Het is best wel mogelijk om de McAire te bespreken zonder het over de merkidentiteit van McIntosh te hebben, maar dan heb je eigenlijk maar het halve verhaal. En dat willen we natuurlijk niet.
McIntosh heeft ons in de afgelopen maanden nogal verrast. Twee keer, zelfs. De eerste keer toen we vernamen dat dit door en door Amerikaanse high end-merk in Italiaanse handen terecht kwam. Zo’n beetje hetzelfde gevoel alsof Ferrari naar Detroit zou verhuizen. Maar dan omgekeerd.
De tweede verrassing is de McAire. De producten van McIntosh zijn namelijk erg begerenswaardig – het understatement van de maand hebben we bij dezen ook weer gehad -, maar dat is niet omdat ze als eerste uitpakken met de laatste nieuwe technologie. En het is net om die reden dat de McAire ons nogal verrast heeft.
Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier om een geïntegreerd audiosysteem met AirPlay. Dat houdt in de praktijk in dat je de iTunes bibliotheek die op je pc of Mac staat via een Wi-Fi netwerk als muziekbron kunt inschakelen. Je kan ook draadloos muziek streamen vanaf je iPod Touch, iPhone of iPad. Tenslotte kan je ook een iPod Classic of Nano aansluiten via een ouderwetse USB-kabel.
Uitpakken
Na enige vertraging door superstorm Sandy – de productie van McIntosh gebeurt in de staat New York – krijgen we de McAire netjes aangeleverd. In een doos, drie keer zo groot en vijf keer zo zwaar als wat we gewend zijn van dergelijke producten. Naar McIntosh-normen gaat het echter nog steeds om een pluimgewicht. Ook qua afwerking en looks is dit een typische McIntosh in hart en nieren. Voor de niet-ingewijden onder ons: kijk eens rond op de website van McIntosh. Je begrijpt dan meteen wat we hier bedoelen. Het apparaat is zeer solide gebouwd – als hij valt zal je vloer eerder stuk zijn dan de McAire – en heeft de vormfactor en afmetingen van een traditioneel, groot hifi-apparaat. Het centrale gedeelte bevat de elektronica, terwijl links en rechts de luidsprekers aangebracht zijn.
De grilletjes kan je er afnemen, voor de mensen die de weergevers graag in aktie zien. En toen dachten we McIntosh te betrappen op een fout in de documentatie van de McAire. Er zijn namelijk slechts twee drivers te zien per luidspreker, en geen drie zoals de documentatie aangeeft. Er zit een midrange driver van zowat 5 cm diameter in de McAire, met daarboven een tweeter van zo’n 2 cm. Maar. Het blijkt dat aan de onderzijde van de machine – de eerste keer ooit dat er iets opmerkelijks te vertellen valt over de onderzijde van een hifi-apparaat! – een akoestische poort zit ter grootte van een brievenbusgleuf. En als je daar goed in kijkt, dan zie je binnenin twee 11 cm woofers zitten. Inderdaad: binnenin. Heel origineel, dat. En dat betekent meteen ook dat de bewering van hierboven – dat het centrale gedeelte de elektronica bevat – niet het volledige verhaal vertelt. Wat de twee woofers zitten namelijk ook in het centrale gedeelte verborgen.