ARTIKEL

Kharma, KEF, Arcam, Audio Exklusiv en Focal

Het Nederlandse Kharma toonde bereidwillig een Exquisite Reference 1.0 systeem met een immense Exquisite subwoofer. Goed voor een prijskaart van minimaal meer dan 100.000 Euro. Aangestuurd met de Kharma elektronica. Door de drukte in de stand was echt luisteren niet mogelijk.Wel hebben we stiekem een blik mogen werpen op een komend model van rond de 17 mille. Meer zeggen we echt niet. Even wachten op dat fraais.U hoeft niet te wachten op KEF, die toonde een knalgroene Reference 205/2 van 5000 euro. Voor wie zijn huis durft op te vrolijken. De Reference serie is deels standaard in 12 kleuren verkrijgbaar, wie een specifieke kleur wil kan dat doorgeven, waarna de levertijd wel een maand of drie is.Kef maakte een indrukwekkende home cinema opstelling, liever had ik de Muon gehoord. Die luidspreker bundelt alle kennis van Kef en laat dat uitbundig horen. Als u eens de kans heeft om zelf naar het monster te luisteren dan Doen! Bij Kef kunt u ook terecht voor een meer betaalbaar en plaatsbaar systeem. Zoals de XQ Series die in het wit in de schijnwerpers stonden.


 
Arcam ziet kennelijk nog veel brood in de home cinema hoek, getuige de nieuwe AV888 av processor en de P777 zeven-kanaal eindversterker. Respectievelijk 5500 en 4500 Euro. Uiteraard HDMI in en uitgangen en een totaal vermogen van 7 x 150 Watt. Bij Arcam zijn dat echte en meetbare Watts.Wie met een iets minder apparaat genoegen kan nemen heeft een beste keus aan de AVR500 receiver, die nog altijd 7 x 100 Watt uit de connectors perst. Daarnaast nieuw bij Arcam een d/a converter die asynchroon de data binnenhaalt via een USB poort. Met als gevolg veel minder last van de jitter, dat helaas altijd onderdeel is bij USB. Intern in de dac de laatste generatie Wolfson converter-chip.
 
Voor zover mij bekend is het Duitse Audio Exklusiv in Nederland niet vertegenwoordigd. Hun hybride modellen zijn onder meer een P7 buizenvoorversterker (4000 Euro) en de bijpassende P11 eindtrap (4500 Euro). Beide modellen op de beurs uitgerust met een roze marmeren frontplaat en zware, echt koperen knoppen. De beschrijving van het uiterlijk doet wellicht het ergste vermoeden, toch had het zeker een luxe en charmante uitstraling. Lijkt gemaakt voor uw 2e huis in Hollywood.


 
Blikvanger bij Focal een vuurrode Grande Utopia EM en in de demoruimte de laatste ontwikkeling.Eigenlijk de kleinere broer van de Grande, de Stella Utopia EM van 35.000 Euro per stuk. Het eerste type in de lijn die net als de Grande Utopia gebruik maakt van een woofer met een actieve magneet. Een spoel in plaats van een stuk metaal. Daardoor is de magneetkracht in de luchtspleet vele malen groter dan conventioneel bereikbaar. Met als gevolg dat de Stella woofer alles kan weergeven tussen de 23 en 250 Hz. Met een kracht, passie en overtuiging die zijn weerga alleen kent in de Grande Utopia EM. Mogelijk ben ik als jarenlang Focal liefhebber bevooroordeeld, maar als muziek het ene moment fluisterzacht het oor kietelt en het volgende moment een compleet orkest met volkomen beheerst geweld dendert, dan ben ik in staat om de Stella als tweede kandidaat aan te dragen voor “het beste geluid”.Je zou haast vergeten dat Focal ook meer betaalbare series maakt. De Elektra raakt al heel snel aan de Utopia kwaliteit, daaronder de Profile, Chorus 800 en 700, tot aan de Sib & Co. Voor wie geen speakers wil zien bestaan er de in-walls.

EDITORS' CHOICE