ARTIKEL

Lyngdorf - Dali - Reimyo/harmonix - NAD - Meridian

Lyngdorf
Optimale akoestische condities zijn bij Lyngdorf geen vereiste om hun apparatuur te kunnen beluisteren; hun eigen RoomPerfect systeem zorgt ervoor dat het geluid optimaal aangepast wordt aan de akoestiek van de luisterruimte!

Nieuw bij Lyngdorf: de DPA-1 voorversterker, de DP-1 Dipool-luidsprekers en de BW-1 Boundary-Woofers. Met name de mooie slanke vorm van de DP-1 luidsprekers kon onze goedkeuring wegdragen. Ook nieuw is de RP-1 Room Processor, te plaatsen tussen elke willekeurige voor- en eindversterker. Binnen no-time wordt uw systeem aan de kamerakoestiek aangepast!


Dali
We maken een korte sprong van de stand van Lyngdorf naar die van Dali, maar zeker de moeite waard. Men toonde ons de Helicon lijn die recentelijk is vernieuwd. Zo zijn de 300, 400 en 800 opgevolgd door de MkII modellen.

Men toonde ons ook een aantal innovaties zoals een subwoofer die binnenkort aan het productgamma zal worden toegevoegd alsmede een lijn in-wall luidsprekers. U zult hier binnenkort zeker meer over vernemen.


Reimyo / Harmonix
Op de stand van Combak liepen we naast Ed Doggen van Daluso, de Nederlandse importeur, de grote man van Reimyo, Kazuo Kiuchi, tegen het lijf.

Een kleine man, maar groots in zijn visie op het gebied van muziek en topklasse muziekweergave. Het bleek heel verleidelijk om met hem te blijven discussiëren over beide aansprekende onderwerpen zodat we bijna voorbij zouden gaan aan de nieuwste loot aan de Reimyo-stam. Dit nieuwe cd-loopwerk CDT-777 is gebaseerd op een Philips loopwerk. Daarbij heeft men de expertise die men heeft op het gebied van tuning doorgevoerd in de constructie van de 14 kilogram wegende kast  Om de fraaie muziek nog beter tot zijn recht te laten komen maakte men bij Combak gebruik van diverse Harmonix Tuning devices.


NAD
“Music First” is te lezen in de prospectus. Puur muziekgenot gereduceerd naar hetgeen wezenlijk is. Kort samengevat de succesvolle filosofie van NAD. Ook nu is er geen overbodigheid te bekennen bij de nieuwste loten aan de NAD stam. Gooiden vorig jaar de producten uit de NAD Master serie met ondermeer de M5 CD/SACD-speler en de M3 Dubbel mono geïntegreerde versterker hoge ogen, nu verwacht men hetzelfde van de C315BEE geïntegreerde versterker en de Slim-line multispeler T515, de eerste DVD-speler van NAD met HDMI aansluiting. Ook nieuw: de NAD T955, een 5-kanaalseindversterker met een nominaal muziekvermogen van maar liefst 5x100 Watt, De T955 is via een 12 Volt Trigger automatisch aan-en uit te schakelen waardoor de versterker eenvoudig toepasbaar is in een Custom Installation multichannel systeem.
Wat goed is kan nog beter, moet men bij NAD hebben gedacht. Vandaar dat men besloot de zeer succesvolle M5 CD/SACD-speler onder handen te nemen. Een externe voeding, hoogwaardige Burr-Brown D/A converters en Class A uitgangstrappen tillen de M5 naar een nóg hoger niveau.


Meridian
Gezien het vele moois dat te zien was en het vele werk dat verricht moest worden op zo’n grote beurs als de High End, kunnen we u verzekeren dat we er flink de pas in moesten houden. We stapten echter stevig op de rem toen we aankwamen bij de stand van Meridian waar een opmerkelijke verschijning ons ondubbelzinnig om aandacht vroeg. En niet voor niets overigens, men bestaat dit jaar 30 jaar dus alle reden om goed uit te pakken en dat deed men dus met een fraaie eyecatcher, de F80.

De eerste kennismaking met het vrolijke design leverde direct een glimlach op, de nadere kennismaking deed de wenkbrauwen fronzen. Dit is niet zomaar een CD/DVD/DAB/FM en AM radio in één. Daarvoor bleken de zangkunsten veel te groots en oren geloven de ogen niet: de sound zou zeker niet misstaan in een veel groter systeem! Men heeft bij Meridian alles aan gedaan om deze fraaie all-in-one met maar liefst 80 Watt muziekvermogen in combinatie met een 2.1 sound system - mét subwoofer (!) - op het hoogste niveau van zijn kunnen mee te laten spelen. Terecht is men dan ook trots op deze prestatie, zodat een partnership met Ferrari (bestaat trouwens 60 jaar!) werd aangegaan om deze fraaie innovatie nog meer cachet te geven.


EDITORS' CHOICE