(Gesponsord artikel)HI-VISITOmera

Jeugdliefde

Voor Moerman is hifi een jeugdliefde. Hij kwam er op zijn veertiende mee in aanraking. "Dat was echt een openbaring", blikt hij terug. "Ineens hoorde ik geen geluid uit de speakers komen, maar muziek. Langzamerhand is die liefde gegroeid. Een beetje op de ouderwetse manier met steeds betere sets en cassettebandjes, maar ik was ook al snel verzot op allerlei moderne gadgets. Wat dat betreft vertegenwoordig ik in de hifi duidelijk de jongere generatie."

"Behalve op reguliere hifi focus ik me immers ook op streaming . Ik kan alle demo's laten zien, uitleggen hoe je via Windows of Linux of Apple het beste streamt, adviseren over je muziekbibliotheek of kabels, noem het maar op. De grootte meerwaarde van digitale media vind ik het gebruiksgemak. Waar je ook bent, je zit nooit zonder je favoriete muziek. Audiofabrikanten gaan in die ontwikkeling mee, ze richten zich de laatste jaren steeds meer op de jongere generaties."

"Momenteel zijn vooral streamers van Cambridge Audio en NAD populair. Het zijn apparaten in de lagere prijsklasse, maar wel helemaal af. Je kunt er bijna alles op aansluiten, ze zijn flexibel en klinken goed. Ook zie ik een grotere rol voor airplayspeakers, omdat jongeren muziek vaak via hun smartphone luisteren. Dit levert natuurlijk een heel andere muziekbeleving op, maar ik wil mijn klanten er wel in kunnen bedienen."

Volgens Moerman bevinden de echte hifi-liefhebbers zich vooral in de oudere generaties. "Natuurlijk is dat een kwestie van budget, maar vlak ook de invloed van de langspeelplaat niet uit. Vinyl geeft een extra dimensie aan je beleving: het klinkt gedetailleerder, de instrumenten komen meer tot hun recht. Zeker de veertig plussers zijn met lp's opgegroeid, zij zijn die analoge kwaliteit gewend. Ik zie de lp voorlopig niet verdwijnen. Kijk maar naar Clearaudio, die maken de laatste jaren een flinke groei door."

"Toch lijken de oudere generaties wel meer te gaan experimenteren met de mogelijkheden van nieuwe digitale oplossingen. Ze staan er zeker voor open. Al is het maar om hun cd-collectie naar een mediaserver te rippen, zodat al die schijfjes naar zolder kunnen. Ik verwacht over een jaar of vijf nauwelijks nog cd-spelers te verkopen. Streamen is toch echt de toekomst. Densen is bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van high-end streamers, deze ga ik zeker in mijn assortiment opnemen."

Het woord toekomst is vaak gevallen tijdens het gesprek. Bij het afscheid kijkt Moerman ook nog even vooruit naar zijn eigen toekomst. "Aan het einde van het jaar ga ik mijn business evalueren. Dan bekijk ik of het reëel is om het freelancen op te geven. Het liefst zou ik namelijk al mijn tijd aan de winkel willen wijden. Dat is mijn ultieme droom."

Website: www.omera.nl
Facebook: www.facebook.com/OmeraHifi
Twitter: www.twitter.com/Omera_NL


EDITORS' CHOICE