ARTIKEL

High End München 2010 - deel 3

Dit is het derde van vier delen van het showverslag van de High End 2010 in München. Deel 1 lees je hier, deel 2 is hier te vinden.

Pioneer
moet je laten schuiven. Het is keer op keer dat Pioneer komt met versterkers en speler, liefst ook met luidsprekers die heel erg betaalbaar zijn en hoge kwaliteit koppelen aan die bescheiden prijs. Het gaat over de types A9 Mk2 versterker, D9 Mk2 sacd speler en de nieuwe S-71 luidsprekers).Misschien niet helemaal High End, uw buurman zal evenmin erg onder de indruk zijn, tot de buurman hoort hoe de Pioneer set presteert. Dan heeft buurman of de neiging ook Pioneer in huis te halen of hij baalt dat hij meer heeft uitgegeven voor minder. Voornamelijk de S-71 luidsprekers vielen keer op keer in positieve zin op.

Buurman Panasonic heeft het beeld estafette stokje van Pioneer overgenomen. De 3D presentatie was continue zo druk dat ik die heb gemist. Ik prijs mij gelukkig met mijn eigen plasma van het merk. Wat Panasonic op de High End Show presenteerde was een zelfde kwaliteit. Niet alleen in plasma, ook met een LCD scherm.De stroomafname wordt steeds lager, de schermen worden platter, het beeld dynamischer. Erg fijn is de THX stand op de duurdere toestellen die in de fabriek al zo wordt afgesteld dat kalibreren thuis eigenlijk niet nodig is. Ik ben bang dat weinig merken de Panasonic kwaliteit kunnen evenaren laat staan overtreffen.

Chario luidsprekers kennen we goed van de houtafwerking. Nu waren diverse types in diverse kleuren verkrijgbaar. Als uw partner nu gelukkig is in het interieur met een kleurtje, dan krijgt u toch uw audiofiele zin en wordt een fraai systeem in huis gedragen.


 
ATC gaf een demo met hun grootste systeem de EL 150A FF. Hierin zit een 15 inch laagunit, de bekende ATC dome voor het middengebied en een tweeter. In elke kast is plaats voor drie eindversterkers, waarmee een volledig actief systeem ontstaat. De grote ATC heeft de ruimte nodig, zeker een zo zwaar systeem, mede daardoor kwam het niet helemaal uit de verf. Een kleinere broer had meer indruk kunnen maken. Natuurlijk laat je graag het beste zien, verstandiger is een set te pakken die het optimaal doet. De EL 150A FF kost rond de 80.000 Euro. Wie de ruimte heeft mag deze topsystemen in huis halen.


 
Mooi om te zien, geweldig in geluidkwaliteit zijn de versterkers van Vitus. De bouw is verbluffend en wie kennis heeft mogen maken met Vitus weet dat er weinig merken zijn die het merk weten te evenaren. Zowel de voorversterker als de eindtrap schreeuwt klasse uit.In dezelfde stand kabels van berTram, die simpelweg claimt de beste kabels ter wereld te maken. Een nogal boude bewering. Zelfs als je kabel maakt van puur goud die er uit zien als een halssieraad met hun gevlochten structuur. Naar de prijs hebben we niet gevraagd.Terwijl de kabels gebruikt werden om Vitus aan te sluiten zat aan de andere kant van de banaanstekker een Amphion luidspreker. Zwart zal het nieuwe wit zijn, Amphion volgt de trend van gekleurde frontjes tegen een wit uiterlijk. Fleurig.


 
Mudrakustik maakt netfilters. Niet in Nederland verkrijgbaar. Geen idee wat de bereikte filtering uit de set weet te halen, wel zonder meer het uiterlijk fraaiste netfilter ooit. Dat past eerder voor de set dan ergens weggestopt in een hoekje.


EDITORS' CHOICE