ARTIKEL

Unknown CD

Onder tab General van het EAC Options scherm zijn twee zaken aan te vinken naast de standaard al aangevinkte mogelijkheden. De derde optie On unknown CD’s maakt het mogelijk om direct informatie over de geladen cd op te halen uit de freedb database. Dat scheelt een paar kliks bij het rippen. Onderaan is de keuze voor de taal waarin EAC met de gebruiker communiceert te maken. Nederlands (Dutch) is mogelijk. Hieronder gaan we verder met de Nederlandse versie.

Bovenin het EAC scherm is de naam van de cd drive te zien. Zoek deze nu op in de lijst van AccurateRip. Als voorbeeld gebruiken we hier de Matshita UJ-875S die een offset van +102 samples blijkt te hebben. Dit houdt in dat een WAV bestand aan het eind 102 samples zal missen als dit bestand wordt geript naar harde schijf. We gaan nu de instellingen in EAC maken die specifiek zijn voor de te gebruiken cd drive.

Open in EAC de tab EAC en kies voor Loopwerk Instellingen en klik op OK. De eerste tab in het Instellingen scherm is Uitleesmethode. Vink als eerste Veilige Modes aan. Laadt vervolgens een audio cd in de drive en klik dan op de Test Loopwerkeigenschappen knop onder in het scherm. De Analyse die dan start kan enige minuten duren. Als de analyse klaar is, klik dan op Toepassen. De volgende vraag die EAC stelt is of de gevonden informatie mag worden verzonden naar de website als referentie. Maak hier zelf de keuze of privacy van belang is.

Na de Loopwerkeigenschappen analyse is ook de C2 fout correctie capaciteit van de drive te testen. Haal de zojuist gebruikte cd uit de drive en laadt een oude wat beschadigde cd. Klik nu op de Test C2 ondersteuning knop. Met deze test onderzoekt EAC hoe de drive op corrigeerbare leesfouten reageert. Als de cd niet al te beschadigd is en dus niet veel C2 fouten genereert, kan deze test enige tijd duren. Gelukkig hoeven de beide tests maar 1 keer voor de (of elke als er meerdere te gebruiken zijn) drive uitgevoerd te worden. Is de cd foutloos, dan verschijnt in de Status regel de tekst Geen C2 fouten gevonden op deze cd. Herhaal de test dan met een nog slechtere cd. Zijn er C2 fouten geconstateerd, dan verschijnt de status C2 foutinformatie gevonden. Klik dan op OK. De uitslag van beide tests is nu opgenomen in de Veilige Modes instellingen. Laat de gebruikte cd in de drive zitten voor de volgende stappen.

Klik nu op de tab Loopwerk bovenin het scherm. Klik op de “Nu automatisch detecteren lees commando” knop om de juiste instelling voor de gebruikte drive te vinden zodat eventuele problemen met SCSI drives voorkomen kunnen worden. In het voorbeeld geval vindt EAC dat Leescommando MMC1 het best bij de drive in kwestie past. Ga nu naar de tab Offset / Snelheid. Hier is de op de AccurateRip site gevonden offset in te vullen. Bij de Snelheid Selectie iets verder naar onderen in het scherm is de selectie Actueel aan te raden boven een vaste snelheid. Vink ook “Snelheidsverlaging tijdens het uitlezen toegelaten” aan om EAC meer speling te geven om een juiste extractie te maken. Als bij de installatie AccurateRip is geselecteerd als component is Use AccurateRip with this drive automatisch aangevinkt.

 


EDITORS' CHOICE