ARTIKELAyon Audio

Nieuwe ontwikkelingen


René van Es | 09 maart 2006 | Ayon Audio

Met veel moeite neem ik afscheid van de luisterruimte en ga mee naar Graz waar we nog een dealer en persoonlijke vriend van Gerhard Hirt ontmoeten. Het blijkt een dealer met een zeer ruim assortiment waaronder uitermate betaalbare zaken en pure high end. Veel aandacht voor Ayon versterkers en luidsprekers. Veel buizen versterkers en de man blijkt een verzamelaar van echte Western Electric buizen. Hoe zeldzamer hoe leuker is zijn motto. Hij noemt types die ik niet ken, het blijken buizen uit de jaren 30 of 40 te zijn.

Eenmaal terug in Gratkorn praten we verder met Gerhard. “Er gaan nog leuke dingen gebeuren. Lumen White is inmiddels wereldwijd geaccepteerd en vraagt alleen aandacht in de productie. Vyger gaat in stijgende lijn. Zodat we voorlopig onze aandacht volledig op Ayon kunnen gaan richten. Een klein ding is het leveren van alle Ayon luidsprekers met een gaatje van 2,5 mm, 5 cm onder de bovenrand van de luidspreker. Stephan Fekete en Frank Tchang ontdekten een lichte resonantie in de kast door in de kast zelf te meten. Frank kwam met de oplossing, boor een klein gaatje aan de achterzijde in de kast, daardoor kan de lucht een weg naar buiten vinden. Het idiote gevolg is dat de soundstage 20% groter wordt. Zomaar met dat ene gaatje. Ontwikkelingen op Ayon buizengebied staan ook niet stil. We komen met een buis type waarin goud is verwerkt. De levensduur zal naar verwachting toenemen en luisterproeven tonen aan dat we nog iets meer verfijning en detail krijgen. De buizen zullen niet duurder worden dan de huidige types. De grootste schok zal onze nieuwe voorversterker Spheris geven in de markt. De Spheris is in de basis een ontwikkeling van een technicus van ons. Nadat hij een kostbare voorversterker had gerepareerd merkte hij naar mij toe op dat het een aardig ding is, maar niet kan tippen aan zijn eigen ontwerp. Uit nieuwsgierigheid heb ik hem dat ding mee laten brengen. Het was een samenraapsel van 12 jaar experimenteren. Met een klank en transparantie die tranen in de ogen bracht. Hij gebruikt een buis die thuishoort in openbare telefonie, de C3M, die vooral in het stemgebied uniek is. Tenslotte is hij juist daarvoor ooit gemaakt. We zijn verder aan het ontwerpen geslagen en hebben werkelijk kosten nog moeite gespaard om de beste voorversterker ter wereld te bouwen. Veel onderdelen zijn speciaal gemaakt voor de Spheris, Zoals een Elma 4 kanaal 24 positie stappen volumeregelaar met 192 Welwyn ultra lineare metaalfilm weerstanden, tolerantie 0,1%. Lundhal trafo’s, EBG 0,5% weerstanden, Mundorf zilver//goud en Rifa “Long life” condensatoren. Interne bedrading is Ayon "Dragon" en een Ayon “Dragon" kabel komt tussen de losse voeding en de preamp. Aan elk detail is aandacht besteed zoals speciaal voor de C3M gemaakte keramische buisvoeten, voor ons ontworpen 9-polige Neutrik DIN connectors, tot aan de druktoetsen toe. Goedkoop wordt hij niet, maar wel uniek. De Spheris zal een schok geven in de industrie. Later zullen we een meer betaalbare versie op de markt brengen, waarin wel compromissen zijn gesloten. En voor het Verre Oosten komt een versie in niet twee maar drie behuizingen, voorzien van gebalanceerde in en uitgangen. De prijs daarvan zal ongeveer 40.000 euro bedragen. Op voorhand zijn er al een paar van verkocht. Dit is ons grootste project na de Lumen White en kost tot nu toe handen vol geld”.

Ayon Audio

Wie Gerhard hoort praten snapt zijn enorme bevlogenheid in de audio industrie. Ondanks dat blijft hij met beide benen op de grond. Wat onder meer blijkt uit het uitbrengen van twee geïntegreerde buizenversterker, gepositioneerd onder de 300B en de Sunrise-II reeks. Het worden versterkers met een rond gebogen 10 mm aluminium chassis en verchroomde trafo kappen. Buisbezetting is respectievelijk 4 x KT-88 (Spirit) of 2 x 6C33 met EL84 stuurbuizen (Spark). De KT-88 zal omschakelbaar zijn van triode naar penthode, de 6C33 in Ayon traditie single ended klasse-A. Prijzen rond 2000 en 3000 euro per stuk. Gerhard deed erg geheimzinnig en liet wel plaatjes zien, maar verder niets. In gedachten zag ik de klapper al voor mij. Een Spirit of Spark gekoppeld aan de Gecko. Met een Vyger Timor er voor vormt dat een betaalbare high end combinatie, die waarschijnlijk voor heel veel muziekplezier gaat zorgen. Later in 2006 komt er in de lijn van de Spirit en Spark ook een CD-speler beschikbaar.

Ayon Audio

Al is Ayon nog nieuw in Nederland, ik durf te voorspellen dat als de handel het merk onderkent en opneemt in de winkels, het alleen maar zal groeien en groeien in de handen van Cor en Peter. De luidsprekers zijn afwijkend van vorm en zo goed dat een nieuwe lichting audiofielen, met gevoel voor design en hoge eisen aan muziekkwaliteit, ze zal omarmen (uw vrouw trouwens ook, neem dat van mij aan). De buizenversterker van Ayon, die probleemloos werken door de compromisloze bouw, zullen menig hart sneller doen slaan. Ze leveren door toepassing van de eigen Ayon buizen ruim genoeg vermogen voor een huiskamer, indien gecombineerd met een luidspreker vanaf een rendement van 90 dB. Ik spreek uit ervaring want ik speel zelf met een Ayon 300B op Focal luidsprekers. Laat uw portemonnee het toe dan is een set Lumen White, Ayon Reference eindversterkers en een Spheris voorversterker zacht gezegd “de moeite waard”. Mits een Lumen White leverbaar is, het Verre Oosten heeft de neiging de complete productie van Ayon Audio en Lumen White op te zuigen zoals een bij op bloemen afkomt. Omdat het producten zijn met een ziel. Handwerk uit Oostenrijk. Dat laatste heb ik met eigen ogen kunnen zien en beleven.

Ayon Audio


Aanvullende informatie:
Email: info@soundemotions.com
Web: www.soundemotions.com


EDITORS' CHOICE