ARTIKELRhapsody

Luxe Luisteren

 

Wanneer we de Corvette Convertible met een kippenvelopwekkend fraaie V8 roffel de oprit van highend audio specialist Rhapsody op sturen, is de toon – letterlijk en figuurlijk – gezet. De start van een avond ‘Born in the USA’ van het allerhoogste niveau. Met in de hoofdrol een geluidsinstallatie waar je twéé Corvettes van kunt kopen.

HiFi.nl is samen met lezers van businessmagazine C-sharp te gast bij de Hilversumse audio tovenaar Rhapsody om naar een wel heel uitzonderlijke installatie te luisteren. Zelfs verwende luisteraars lopen ietwat verdwaasd in dit wereldje van audiofiele perfectie rond. Met minstens één opgetrokken wenkbrauw. En daar is iets voor te zeggen. Wat moet je er als je toevallige passant immers van denken als je de connaisseur driftig in de weer ziet om niet-te-tillen zware, manhoge, peperdure (72 mille) en vooral ook futuristisch vormgegeven luidsprekerboxen in stapjes van luttele millimeters door de luisterruimte te manoeuvreren? Op zoek naar de enige exact juiste opstelling. Waarna er luidsprekerkabels met het prijskaartje van een middenklasse automobiel aan de versterker worden gekoppeld. Of liever gezegd: de versterkers. Meervoud. Eén imposante Spectral DMA360 eindtrap per kanaal, vlak achter de luidsprekers opgesteld op trillingdempende plateautjes. Zodat er zo min mogelijk op het pad tussen beide componenten verloren kan gaan. Daaromheen staan intrigerende pilaartjes in de luisterruimte die naar verluidt absorberende eigenschappen aan de dag leggen. De puntjes op de akoestische i omdat ze ongewenste reflecties wegnemen.


We zijn geheel in stijl met de Corvette Convertible naar Rhapsody Sound Masters in Hilversum afgereisd om naar een Amerikaans systeem te luisteren dat volgens geluidsmagiër Harry van Dalen de meest live beleving creëert die hij ooit heeft gehoord. Uit zijn mond een garantie voor luistergenieten, want Van Dalen is internationaal befaamd vanwege zijn soms bijna maniakaal hoogwaardige werk bij opnames en editing. Als klankregisseur en producent van Turtle Records is hij op dit moment bijvoorbeeld betrokken bij de productie van een nieuw album van de westcoast band Venice. Overigens een absolute no brainer voor iedereen die – pakweg – de Eagles, Jackson Browne en CSN&Y weet te waarderen.
Maar dat terzijde. We zijn immers bij de Sound Masters om eens lekker tomeloos te zwijmelen bij hardware van de allerhoogste plank. In dit geval met een prijskaartje van pakweg 175 mille.


EDITORS' CHOICE