ARTIKEL

Luisterbezoek bij Gert Jan

AudioPaul | 09 juni 2003

Inleiding

Het is al weer enige maanden geleden sinds mijn laatste luisterbezoek, maar dit had alles te maken met m`n werk. De verhuizing vanuit twee gebouwen op verschillende lokaties naar een nieuwbouwpand bracht voor mij als netwerk/systeembeheerder een enorme berg werk, maar natuurlijk ook een geweldige uitdaging met vele vernieuwingen met zich mee. Nu de verhuizing sinds kort een feit is en alle techniek naar behoren functioneert kan ik me weer storten op iets wat ik eigenlijk nóg liever doe, namelijk genieten van muziek: o.a. via m`n eigen set én tijdens de luisterbezoeken via andere sets.
De review van de wereldset van Ron Ploeger, die ik in januari schreef en ook op Hifi.nl is geplaatst, is enthousiast ontvangen door de lezers. Toch kwamen er ook (terechte) opmerkingen of ik ook eens sets uit een veel lagere budgetklasse onder de aandacht wilde brengen. Meer door toeval dan bewuste keuze heb ik tot nu toe voornamelijk sets uit hogere budgetklassen gereviewed, maar ik weet uit ervaring dat het mogelijk is om met een (veel) lager budget een set samen te stellen die in staat is om emotie over te brengen. Ik hoop daarom ook uit deze hoek meer uitnodigingen voor een luisterbezoek te krijgen.

Op stap...

Dit keer voert de reis naar Sliedrecht waar ik zondag 1 juni 2003 een afspraak heb gemaakt met Gert Jan. Het is een zeer warme dag, maar de reis verloopt voorspoedig. Traditioneel neem ik tóch nog een afslag te vroeg (wie verzint er dan ook afslag 4a, terwijl ik afslag 4 zoek?) en mag ik nog even de oude dorpskern bewonderen. Een afslag verder en ruimschoots op tijd rijd ik een woonerf op en enkele tellen later sta ik voor de deur van de moderne eensgezinswoning, die Gert Jan met z`n vrouw en twee kinderen bewoont. Na de hartelijke ontvangst door Gert Jan en z`n vrouw Mieke nemen we, voorzien van een kopje Senseo en een stuk appel-kruimelvlaai plaats op de riante bank. Mieke en de kinderen genieten ondertussen in de tuin van de warmte, maar komen tijdens de luistersessie geregeld even gezellig "langswandelen" voor een pitsstop naar de ijskast.

Een stukje audiogeschiedenis

Voordat we verder gaan met Gert Jan`s huidige set kijken we eerst naar z`n audio-verleden. Vroeger werd hij door zijn opa al enthousiast gemaakt voor muziek en audio. Opa was namelijk een fervent muziekliefhebber en in het bezit van een B&O installatie, wat heel wat betekende in die tijd. Van hem kreeg hij zijn eerste transistorradiootje. Gert Jan luisterde in die tijd veel naar de radio en kocht af en toe een singletje of een lp, die hij dan draaide op de Grundig platenspeler van zijn ouders. Op jonge leeftijd kreeg hij voor zijn verjaardag zijn eerste "stereo-installatie". Het was een soort combi-set, waarschijnlijk van Audio Sonic, bestaande uit een ge√Įntegreerde versterker met platenspeler, die gekocht werd bij een dumpshop. Nog weer wat ouder kocht hij van zijn spaarcenten een Marantz versterker, een Marantz draaitafel en een setje B√∂se speakers. Zijn platenverzameling steeg gestaag in die tijd.
Enkele jaren later verving hij de Marantz draaitafel door een JVC QL-A85 draaitafel, volgens hem een dijk van een draaitafel die in die tijd fl. 1.999,-- kostte. De Marantz versterker werd vervangen door een Yamaha versterker. Tevens kocht hij een Yamaha tuner, een Yamaha cassettedeck en een Yamaha equalizer. Begin jaren `80 werd de cd ge√Įntroduceerd en kocht hij √©√©n van de eerste, maar zeker niet de slechtste Yamaha cd-spelers.
Met deze set heeft Gert Jan jaren naar tevredenheid geluisterd. De Böse speakers werden in de loop van de tijd vervangen door een set Impulse 34 luidsprekers en dat betekende een enorme vooruitgang. Na jaren genieten op deze manier was de set aan vervanging toe en besloot hij deze te vervangen door wederom een Yamaha set bestaande uit: een AX892 versterker, een TX592RDS tuner en een CDX993 cd-speler.

Luisterbezoek bij Gert Jan


EDITORS' CHOICE