ARTIKELRhapsody

Hors categorie

Een oordeel over de geluidskwaliteit? Moeilijk onder woorden te brengen. De luidsprekers lijken er niet te staan, muziek – alle soorten muziek - komt bijna onwerkelijk transparant door, spijkerhard als het moet, zonder dat er controle verloren gaat. En op een of andere manier lijkt er gewoon meer detaillering in te zitten dan zelfs verwende HiFi liefhebbers gewend zijn. De keten van Spectral, Audio Research, Spectral, MIT en Avalon geeft – om het een tikje zweverig te omschrijven – niet alleen elke noot haarscherp weer, maar vangt ook de ziel van de muziek. Vandaar waarschijnlijk dat vooral live concerten de haartjes op je rug overeind brengen.Dat mag zo zijn, maar 175 mille? Mag het wellicht ook ietsjes minder zijn? Zijn collega Peter Chatellin – zelf muzikant – knikt bevestigend. ,,Natuurlijk is dit een installatie die ze in de Tour de France hors categorie zouden noemen. De buitencategorie. Van dit niveau hebben we er in het land misschien een stuk of dertig staan. Meestal geleidelijk opgebouwd trouwens, want je maakt bijna nooit mee dat iemand zegt van ‘doe dit systeem maar’. Je hebt het bij deze klanten namelijk over muzikanten en echte liefhebbers die bijvoorbeeld regelmatig naar een concert gaan. Thuis ook een installatie willen hebben die de ziel van de muziek, de emotie, kan overbrengen. Ik heb een stuk of zestig klanten in mijn hoofd die ik gewoon opbel als ik denk dat er een baanbrekend component is verschenen dat hun systeem naar een nog hoger plan kan tillen. Zoals de net gelanceerde MIT Oracle MA luidsprekerkabels die je hier hoort. Je praat over een bedrag rond de 26 mille. Zo’n prijs is weliswaar even wennen voor luidsprekerkabels, maar neem van mij aan: als ik in dit systeem een ander kabelset monteer, ga je een stap achteruit. Avalon heeft trouwens nauwe banden met MIT.”
Denk eens mee met de iets smallere beurs. Waar je kunt instappen voor een systeem dat échte muziek maakt? ,,Voor minder dan tien mille heb je zeker iets moois waar je natuurlijk ook tomeloos van kunt genieten.”Een tussenstap kan ook. In een tweede luisterruimte van de Sound Masters ontdekken we een andere set die minder uitbundig oogt, maar de haren op je rug ook probleemloos activeert. We noteren een Spectral DMC 15 voorversterker, iets kleinere Spectral eindversterkers, Avalon Ascendant luidsprekers met MIT kabels en een Meridian CD speler.
,,Dat kost zo rond de 45 mille. Ook fenomenaal. En een dergelijk bedrag kun je nog bij elkaar sparen. In plaats van een cabrio of een exotische motorfiets. De meeste liefhebbers bouwen op zo’n basis verder en een enkeling komt dan uiteindelijk terecht bij de ultieme installatie zoals die hiernaast staat.”
Honderd vijfenzeventig duizend euro. Wordt het een dikke Audi of Mercedes? Een klein optrekje buiten de Randstad? Of reizen door de tijd van de muziekwereld? Decisions, decisions…

 

Het luisterbezoek aan Rhapsody Hilversum zal ook verschijnen in C-sharp magazine.

C-sharp informeert het topmanagement in Nederland over de wijze waarop zij IT kunnen inzetten als strategisch bedrijfsmiddel. Naast scherpe analyses, bevat het maandelijks verschijnend tijdschrift best practices, business cases, trendverhalen en achtergrondverhalen. Maar ook is er ruime aandacht voor de ‘prettige kant’ van het leven, met reportages over zaken als golfen, limousines en hi-fi.


EDITORS' CHOICE