ARTIKEL

Luisterbezoek bij Gert Jan

AudioPaul | 09 juni 2003

Luisterindrukken

Luisterbezoek bij Gert Jan

De oplettende lezer heeft waarschijnlijk al geconstateerd dat de opstelling van Gert Jan`s set, en dan vooral de speakers, niet geheel optimaal is. De opstelling van de Piega `s in de nis met de hoge grote kast ertussen baarde mij eerlijk gezegd een beetje zorgen en tijdens de luistersessie blijken deze zorgen niet geheel onterecht te zijn.
Ik had deze keer eigen muziek meegenomen en af en toe liet Gert Jan muziek uit z`n eigen verzameling horen.
In algemene zin kun je stellen dat dit beslist geen vermoeiende set is om naar te luisteren, maar eerder eentje van het rustige en ingetogen type. Tonaal is alles uitstekend in balans, instrumenten en stemmen behouden hun eigen klank, afmeting en natuurlijkheid. De muziek komt redelijk los van de speakers en dat alles zonder waarneembare kleuring. Daarbij is de hoogteplaatsing uitstekend te noemen. De membraantweeters doen hun werk buitengewoon fraai en gedetailleerd, beslist niet scherp of opdringerig. Het laag loopt zeer diep door, klinkt strak, gedetailleerd en ongekleurd. Hinderlijke laagresonanties heb ik ondanks de begrensde opstelling niet waargenomen.
Bij de meeste muziek die we beluisteren kun je echter duidelijk waarnemen dat de huidige opstelling van de Piega`s enigszins ten koste gaat van het podium, de ruimtelijkheid, de lucht en ook de dynamiek. Hierdoor komt de set soms wat vlak en geclusterd over. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om bij de cd van Alisson Krauss + Union station de bandleden te "plaatsen", ze staan erg dicht op elkaar en de live-sfeer wordt enigszins teniet gedaan.
Het zelfde contateer ik bij "Acoustic live" van Nils Lofgren. Dit is een opname die het altijd goed doet, maar ook hier is de diepte en breedteplaatsing aanmerkelijk minder dan ik gewend ben. Tonaal is alles, zoals eerder vermeld, uitstekend voor elkaar. De "zwakke plek" zit `m naar mijn idee dus beslist niet in de apparatuur en/of de speakers maar in de opstelling.
De akoestische gitaar van Pat Metheny`s nieuwe cd "One quiet night" laat ondanks wat gemis aan ruimtelijkheid een goede indruk na, goed geplaatst en natuurgetrouw. Overigens is deze cd een aanrader voor de Pat Metheny fans.
Het nummer Yinin`& Yangin` van bassist Victor Wooten behoort momenteel tot m`n favorieten, ik draai `m dus zeer vaak. De Piega`s zetten een mooie, strakke en realistische basgitaar neer, maar de drums hebben wat weinig attack.
De cd Faces & Places van Joe Zawinul is uitstekend opgenomen. De Piega`s laten dat ook mooi horen met een stevige druk in het laag en fraaie detaillering in het hoog dankzij de membraantweeters. De stem van Etienne Mbappe in het nummer Siseya klinkt buitengewoon natuurlijk. Ook hier is duidelijk waarneembaar dat deze fraaie opname wat moet inleveren op ruimtelijkheid.
Het nummer Stimula van de cd Hope van Hugh Masekela heeft enorme dynamiekverschillen. Als Hugh met z`n stem de stoomfluit van een trein imiteert zit je normaliter bijna tegen het plafond. Ook hier laat de set een steekje vallen, de opname klinkt duidelijk minder dynamisch dan ik gewend ben.
De cd "In search of excel-lounge" van Gare du Nord heb ik zelf niet, maar laat in het nummer "Room 69" duidelijk horen waartoe deze set in staat is. Deze opname plaatst veel dieper en ook breder tot buiten de speakers, tot zelfs ver buiten de nis waar de speakers staan en je krijgt gelijk een idee waartoe de Piega`s in staat zijn. Een vrijere plaatsing laat ongetwijfeld het ware karakter van deze speakers volledig tot hun recht komen.
Ronny Jordan`s "Deep in your heart" van de cd Light to dark laat ook nog eens horen waartoe de Piega`s in het laag toe in staat zijn: zeer diep, strak, ongekleurd en nauwkeurig!

