(Gesponsord artikel)HI-VISITOmera

Omera Vlaardingen - Hifi voor alle generaties

Je moet het maar kunnen: in crisistijd een net opgestart bedrijf laten doorgroeien. Aan Ruud Moerman (33) was die uitdaging wel besteed. Eind 2011 opende hij in Vlaardingen de deuren van Omera, een winkel voor hifi en streaming media. "Ik heb de tijd van mijn leven."

Moerman roert op zijn gemak in zijn kopje koffie. Hij oogt ontspannen. Aan niets valt te merken dat je een ondernemer in crisistijd spreekt. Toch begon hij pas een goed jaar geleden met zijn bedrijf. Alhoewel...

Foto's zijn klikbaar voor een groter formaat

"Voordat ik mijn winkel opende, had ik er negen maanden aan voorbereiding opzitten", blikt Moerman terug. "Begin 2011 trok de economie weer wat aan, men verwachtte dat er herstel op zou treden. Ik schreef een businessplan, huurde een winkelpand en opende Omera. Er leek geen vuiltje aan de lucht. En toen ging Griekenland eind 2011 op zijn gat... Ik schrok wel even, maar had de beslissing natuurlijk al genomen. Gelukkig had ik een veiligheidsklep ingebouwd."

Ik heb hiervoor jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt. Ik doe dat op maandag en dinsdag nog steeds, maar nu als freelancer. Van woensdag tot en met zaterdag sta ik in de winkel. Het is hard werken, maar het betaalt zich dubbel uit: Omera draait goed en ik heb het ontzettend naar mijn zin."

Doorgroeien
Als hij zijn eerste jaar in Ă©Ă©n woord zou moeten typeren, hoeft Moerman niet lang na te denken. "Doorgroeien", roept hij. "Ik heb mijn aanvankelijke doelstelling snel aangepast. De eerste maanden verkocht ik sets die goed klonken, maar vooral betaalbaar waren. Eigenlijk wilde ik het grote publiek overtuigen van de charme van hifi. Vergelijk het maar met het idealisme van de fan die de wereld wil laten delen in de liefde voor zijn favoriete band.

"Ik merkte echter dat mijn assortiment te beperkt was, dat ik bepaalde klanten in hun groei belemmerde. Een beetje ondernemer past dan meteen zijn beleid aan. Ik ben me toen ook op de hogere segmenten in de markt gaan richten en verkoop nu wel high-end apparatuur. Toch ruim ik nog steeds plaats in voor relatief goedkopere sets. Ik wil bereikbaar blijven voor mensen die hun eerste stappen in de hifi zetten."

Na een hectisch eerste jaar zit Moerman nu in iets rustiger vaarwater. De website van Omera is af en het assortiment staat grotendeels vast. "Ik zit op ongeveer tachtig procent van de producten waar ik toekomst in zie", vertelt Moerman. "Het blijft toch een continue zoektocht. Ik struin shows en internet af, praat veel met importeurs en fabrikanten. Nieuwe producten probeer ik altijd uit op mijn testbank: een groep die bestaat uit vrienden en familieleden, zowel jong als oud. Zelf luister ik natuurlijk ook.

Ik heb een map met cd's die als een benchmark dienen. Wat daar inzit? Brothers in Arms van de Dire Straits, Autumn Leaves van Jacintha en klassieke muziek, zoals van Brahms. Ik beperk me overigens niet tot muziek die ik zelf mooi vind. Zo luister ik bijvoorbeeld wel eens naar Rammstein, want ik wil ook speakers testen voor mensen die wél van dit soort muziek houden. Het is soms echt experimenteren met verschillende combinaties van speakers en versterkers. Het afgelopen jaar is mijn kijk op hifi behoorlijk veranderd. Dan is het onvermijdelijk dat je je werk mee naar huis neemt: de set die ik in de woonkamer heb staan is alweer hard aan vervanging toe!"


EDITORS' CHOICE