ARTIKELAudio-Time

Het luisteren


Rene Smit | 29 december 2005

Eindelijk gaat het dan gebeuren, we verhuizen van de leestafel richting de bank die recht voor de set staat opgesteld. Na kort naar de diverse componenten gekeken te hebben verdwijnt de eerste CD in de Apollo speler. “Fields of Gold”  in de uitvoering van Eva Cassidy  mag het spits afbijten. Het betreft hier mijn eigen exemplaar in de normale CD uitvoering. De weergave is muzikaal en meeslepend. Vanaf noot 1 is te horen dat hier muziek gemaakt wordt. Wel valt het op dat de S en T klanken wat scherp en aangezet klinken. Wanneer ik hier een opmerking over maak haast Erik Jan zich naar het CD rek in de winkel en zonder iets te zeggen verruilt hij mijn CD met een ander exemplaar. Wederom klinkt de stem van Eva door de ruimte echter met één verschil, de aangezette S en T klanken zijn verdwenen! Wat blijkt, Erik Jan heeft een hybride SACD in de lade gelegd die anders ge(re)masterd is dan het originele exemplaar. Wel lijkt de ruimtelijke afbeelding wat minder te zijn. “Het is dus niet een onvolkomenheid van de set maar een verschil in mastering wat er voor zorgt dat een bepaalde CD scherper klinkt dan een andere.” zo legt Erik Jan me uit. Naast het feit dat de tweeters van de Vroemen speakers dus niet scherp blijken te zijn laat deze vergelijking ook horen dat de set naast muziek feilloos in staat is verschillen in bronmateriaal aan het licht te brengen.

We blijven nog even bij de vrouwenstemmen en wel Madeline Peroux met de CD “Careless Love”. Een jazzy CD met zowel ballads als wat meer up tempo nummers. Het gelijknamige nummer laat een swingend geheel horen waarbij ik de voetjes niet stil kan houden. Het laag gaat voor een speaker van dit formaat behoorlijk diep en is ook nog strak. Het hoog van de snaredrum klinkt transparant en open en staat ruim achter de stem van Madeline geplaatst. Erik Jan vindt deze CD te “audiofiel” en sprint naar de kast om een aantal Cd’s te pakken die in zijn optiek muzikaler zijn. De eerste die in de Rega speler verdwijnt is er één die ik zelf ook redelijk goed ken en wel Sinead O’Conners “Am I not your girl”. De kwaliteit van deze opname is ook bovengemiddeld en Erik Jan kiest voor de track “Succes has made a failure of our home”. “Juist dit lied is een perfecte keuze om een installatie te beoordelen op muzikaliteit. Hierin zit namelijk een tegenritme en wanneer de set niet in staat is om die correct weer te geven verliest de track alle muzikaliteit en wordt het heel onnatuurlijk om naar te luisteren.” zo vertelt Erik Jan. Deze set heeft er absoluut geen moeite mee en binnen een paar seconden wippen de voeten weer mee op de maat. Wanneer Sinead in het heetst van de strijd met haar mond de microfoon bijna aanraakt hoor je de S en T klanken aangezet worden, wederom puur een opnamekwestie dus. Zodra ze weer meer afstand neemt keert de rust terug.

Een andere CD die Erik Jan gepakt heeft is een voor mij totaal onbekende van Cecilia Bartoli. Deze klassieke zangeres is absoluut niet mijn cup of tea maar een track van “An Italian Songbook”  wordt strak en dynamisch weergegeven. De set geeft geen krimp tijdens de forse uithalen van Cecilia en ondanks dat ik de muziek niet mooi vindt blijft het gewoon genietbaar zonder enige scherpte of dynamische beperking. Doe mij maar Diana Schuur, de volgende Cd van de stapel. Deze prima opname laat horen dat de set ook geen moeite heeft een geloofwaardige stage op te bouwen. In de breedte gaat het tot ver buiten de speakers en ook is er diepte aanwezig. De diepte is niet zo groot maar dit is mede te wijten aan de opstelling van de set die uiteraard niet optimaal is, dit heeft wel als voordeel dat het bij de klant thuis alleen maar beter klinkt. Erik Jan; “Dit is ook de reden dat we een klant thuis altijd eerst een tijd naar de aangekochte apparatuur laten luisteren alvorens eventueel met andere kabels of netstroomvoorzieningen aan de slag te gaan. Deze producten kunnen ook altijd thuis uitgeprobeerd worden alvorens tot aanschaf over te gaan.”.

Nog diverse bekende en onbekende Cd’s worden gedurende de avond beluisterd en ter afsluiting gaat de “The Sheffield Lab Drum and Track Disc” in de speler. Het volume wordt tot ongekende hoogte opgeschroefd en de Vroemen La Perla speakers zetten een drumstel in de ruimte neer wat grenst aan het ongelofelijke. Het laag gaat diep, is superstrak en snel. Er is veel druk en de speakers geven geen krimp. De Perreaux versterker lijkt ondanks zijn 2x25Watt geen enkele moeite te hebben om de veel te grote ruimte te vullen met muziek. De dynamiek lijkt geen grenzen te kennen. Erik Jan en ik beluisteren de CD met een grote grijns op het gezicht.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat deze “mini”set in staat is tot “maxi” prestaties. Erik Jan laat zien dat met relatief bescheiden middelen een set samen te stellen is die bestaat uit componenten welke niet in de categorie “dertien in een dozijn” vallen. Juist hier kan een winkelier zijn vakkennis etaleren, iets wat Erik Jan hier laat zien en horen.
Veranderingen of verbeteringen zijn nog mogelijk door bijvoorbeeld andere Vroemen speakers of kabels te gaan gebruiken maar de set zoals beluisterd zal al voor jarenlang muziekplezier garant staan. Wanneer u deze set zelf een keer wilt beluisteren maak een afspraak met Erik Jan en laat u, net als ik, aangenaam verrassen.

 

Audio Time
Valkenierslaan 45
4834 CA  Breda
Tel. 076-5656450

EDITORS' CHOICE