(Gesponsord artikel)Harder werken

Max Delissen | 20 juli 2012 | Fotografie PHOTO40

Hoewel Roger net als veel van zijn collega’s af en toe best wel eens somber is over de ontwikkelingen in de markt ziet hij er vooral een uitdaging in om nog beter zijn best te doen. “De hele handel mag er van mij eigenlijk wel een schepje bovenop doen. Want de consument wordt steeds kritischer. Er is steeds meer overredingskracht nodig om ze over de streep te trekken. Ik realiseer me tegelijkertijd dat de concurrentie van internet groter wordt, maar dat is een ontwikkeling waar ik niks aan kan veranderen, of ik er nu over loop te mopperen of niet. Ik zie het juist als een kans. Zo’n concurrentieslag dwingt je tot een andere kijk op zaken. Bijvoorbeeld door meer in te springen op merken die juist niet via internetshops worden aangeboden, en daar heel veel service, persoonlijke aandacht en kennis bij te bieden.”

“Bovendien zijn de moderne communicatiemiddelen soms juist mijn beste vriend. Ik doe verbazingwekkend veel zaken via email. Mensen hebben zeer weinig tijd en benaderen mij regelmatig voor advies via de mail. Daar ontstaat dan een van mijn kant zeer zorgvuldig ingestoken conversatie uit, die niet zelden leidt tot een koop-op-afstand. Die mensen hebben zich dan al van tevoren via alle mogelijke kanalen geïnformeerd, en de manier waarop ik met hun wensen en keuzes omga zorgt er dan voor dat ik de deal kan sluiten. Dat was natuurlijk best even wennen, want persoonlijk contact is nog altijd leuker, maar ik ben er eigenlijk wel fier op.”

Ik zie meerdere modellen draaitafels speelklaar opgesteld staan, en vraag Roger of hij in België ook merkt dat analoge muziekweergave vooral onder de jeugd weer een hip onderwerp is. “Het laatste jaar zeker,” zegt hij. “Natuurlijk niet voor het duurste van het duurste, maar ik merk wel dat er een flinke groei zit in platenspelers uit de betaalbare prijsklasse. Die jongelui hebben dan van vader een stoffige draaitafel gekregen die al jaren in een hoekje van de zolder stond, en dan valt het geluid soms een beetje tegen. Als ze vervolgens bij mij komen kan ik laten horen hoe goed analoog zelfs met een kleiner budget kan klinken. En wat ik dan ook wel zie gebeuren, is dat ze binnen een half jaar alweer terug zijn om een betere draaitafel of een mooier element te kopen.”

“Maar ik vind eigenlijk ook dat de cd-speler door die vinylrevival én de opkomst van streaming ten onrechte in de verdomhoek terecht is gekomen. Sommige mensen spreken over de cd alsof hij als geluidsdrager al niet meer bestaat. En dat is gewoon onzin. Er worden behalve de fysieke schijfjes ook nog zeer goede nieuwe spelers en loopwerken gemaakt die echt superieur zijn aan het gros van de streamers. Natuurlijk heeft zo’n streamer een aanvullend gebruiksgemak, maar dat geldt sterker naarmate je meer cd’s hebt. Hoe groter je collectie, hoe nijpender het probleem van opslag en catalogisering. En dan kan ik me voorstellen dat je op een bepaald moment gaat verlangen naar het overzicht en de toegankelijkheid van streaming. Maar voorlopig verkies ik zelf nog de oude vertrouwde cd als bron, en straks zal ik je laten horen waarom.”


EDITORS' CHOICE