(Gesponsord artikel)Hifi Corner Antwerpen

Max Delissen | 20 juli 2012 | Fotografie PHOTO40

Tijdens mijn omzwervingen voor deze rubriek kom ik meestal op plekken waar ik nog nooit ben geweest. Dat is spannend en leuk, want je ziet nog eens wat van het land en je leert leuke nieuwe mensen kennen.

Deze keer ben ik op wat bekender terrein, namelijk in mijn geliefde België, omdat de plicht mij naar Hifi Corner in Antwerpen roept. Hifi Corner heeft drie vestigingen. Een in Deurne, waar het bedrijf ooit begon, een in Schoten, en deze winkel in Antwerpen.

Antwerpen… Oude stad aan de Schelde, waar het eten voortreffelijk is en het bier koel. Stad van cultuur, van popgroep dEUS en van Peter Paul Rubens. Waar je oorverdovend hotsebotsend over de kasseien met je auto het centrum in rijdt, waar het altijd druk en gezellig is. En waar van oudsher toch ook het epicentrum van de Vlaamse hifi ligt. In de oude stadskern lijkt het of alles altijd hetzelfde blijft, maar de tand des tijds knaagt onvermoeibaar voort en de wereld verandert ook hier wel degelijk.

Dat merk ik als een deel van de gevreesde kinderkopjes inmiddels vervangen blijkt te zijn door zacht zoevend asfalt, en meer nog als ik even heb gesproken met Roger Leemans, mijn gastheer van vandaag. Hij bemant in zijn eentje de gezellige hifiwinkel Hifi Corner aan de Katelijnevest. Als ik samen met de fotograaf binnenstap, worden we met een brede glimlach en een warme handdruk ontvangen.

Roger Leemans, aangenaam...
Roger en zijn winkel zijn op het eerste gezicht precies het tegenovergestelde van Willy van de Velde en Hifi Corner in Schoten, waar ik een tijdje geleden op bezoek was voor een recensie van twee Lyngdorf hifi-systemen. Willy strak in het pak, Roger een spijkerbroek en een fleurig overhemd. Hifi Corner in Schoten groot en keurig opgeruimd, Hifi Corner in Antwerpen klein en nogal vol. Maar als we kennis maken, herken ik meteen de vriendelijkheid en de openheid waardoor ik het destijds met Willy ook al zo goed kon vinden.

Even later komt tot mijn verrassing ook Frank Vermeylen binnen. Ik ken Frank ook al een hele tijd. Hij is Europees vertegenwoordiger voor de kabels van Synergistic Research die door een aparte tak van Hifi Corner worden geïmporteerd, en voor MSB, een fraai Amerikaans high-end audiomerk. Omdat hij vlakbij woont en goed bevriend is met Roger komt hij de winkel een beetje in de gaten houden terwijl ik met Roger praat. En dat praten lukt vrij aardig. Roger is een bevlogen mens en hij spreekt begeesterd over zijn vak en zijn winkel.

“Weet je,” zegt hij, “ik doe hier alleen stereo, dus geen surround en geen televisies. Dat is een keuze die ik bewust heb gemaakt. ‘Doe waar je goed in bent, en doe dat zo goed mogelijk’ zeg ik altijd, want alleen daarmee kun je je nog onderscheiden. Het is geen geheim dat de hifi-branche onder druk staat, het zijn moeilijke tijden. Een aantal elektronica- en hifiwinkels in Antwerpen heeft de deuren al moeten sluiten of is omgebouwd tot een soort outlet van een van de grote merken. Maar ik wil door als zelfstandige winkel, ik kan niet anders. Het is mijn passie, mijn hobby. En ik kan gelukkig zeggen dat ik het nog steeds vrij aardig doe."

"Ik heb veel vaste klanten, en nieuwe klanten blijven ook komen. Tot mijn verbazing soms zelfs van honderden kilometers ver weg. Ik doe kennelijk iets goed, want ze komen voor mij en mijn manier van werken, vaak gestuurd of geïnspireerd door bestaande klanten. En dat is toch erg prettig om te merken.”EDITORS' CHOICE