ARTIKEL

High End 2007 - 2

Dit is deel 2 van het High End M√ľnchen verslag. Deel 1 kunt u hier lezen. Deel 3, een verslag van onze collega`s van HVT,¬†zal binnenkort op HiFi.nl en uiteraard in HVT verschijnen.

Was de 25e High End show 2006 in M√ľnchen al een succes te noemen, deze is slechts een opmaat gebleken voor de show dit jaar die in alle opzichten uiterst geslaagd genoemd mag worden. De harde cijfers waren dan ook zeker imposant te noemen: maar liefst 13.000 bezoekers, een groei van 7% ten opzichte van het vorig jaar, bezochten de beursvloer. Deze besloeg ruim 15.500 vierkante meter, ook een groei van 11% ten opzichte van 2006.¬† 220 exposanten -¬† tien meer dan het voorgaande jaar -¬† toonden hier hun laatste nieuws en hun meest spraakmakende innovaties.

Deze koude getallen staan in schril contrast met de warme en open sfeer die duidelijk voelbaar was bij exposanten en de vele bezoekers. Enthousiasme, plezier, muziek! Dé woorden die kernachtig de indrukken weergeven die de redactie van HiFi.nl opdeed tijdens het bezoek aan Europa’s grootste beurs op het gebied van audio en video.

Meteen maar beginnen met een groot compliment: daar waar audio suggereert dat het in het teken staat van muziek werd op deze show duidelijk de daad bij het woord gevoegd. Zowel de beursorganisatie als diverse exposanten liet duidelijk blijken dat, als men over High End praat, men werkelijkheidsweergave nastreeft, en we kunnen u verzekeren: werkelijker dan ‚Äúlive‚ÄĚ kan niet. Swingende live-muziek was er meer dan genoeg. Treffend en terecht onderstreepte men waar het daadwerkelijk om gaat in de wereld van de beter audio en video: muziek!

Dit jaar weinig echte primeurs (Linn toonde wel het nieuwe Akkurate systeem), maar we hadden nooit het gevoel dat de vele bezoekers daar op zaten te wachten. Interessante en soms ook spraakmakende innovaties waren er immers genoeg. Oude technologie√ęn zoals buizen en platenspelers blijven de gemoederen immers nog altijd bezig houden. Er waren dit jaar dan ook verrassend veel draaitafels op de beursvloer te vinden.

Creek
Om dan ook maar meteen goed met de deur in huis te vallen: naast ondermeer de presentatie van een geheel nieuwe lijn met de naam DESTINY - bestaand uit een  cd-speler, voor- en eindversterker - verraste Creek ons met de presentatie van een … draaitafel! Prijs? Nog niet bekend … Introductie? Ergens najaar 2007. Veel meer informatie kon men ons nog niet geven, de draaitafel was maar net op tijd klaar om op de High End te schitteren.

Maar het deerde ons allemaal niet. Op het oog zag de draaitafel, waarover men slechts kwijt wilde dat deze uitgerust is met een magnetische lager, er buitengewoon stabiel uit. Na sinds jaar en dag hoogwaardige phono-voorversterkers op de markt gebracht te hebben vond men het bij Creek blijkbaar tijd om goed uit te pakken en al hun kennis op het gebied van analoog weergave te stoppen in dit bijzondere product. We kunnen haast niet wachten om deze draaitafel aan de tand te gaan voelen.

Clearaudio
We verblijven nog een tijdje in de analoge wereld. We begeven ons naar de stand van Clearaudio. Ook hier weer worden de draaitafels, elementen, armen en andere accessoires van dit toonaangevende merk omlijst met live-muziek, ditmaal van Wolfgang Berneuther en zijn band (en een geweldig gastoptreden van de violist van de tegenover de Clearaudio stand gelegen BMW stand). Er was dus genoeg te beleven maar ook te zien: primeur en zeker vermeldenswaardig zijn de Performance draaitafels, bestaande uit de Pearl en de Black Pearl. Een Satisfy carbon arm, een CMB magneetlager en een Maestro MM element zullen garant staan voor veel muziekplezier voor een zeer betaalbare prijs.Oh ja, houd de komende tijd Clearaudio in de gaten! We zagen namelijk achter de schermen een opvallende nieuwe draaitafel. Helaas kunnen we u op dit moment nog niet meer vertellen, maar dat het de tongen los zal maken is zeker.

Thorens
We besluiten de wereld van het zwarte goud nog even niet te verlaten en bezoeken de Thorens stand. Wie kent de legendarische TD 160 niet? Deze platenspeler staat al vele jaren garant voor veel muziekplezier maar is zeker nog niet verouderd.Om het model weer helemaal up-to-date te maken besloten de ontwerpers van Thorens deze beroemde speler eens goed onder handen te nemen. Dat resulteerde in de TD 160 HD. Nieuwe features zoals een plateau van acryl, voeten en base bestaand uit een speciaal compound en nog meer innovaties moeten de speler, die standaard met een uitstekende TP 250 arm wordt uitgerust, op een veel hoger niveau brengen. Wordt verwacht omstreeks juli 2007, de prijs zal om en nabij de 2000 euro bedragen.


EDITORS' CHOICE