ARTIKEL

Luisterbezoek bij Gert Jan

AudioPaul | 09 juni 2003

De huidige set

In 2001 wordt Gert Jan, tijdens zijn werk als verzekeringsadviseur, op bezoek bij een klant aangestoken door het high-end virus. Hij wist niet wat hij hoorde en besloot in dat betreffende jaar de stap te nemen om ook zelf "in het diepe te springen". Dit tot ontsteltenis van zijn echtgenote, want die vond zoveel geld uitgeven voor een muziekinstallatie de belachelijkheid ten top, aldus Gert Jan, maar inmiddels heeft ook zij vrede met zijn, naar haar mening, wat uit de hand gelopen hobby.
Na veel research en luisteren besloot hij een Marantz PM14 versterker, een Marantz CD17mkII en een set Piega LDR 5.2 luidsprekers aan te schaffen.
De Marantz PM14 is een 23 kg. zware versterker die een vermogen levert van 2 x 110 Watt RMS. Leuk detail is de centraal geplaatste temperatuurmeter. De Marantz CD17 MKII is voorzien van een VAM1201 loopwerk voor een nauwkeurige cd-uitlezing. Daarnaast beschikt deze speler o.a. over CD-text. Beide apparaten zijn in champagne uitgevoerd en er is overduidelijk veel aandacht besteed aan de degelijkheid en de afwerking.
De Zwitserse Piega LDR 5.2 speakers passen uitstekend in het interieur door hun slanke, hoge verschijning, smaakvol uitgevoerd in roestvrij staal. De speakers hebben een vloeroppervlak van 22 bij 23 cm. en zijn 1.60 m. hoog. Het betreft hier een basreflex drie-weg systeem bestaande uit een membraanunit, ook wel Lineair Drive Ribbon (LDR) genoemd, voor het hoog, een 10 cm. conus-middentoner en twee 12 cm. units voor het laag. In het dieplaag is er sprake van een dubbele basreflex-afstemming met twee akoestische kamers. De speakers laten biwiring toe dankzij de dubbele aansluitingen aan de achterkant. Bovendien is het door middel van schakelaars mogelijk om het diepe laag en het hoge hoog te beïnvloeden en aan te luisterruimte aan te passen. Volgens de specificaties hebben de Piega`s een frequentiebereik van 27 Hz tot ruim over de 50 kHz, hebben ze een rendement van 89dB en een nominale impedantie van 4 Ohm.
Tot op heden draait Gert Jan met veel genoegen zijn 450 cd`s op deze installatie. Zijn muzikale voorkeur is daarbij heel breed: van hardrock tot klassiek. Als zijn persoonlijke top 5 noemt hij: 1. Jeff Buckley - Grace; 2. Iona - Heaven`s Bright Sun; 3. St. Germain - Boulevard; 4. Rachelle Ferrell - Individuality; 5. Nils Lofgren - Acoustic Live.
De voornaamste upgrades van de afgelopen tijd zijn vooral de bekabeling. De Van den Hull First Ultimate interlink is vervangen door een XTC Black Ultimate interlink, die Gert Jan een dijk van een interlink voor het geld vindt. Voor de luidsprekerbekabeling kiest hij uiteindelijk de Van den Hul CS122 luidsprekerkabels (bi-wired). En onlangs heeft hij ook het stroomgedeelte onder handen genomen en heeft, na veel luisteren, 3 Kemp Hi Power Plus Cords en een Kemp KE-Power Strip aangeschaft.
Als eventuele toekomstige upgrade denkt hij er over om de Marantz cd-speler te laten modificeren.

Luisterbezoek bij Gert Jan

De luisterruimte

De eerste kop koffie is inmiddels op en terwijl Gert Jan het Senseo-apparaat opnieuw aktiveert, kijk ik eens rustig de woonkamer rond. De woonkamer zelf is ongeveer 5 meter lang en 5.50 meter breed. Na ca. 5 meter gaat de ruimte, evenwijdig aan de gang en afgebakend door een scheidingswandje, over in de smallere woonkeuken van ca. 6 meter. De set staat in de lengte van de woonkamer opgesteld in een, door de vaste hoekkast ontstane, inham van 3.20x1.20, in een grote antiek grenen kast. Vanwege de beperkte binnenruimte in de kast heeft Gert Jan een achterpaneel verwijderd om zodoende voldoende ruimte voor powercords en interlinks te verkrijgen.
Aan weerszijden van de hoge kast staan de Piega luidsprekers met Soundcare superspikes op marmeren platen. De Piega`s staan ca. 2 meter uit elkaar, redelijk dicht op de achterwand en zijwanden en volledig in de inham. De woonkamervloer is een grindvloer met een vloerkleed. Voor de kast staan op 1.50 meter afstand twee leren zitelementen. Verder staan in de woonkamer twee grote banken, normaliter in de breedterichting met er tussen een grenen salontafel. Als Gert Jan serieus gaat luisteren, zoals vandaag, schuift hij de salontafel naar achteren en de bank die tegen het raam staat in de lengterichting op zo`n 3 meter voor de antiek grenen kast.
Volgens Gert Jan, die er ondertussen weer bij komt zitten met verse koffie, is dit natuurlijk niet optimaal maar het luisterplezier wordt er volgens hem niet minder om. In de toekomst wil hij, samen met z`n vrouw, eens kijken of het mogelijk is om de set aan de andere zijde (lengterichting) te plaatsen en tevens de meubels zodanig te positioneren zodat al dat geschuif niet meer noodzakelijk is. Verder is hij over de akoestiek redelijk te spreken. Het is en blijft natuurlijk vooralsnog een leefruimte.

Luisterbezoek bij Gert Jan

 


EDITORS' CHOICE