersinterface was het bijvoorbeeld Marantz die als eerste een receiver op de markt bracht met zowel Airplay als Spotify.

De engineers hebben niet stilgezeten. Natuurlijk zijn alle reeds bestaande eigenschappen van Denon receivers gebleven, maar over de kleinste dingen zijn nagedacht. Zo hebben de Denon receivers een nieuwe verpakking gekregen met alle accessoires in één oogopslag, en losse verpakkingsdelen om het uitpakken te vergemakkelijken.

De nieuwe modellen AVR’s hebben de luidsprekeraansluitingen naast elkaar zitten, in plaats van boven elkaar. Dit voorkomt kabelwirwar en biedt overzicht. Denon receivers hebben ook een nieuwe gebruikersinterface gekregen, met simpele iconen en een kleurrijk uiterlijk.  En voor enkele Denon receivers is een nieuw Audyssey inmeetsysteem in gebruik: Audyssey MultEQ XT32 / LFC. Het wordt voor dealers mogelijk om een Audyssey Pro calibratie te gaan aanbieden bij de consument thuis. Tegen een vergoeding wordt de AVR-eigenaar dan bezitter van een officieel certificaat, de gegevens worden altijd bewaard en kunnen desgewenst opnieuw worden ingeladen. Het belang van akoestiek is groot, wat gelukkig steeds duidelijker wordt bij zowel de producent als de consument.

Van Denon mogen we de komende tijd zes nieuwe receivers verwachten met veel netwerkfunctionaliteiten (vrijwel allen met Internetradio, DLNA audio streaming, Spotify, AirPlay en zelfs Windows 8/RT geschikt), discrete eindversterking, ondersteuning van het luxere Audyssey MultEQ XT inmeetsysteem en vermogens vanaf 140 Wat per kanaal. Vanaf de instapper (de 5.1 kanaals Denon AVR-X500) tot het 11.2 kanaals vlaggenschip (Denon AVR-4520) voorzien van de nieuwste technieken.

Dat bovengenoemd topmodel veel in zijn mars heeft liet men horen in een aparte ruimte, waar de receiver gebruikt werd in combinatie met een Denon DBT-3313UD Blu-ray speler, vijf gebrugde Denon PMC2020 versterkers, negen Boston M350 vloerstaanders, twee M25 boekenplankspeakers en zes Boston Msub actieve subwoofers. Overweldigend, kan ik wel melden! Verder kreeg de pers te horen dat er van Denon nog meer te verwachten is op het gebied van Home Cinema en digitale media. Wanneer daar meer over bekend is, komen we er natuurlijk op terug.

Marantz heeft natuurlijk ook home cinema te bieden in 2013. De Marantz AV88-1 voorversterker is een 11.2-kanaals surround voorversterker met onder andere verwerking met Audyssey DSX en DTS Neo:X. Voor alle kanalen zijn zowel XLR als RCA uitgangen aanwezig en deze fraaie voorversterker heeft volledige 4k compatibiliteit: scaling, doorvoer en met een GUI overlay. De Marantz MM8077 is een nieuwe eindversterker met 7x 150W (8ohm) vermogen en een volledig discrete opbouw. De Marantz AV7701 meerkanaals voorversterker en de MM7055 eindversterker zijn eveneens met dezelfde goede eigenschappen opgebouwd en iets lichter van configuratie, maar nog steeds hoogwaardig en voorzien van veel mogelijkheden.

Ook een 2-kanaals eindversterker is van deze laatste afgeleid, de MM7025. Nog steeds met een flink vermogen van 140 Watt per kanaal, een hoogwaardige stroomvoorziening en zowel gebalanceerde als ongebalanceerde ingangen. Wat betreft geïntegreerde AVR’s heeft Marantz de nieuwe SR7008 netwerkreceiver afgelopen week al uit de doeken gedaan. In dezelfde lijn heeft het merk de SR6008 en de SR5008 beschikbaar. De slanke NR1604 en NR1504 bezitten ook netwerkfunctionaliteiten. Alle netwerkreceivers  bezitten de mogelijkheid tot het streamen van muziek via DLNA 1.5, met ondersteuning van HD Audio en gapless weergave. Uitgebreide informatie rond deze producten volgt uiteraard rond de lancering.

MERK

EDITORS' CHOICE