Voor de aardigheid hebben we eerst een klein luistertestje opgezet in een ruimte die op akoestisch vlak een stevige onvoldoende scoort. De ruimte is namelijk erg groot en heeft een te lange nagalmtijd. We hebben de McAire in die ruimte bovenop een tafel geplaatst, die centraal in de ruimte staat. Zelfs de beste geluidsapparatuur ter wereld zal geen geweldige geluidskwaliteit weten op te bouwen in zo’n ruimte, maar dat maakt het experiment er niet minder interessant op. We luisteren eerst naar een paar bekende klassieke werken – waaronder 'De Vier Seizoenen' door The Academy of Ancient Music – en naar de soundtrack van Alexander (Vangelis).
Wat hieruit te leren valt, is dat het verticale afstraalgedrag van de tweeter zodanig is dat de hoeveelheid hoge tonen behoorlijk afneemt als je oren zich – zeker als je er ook niet te ver vandaan zit - te ver boven of onder de luidsprekers bevinden. Om maar te zeggen dat de McAire op z'n best klinkt als hij min of meer op oorhoogte staat. Ook lijkt het erop dat de laagweergave wat minder potent wordt neergezet in verhouding tot het hoog en het mid. Al valt dat laatste met pop- en rockmuziek doorgaans een stuk minder op dan met meer veeleisende klassieke stukken en soundtracks – genre 'Titanic' en 'Blade Runner' – het geval is. 'Visions' van Slam is bijvoorbeeld een moderne, elektronische track met een diep en krachtig laag erin, en dat zet de McAire gewoon perfect neer.
Vervolgens plaatsen we de McAire in een ruimte met gemiddelde afmetingen en met een meer beperkte nagalmtijd. We openen met de track 'Elle et Moi' van Max Berlin. En dat klinkt aardig dynamisch. Lees: we horen niet dezelfde dynamiek als wat we gewend zijn van ons referentiesysteem, waarin onder meer McIntosh MC501 monoblokken meedraaien, maar er blijft nog genoeg over om de fun factor overeind te houden. Vinden we prima. Daarbij horen we ook een relatief breed stereobeeld - als de speakers zo dicht tegen elkaar staan als hier het geval is, dan is er vaak nauwelijks nog sprake van stereo - en laat de McAire heel wat details horen.
dEus' Little Arithmetics - valt het op dat we een playlist met Belgische tracks geselecteerd hebben? - klinkt vol en rijk, met veel resolutie in de bassen. Op veel andere van dit soort apparaten hoor je dan een soort gezellige bassenbrij, maar hier kan je duidelijk de individuele noten volgen. De stemmen klinken open en natuurgetrouw. In 'Rhythm' van Anna Domino - nog zo'n geweldige track uit Belgenland – is te horen dat de basdrum - die speelt nogal een prominente rol in dit nummer - er in verhouding een maatje te klein komt uitrollen. Het hoog klinkt over het algemeen goed, maar kan op hoge volumes een scherp randje krijgen. Dat valt natuurlijk vooral op als je de McAire bestookt met stevig elektrisch gitaarwerk, zoals in de live uitvoering van 'Comfortably Numb' door David Gilmour. Maar zoals gezegd speelt dat enkel bij hoge volumes. We hebben het dan over betere decibelwerk, waarbij de fraaie decibelmeters driftig tegen de rechterkant van hun venstertjes wippen. Sowieso kan het er volgens de verdeler – dat is New Transtec – ook mee te maken hebben dat het testapparaat nog heel nieuw is, en bijgevolg nog niet optimaal ingespeeld is.
Conclusie
Over een andere belangrijke parameter - de prijs - hebben we het nog niet gehad. De McAire moet € 4.250 kosten. En dat is eh... behoorlijk pittig. Als je op zoek bent naar de allerbeste geluidsweergave voor een bepaald bedrag, dan is de McAire niet het apparaat wat je nodig hebt. Ben je op zoek naar dat echte high-end McIntosh geluid voor een zo sympathiek mogelijke prijs, dan is het slimmer om meteen voor de McIntosh MA6300 – een geïntegreerde stereoversterker – te gaan. Die kost namelijk nauwelijks meer dan de McAire. Maar dan heb je natuurlijk wel nog een bron en luidsprekers nodig. De McAire is wél een toppertje voor wie op zoek is naar een goed spelende alles-in-één oplossing met Airplay technologie, en niet te beroerd is om een extraatje te betalen voor de premium lifestyle uitstraling van deze fraaie Amerikaan.
McIntosh McAire: € 4.250
Testopstelling: draadloos via iPhone 4S, bekabeld (USB) via iPod Classic. Testbestanden in Apple Lossless formaat.