ARTIKEL

De Bouw

Gastauteur | 19 april 2007 | Fotografie Gastauteur

Als u nu — louter uit gewoonte misschien — op zoek gaat naar de afdruk van het printontwerp voor de passieve pre-amp, dan vertellen we maar meteen dat dit vergeefse moeite is. Er is geen printontwerp. Immers, wat zou er op die print moeten zitten? De aansluitbussen en de schakelaars toch zeker niet. Behalve Rl en R2 kunnen we eigenlijk niets bedenken, en om alleen die weerstanden op een printje te monteren lijkt op zijn minst ietwat zinloos.

Hoe dient de montage dan te gebeuren? Simpel. We nemen een geschikte (metalen) behuizing, monteren de bedieningsorganen in het front en de aansluitbussen in de achterkant en gaan de hele zaak dan netjes met afgeschermde audiokabel bedraden. In figuur 2 is aangegeven hoe dat moet. Eventuele dempingsnetwerken of -instelpots kunnen rechtstreeks aan de (cinch)ingangsbussen worden vastgesoldeerd, terwijl R14 en R14` direct  aan de uitgangsbussen worden bevestigd. Voor Rl en R2 (en Rl` en R2`) kan schakelaar S3 als soldeersteuntje dienen.

Ook voor wat betreft de volumeregelaars is een "printloze" oplossing verreweg het beste en het handigste. Aan de achterkant van de schakelaars S4 en S4` is namelijk voldoende ruimte voorhanden om de weerstanden R3. . .R13 (enR3`. . .R13`) rechtstreeks aan de aansluitlippen te solderen. Figuur 3 laat nog eens in detail zien hoe dat  gaat. Wanneer u dat karweitje gaat uitvoeren, kunt u het beste ook het schema even bij de hand houden, want daar zijn de weerstanden in de juiste "soldeervolgorde" getekend.

Nu weet u ook waarom wij S4 en S4` in figuur 1 bewust in achteraanzicht hebben weergegeven. Even nog iets over de bedrading. Om het oppikken van brom tegen te gaan, moet u proberen om aardlussen in de kast te vermijden.

Het is om die reden aan te bevelen om in elk geval de uitgangsbussen geïsoleerd van de metalen kast te monteren. De vereiste massaverbinding tussen in- en uitgang gebeurt dan alleen door middel van de afschermmantel van de kabel  waarmee de bedrading is gelegd.


Tot slot

Nog een paar laatste opmerkingen. Aangezien deze pre-amp geen elektronica bevat waar mogelijk iets mee mis kan gaan, hangt het uiteindelijke resultaat helemaal af van de zorgvuldigheid waarmee u het geheel opbouwt en bedraadt èn van de kwaliteit van de gebruikte componenten. Besteed aan beide punten dus de nodige aandacht. Werk netjes, gebruik audiokabel van goede kwaliteit en bezuinig niet op de aanschaf van schakelaars en aansluitbussen.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Voor serieuze audiofielen vormen vergulde cinchbussen zeker geen overbodige luxe. Bij een apparaat als dit wil het oog natuurlijk ook wat. Dus is het best de moeite waard om aan de behuizing en de knoppen een paar centen uit te geven. Om u op weg te helpen, hebben we in figuur 4 een frontplaat-layout afgebeeld voor de pre-amp. Deze is in principe voor verschillende behuizing bruikbaar, maar wij hebben hem natuurlijk geënt op de behuizing van ons prototype.

Meer informatie of aanwijzingen hebben we niet voor u. Rest ons alleen u veel succes toe te wensen bij bouw en veel luistergenoegen bij het gebruik van de passieve pre-amp.



Onderdelenlijst

R1,R1` = 1,2 kΩ
R2.R2` = 8,2 kΩ
R3,R3` = 348 Ω*
R4,R4` = 383 Ω*
R5,R5` = 432 Ω*
R6,R6` = 475 Ω*
R7,R7` = 536 Ω*
R8.R8` = 619 Ω*
R9,R9` = 732 Ω*
R10.R10` = 909 Ω*
R11,R11` = 1,15 kΩ*
R12,R12` = 1,62 kΩ*
R13.R13` = 2,8 kΩ*
R14,R14` = 470 kΩ

S1 = draaischakelaar 2 x 6 standen
S2 = draaischakelaar 2 x 3 standen
S3 = schakelaar 2 x wissel
S4,S4` = draaischakelaar 1 x 1 2 standen
S5 = schakelaar enkelpolig

  • 18 cinch-bussen
  • voldoende afgeschermde  audiokabel

*) 1 % metaalfilmweerstanden


EDITORS' CHOICE