ARTIKELAudio-Time

De kandidaten


Rene Smit | 29 december 2005

Rega Apollo

Beginnen we met de bron dan staat daar de splinternieuwe en nog maar net ingespeelde Rega Apollo te glimmen. Deze speler is de opvolger van de overbekende en alom geroemde Rega Planet. Rega is een merk dat bekend staat om zijn no nonsens mentaliteit en muzikaal en analoog klinkende producten. Op hebt vast op een audiobeurs wel eens een demo meegemaakt van Rega in combinatie met Totem speakers. Altijd muzikaal en nimmer “ audiofiel geneuzel”. De Apollo is net als zijn voorganger een bovenlader wat plaatsen in een audiorack wat kritisch maakt. Daar in tegen zijn de aftasteigenschappen in principe beter dan een lade. De reden waarom de Planet opgevolgd diende te worden was niet alleen de beschikbaarheid van nieuwe DAC’s maar ook het feit dat Sony stopte met de productie van loopwerken. Rega vond een hoogwaardige vervanger in Engeland en samen werd een nieuw softwareprogramma ontwikkeld op basis van een hoogwaardig Sanyo loopwerk. De prijs van deze hoogwaardige speler ligt op 900 euro.


Perreaux SX25i

Eenzelfde bedrag dient afgerekend te worden voor de Perreaux SX25i versterker. “Zolang Perreaux in Nederland op de markt is hebben wij ons hard gemaakt voor de Nieuw Zeelandse high-end merk. De kwaliteit is boven elke twijfel verheven en de versterkers draaien mee in de absolute topklasse. Toen de toenmalige importeur het voor gezien hield waren wij het min of meer aan onze klanten verplicht de importactiviteiten over te nemen.” vertelt Erik Jan. “We hebben ons met hart en ziel in de verkoop van dit merk gestort en het geeft geen goede sier je klanten in de kou te laten staan op het moment dat een importeur er de brui aan geeft. Om aan te geven dat het merk ons zeer dierbaar is en de muzikale kwaliteit niet alleen bereikt wordt met een bovenmodaal prijskaartje hebben we er voor gekozen de versterker uit de betaalbare Silhouette reeks van Perreaux in de set van de maand op te nemen.”. Inderdaad is de SX25i een wat aparte keuze. De versterker is fysiek een dwerg en niet veel groter dan een stapeltje Cd’s. Op het fraaie front is niets anders te vinden dan een blauw LED’je en een volumeregelaar. Aan de achterzijde bevindt zich een set speakeraansluitingen, één ongebalanceerde ingang en één ongebalanceerde uitgang. Het vermogen van deze dwerg bedraagt 2x25Watt RMS aan 8Ohm en de versterker werkt in Klasse A. De inwendige opbouw van het apparaat is keurig en de gebruikte materialen van hoog niveau. Voor meer informatie over deze versterker en andere producten kun je kijken op de website van Perreaux www.perreaux.com. Zelf heb ik diverse malen de “grote” Perreaux versterkers mogen beluisteren en deze waren in mijn ogen zeer overtuigend en muzikaal, zal deze dwerg mij ook weten te overtuigen?


Vroemen

Waarschijnlijk is het merk Perreaux al wat onbekend voor de grote massa, de gebruikte speakers in de set van het merk Vroemen zijn zelfs mij totaal onbekend. “Voor mij was Vroemen ook een totale onbekende maar enige tijd geleden stond er plots een Duits sprekende heer bij mij in de showroom die zich introduceerde als Bernd Vroemen. Hij vertelde luidsprekers te bouwen met als materiaal onder andere marmer en graniet. Hoewel ons assortiment eigenlijk vol was wist Bernd mij toch te overtuigen naar de speakers te luisteren. Na een kritische luistersessie kon ik niet anders dan concluderen dat dit speakers waren die toch een welkome aanvulling vormen op ons assortiment. Naast de duidelijk afwijkende bouwmaterialen en de daarmee gepaard gaande chique uitstraling hadden de speakers een magisch stukje muzikaliteit. Geen supertweeters met megaresolutie of maagterroriserend laag maar pure muziekweergave. Die muzikaliteit is één van onze speerpunten, alle apparatuur in het assortiment moet dat hebben.” zo vertelt Erik Jan. Uit het ruime assortiment van Vroemen is voor de set van de maand gekozen voor de kleinste vloerstaander de “La Perla”  uitgevoerd in antraciet kleurige natuursteen. De uitvoering geeft de speaker een heel aparte uitstraling omdat de kasten niet glad gepolijst zijn maar hun oorspronkelijke structuur behouden. Op die manier is geen speaker gelijk en heb je altijd unieke exemplaren in huis. Uiteraard is het ook mogelijk de speakers gepolijst te laten leveren en tevens is er keuze uit diverse kleuren.  De gebruikte uitvoering kost 2000 euro per paar en past daarbij qua prijs mooi bij de overige componenten. De “La Perla” maakt gebruik van 2 woofers en een tweeter in D’apollito opstelling. De units zijn van het gerenommeerde merk Seas en hebben een aluminium conus. Het totale gewicht van deze slechts 90 centimeter hoge speaker bedraagt een niet misselijke 40 kilogram! Niet op je tenen laten vallen……………. Voor meer info en afbeeldingen kan de internetsite www.vroemen.de geraadpleegd worden.


MIT/Sharkwire

Om alles aan het spelen te krijgen dienen er ook kabels gebruikt te worden. Huismerk van Audio Time is de voor mij zeer bekende Sharkwire. Een eerlijke kabel voor een schappelijke prijs. Interlink is de SSC-P1808 De luidsprekerkabels zijn een verhaal op zich en bestaat uit een set MIT One Wire zenders en ontvangers en daartussen een 75Ohm digitale kabel van Sharkwire (ook de SSC-P1808). Een goedwerkend en betaalbaar systeem. De MIT kost 180 euro voor een set en de Sharkwire kabel kost circa 20 euro per meter. Voordeel van deze constructie is dat er slechts 1, ook nog eens relatief dunne, kabel over de vloer naar de luidsprekers loopt. Netsnoeren zijn een eigen product van Audio Time. Op de vraag of Erik Jan ook nog iets heeft gedaan aan “schone stroom” antwoord hij: “In de winkel werken we uiteraard met verschillende gescheiden groepen maar filtering wordt in deze set niet gebruikt. Gezien het grote aanbod en de diverse opties laten we de klant altijd eerst met een “vuile set” spelen en volgt filtering eventueel in een later stadium als kers op de pudding.” Langzamerhand wordt het tijd om de set ook eens te gaan beluisteren!

EDITORS' CHOICE