ARTIKEL

PMC - B&W - Naim

PMC
Geluisterd werd er ook bij PMC luidsprekers. Even onze voeten laten rusten in de luisterruimte van dit engelse luidsprekermerk waarvan de luidsprekers niet alleen hun weg vinden naar de consument maar zeker ook naar veel beroemde opnamestudio’s, tot aan Hollywood (oa. Lucasfilm en Paramount Mastering) toe.Men presenteerde ons ondermeer de gloednieuwe EB1 drieweg transmissielijn luidspreker. Deze luidspreker is ontworpen op basis van de befaamde IB monitor die in veel opname- en masteringstudio’s gebruikt wordt. De 25cm conus in combinatie met de ATL (Advanced Transmission Line) technologie maakt een bassweergave mogelijk die reeds bij 19Hz begint. Andere features zoals het nieuw ontworpen 24db/octaaf wisselfilter, afgeschermde kamers voor mid en hoog moeten de prestaties van de EB1 tot grote hoogte brengen.

Naast veel zien hebben we ook veel kunnen luisteren bij PMC en HiFi.nl kan u verzekeren dat dit zeer leerzaam was. Niet alleen hadden we de gelegenheid om de luidsprekers te mogen beluisteren op de beursvloer, ’s avonds werden we meegenomen naar de Mastering Studios München, waar we veel uitleg kregen over het mastering proces (uiteraard op PMC luidsprekers) van cd’s en dvd’s. Een paar zaken blijken daar heel belangrijk te zijn: luidsprekers moeten ook bij zachte volumes alles in de muziek laten horen én men moet alle soorten muziek kunnen draaien op de gebruikte monitoren. En dan blijkt dat hetgeen in de studio van toepassing is ook thuis geldt. We kunnen het hier alleen maar mee eens zijn.


B&W
Big fun was het op de stand van B&W. Niet in de laatste plaats door het optreden van het duo Jessy Marten and Jan Fischer. De rauwe Boogie van Jan Fisher en de stem van de 19-jarige Jessy Marten, die geldt als één van de grootste aanstormende blues talenten van Duitsland, deed de voeten jeuken.

Dat deed ook de gloednieuwe actieve B&W BM2 luidspreker. DMC membraanregeling zorgt voor een precieze controle over de uitslag van de conus. De FITEC technologie draagt er zorg voor dat de afstraling van de luidspreker absoluut faserein is. De ruimtelijke afbeelding van de luidspreker moet daarom zijn gelijke niet kennen!Bijzonder geslaagd qua ontwerp, techniek en geluid is de nieuwe 600-serie, bestaand uit de vloerstaande modellen 683 en 684, en de monitoren 685 en 686. Binnenkort kunt u op HiFi.nl een recensie lezen van deze nieuwe B&W serie. 


Naim
Geluisterd werd ook bij NAIM. De expositieruimte werd druk bezocht en niet zonder reden. Een set Allae luidsprekers zette een groots geluid neer, aangestuurd door de nieuwe Supernait geïntegreerde versterker, voor het eerst te zien en te beluisteren tijdens deze beurs. Zes ingangen, een aparte subwoofer- en hoofdtelefoonuitgang, een geïntegreerde D/A converter waarmee ook MP3 bronnen beluisterd kunnen worden, het zit allemaal op deze topklasse geïntegreerde versterker die een continue vermogen van maar liefst 80 Watt levert.Ook interessant bij NAIM was de uitleg die de toehoorders kregen over de meest optimale luidsprekeropstelling. Volgens NAIM liefst zo dicht mogelijk tegen de achterwand daar direct geluid en gereflecteerd geluid via dezelfde achterwand hoe dan ook ongewenst met elkaar interfereren. In ieder geval leverden de Allae luidsprekers tijdens de High End een sterk staaltje muziek!


EDITORS' CHOICE