Luisterbezoek bij Gert Jan

Conclusie

Dit is een buitengewoon plezierige set om naar te luisteren. De Marantz apparatuur behoeft geen nadere toelichting, deze is ongetwijfeld van uitstekende klasse. Ik had de Piega`s nog niet eerder gehoord, maar het zijn uitstekende performers met een zeer geloofwaardige en evenwichtige klankbalans, een diep, nauwkeurig en ongekleurd laag, realistische stemmen en, dankzij de LDR-tweeters, een gedetailleerd maar beslist niet opdringerige hoogweergave. Opmerkingen heb ik ten aanzien van de opstelling, dit gaat overduidelijk ten koste van de diepte en breedteweergave, de plaatsing en de dynamiek.
Gert Jan heeft, zoals velen, getracht een compromis te zoeken tussen "leefruimte" en "luisterruimte", waarbij naar mijn bescheiden mening de balans iets te ver is doorgeslagen naar "leefruimte". Gelet op de kwaliteiten van de Marantz componenten, de uitstekende Piega LDR 5.2 speakers en de afmetingen van z`n woonkamer moet het beslist mogelijk zijn om de kwaliteiten van zijn set meer tot hun recht te laten komen zonder dat dit ten koste van de leefruimte gaat. Gert Jan noemde een andere opstelling van de set al eerder in dit verhaal. Uiteraard is dat een keuze die hij zelf moet maken maar wat mij betreft is dat een waardevolle en kosteloze upgrade, de set is het absoluut waard!

Rest mij nog om Gert Jan en z`n vrouw te bedanken voor de gastvrijheid, de lekkere koffie, een overheerlijke maaltijd en een gezellige dag.

Luisterbezoek bij Gert Jan

De set van Gert Jan:

- Marantz PM14 versterker,
- Marantz CD17mkII cd-speler,
- Piega LDR 5.2 luidsprekers met SoundCare Superspikes, op marmeren platen van 2 cm dik,
- VdH CS122 luidsprekerkabels 4x 3 meter bi-wired met WBT 0645 pluggen,
- XTC Black Ultimate interlink (speciale uitvoering i.v.m. ruimteprobleem achter de installatie),
- 3 stuks Kemp Hi Power Plus Cords en een KE-Power Strip.

(uitgebreide specificaties én foto`s vind je op Gert Jan`s homepage)

Beluisterde muziek:

- Norman Brown - After the storm (Mojazz 530 301-2)
- Pat Metheny - One quiet night (Warner 2003)
- Victor Wooten - Yin Yang (Compass records 1999)
- St. Germain - Tourist (Blue note 2000)
- Jack Johnson - On and on
- Richard Thompson - The old kit bag (Cooking vinyl 2003)
- Hugh Masekela - Hope (Triloka 1999)
- Joe Zawinul - Faces & places (Esc. records 2002)
- Supertramp - Somethings never change (EMI 1997)
- Alison Krauss + Union station: live (Rounder 2002)
- Gare du Nord - In search of excel-lounge (Pias records 2001)
- Nils Lofgren - Acoustic live (Demon records 1997)
- Los Lobotomys - gelegenheidsformatie met o.a. Jeff Porcaro, Joe Sample, Lenny Castro en Steve Lukather (Japan 1989)
- Ronny Jordan - Light to dark (Island records 1996)

© Audiopaul, juni 2003

Noot van de redactie:
Deze AudioPaul Beluistert is exclusief geschreven door AudioPaul voor HiFi.nl en wordt daarnaast ook gepubliceerd op AudioPaul`s eigen website.

 


EDITORS' CHOICE