ARTIKEL

Fast Audio, Silbatone, Luxman, ASR, YG, dCS. MBL, Aesthetix en Pathos

Fast Audio liet de Kiso Acoustik HB-1 horen. Een mini systeem met maximale prestatie. De woofer meet slechts 10 cm en de tweeter 17 mm. Het rendement is 85 dB aan 8 Ohm. De afmetingen zijn 317 x 148 x 221 mm. In de voet van het systeem zit in een eigen compartiment het filter verstopt. De aan de achterkant afgeronde 6-liter kast van 5 kilo zette een enorm beeld neer voor een groot publiek en tartte de natuurwetten. Aan de ontwikkeling werkte onder meer Jonathan Carr (Lyra) mee.Een maatje meer is het Western Electric hoorn systeem in de kamer ernaast. Gemaakt ergens in de jaren ‘40 voor een bioscoop, zelfs het filter is nog uit die tijd. Imposant is het juiste woord. Silbatone A-845 buizenversterkers geven het signaal af. Beslist een publiekstrekker deze “Schallwand”. Er komt nog steeds een fabuleus geluid uit het oude systeem, waar de Silbatone versterkers trouwens behoorlijk aan bijdragen. Silbatone kan gecombineerd worden met elk modern luidsprekersysteem, maar wie de documentatie goed leest begrijpt dat men bij Silbatone eigenlijk alleen hoornsystemen tot het walhalla rekent.


 
Luxman gaat meer en meer de retro kant op in uiterlijk. De houten behuizingen van de jaren 70, die Luxman de nog steeds levende status gaven is helemaal terug.


 
Zet een zaal vol met ASR, YG Acoustics en dCS, dan weet je dat het permanent vol zit. Maar mag ik de man van YG Acoustics er eens op wijzen dat relatiebeheer erg belangrijk is, maar dat de potentiële klanten ook in de ruimte zitten te luisteren? Iets meer aandacht verdienen de opgestelde apparaten en een beetje uitleg wat er speelt is op zijn plaats. Jammer dat daarmee de demo in het water valt.


 
Wie dat heel wat beter doet is MBL. Daar klinken echte instrumenten, gevolgd door de set, met uitleg, met aandacht voor het publiek. Zo hoort dat. Bij MBL vrijwel alles in het wit uitgevoerd, met gouden ornamenten. Ik weet het niet, is het nu chique of ordinair? Beslist u zelf maar. Dat de elektronica en de rondstralers een geweldige stage neerzetten is buiten kijf. Zeker de beste demo tot nu toe op mogelijk de duurste set.


 
Aesthetix laat de phonotrap met losse buizenvoeding in hun ruimte alleen zien. Elders is hij te beluisteren. De Io Eclipse is een statement op phono gebied. In en uitgangen in cinch en XLR. Steeds meer gaan we zien dat pick-up elementen gebalanceerd worden aangesloten. Het heeft zeker voordelen, maar niet elke armkabel is zomaar geschikt.


 
Bij Pathos staat het leukste versterkertje met Inpol techniek. De Impolremix van 2 x 10 Watt. Buisjes, Inpol techniek en uiteraard een USB dac in één behuizing. De grote versterkers ogen fraai, maar kunnen qua uiterlijk niet tippen aan dit ding. De Pathos cd speler oogt haast lomp naast de Inpolremix.Pathos heeft zich ook op de luidsprekermarkt begeven met de E-motion M1 tot en met de M4. Het klonk zeker niet onverdienstelijk bij Pathos en wie zijn hoogwaardige audio kiest met een flinke scheut design heeft bij Pathos een ruime keuze.


EDITORS' CHOICE