REVIEWFocal

Kwalitatief en Tijdloos


Marc Brekelmans | 23 september 2012 | Focal

Deze knoepert van een hit uit 1991 heb ik in twee versies: het origineel van Nirvana en in een cover-versie van Tori Amos. Dezelfde muziek, dezelfde woorden….maar daar houdt ieder vergelijk wel op. Het origineel ragt, hakt en scheurt heerlijk direct en ongenuanceerd door de oorschelpen. Het retestrakke drumwerk van Dave Grohl klinkt vol en dynamisch en zorgt samen met het basgitaarspel van Krist Novoselic voor de aanstekelijke ritmische drive onder het nummer. De getormenteerde zang van Cobain geeft het geheel urgentie: boosheid en frustratie worden in beide oren tegelijkertijd uitgestort. De Spirit One klinkt strak en snel zonder onaangenaam fel te gaan klinken. De drukke mix vol overdubs, echo’s en vervorming wordt daarbij uiterst overzichtelijk gepresenteerd. Romantiek is echter ver te zoeken.

Daarvoor is de uitvoering van Tori Amos meer geschikt. De roodharige diva weet het nummer met veel gevoel te brengen. De Spirit One laat het uitsterven van de tonen in de vleugel, het stampen met haar voeten op de houten vloer en de akoestiek van de ruimte overduidelijk horen. Het oplossend vermogen van de Focal hoofdtelefoon is indrukwekkend, maar ook de dynamische en volle laagweergave is opvallend. Geen blubberende brei aan lage tonen, maar mooi afgepast, drukvol en kleurrijk.

Gentle Spirit van het gelijknamige album van Jonathan Wilson uit 2011 is een uitermate sfeervol nummer dat herinneringen oproept aan de betere popmuziek uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. De uiterst getalenteerde gitarist Wilson zingt zijn lieflijke folky harmonieën met enorm veel lucht op de stem en maakt daarbij gebruik van echte instrumenten, het liefst authentieke exemplaren uit de jaren ’70. Het nummer Gentle Spirit start met een piano, duidelijk ver in de achtergrond bespeeld en alleen hoorbaar in het rechteroor. Felle slagen op zijn akoestische gitaar klinken even later in het linkeroor, waarna het sfeervolle liedje zich verder kan ontvouwen. De Spirit One weet het geheel te voorzien van enorm veel detail, ruimte en lucht, waardoor het dromerige en ijle karakter van het nummer via de Focal hoofdtelefoon uitstekend tot zijn recht komt.

Conclusie

Liefhebbers van hoofdtelefoons beleven gouden tijden, de keuze is enorm en groeit nog iedere dag. De Focal Spirit One weet zich in dit enorme aanbod op een positieve manier te onderscheiden. De Spirit One is comfortabel en licht, en bovendien kwalitatief hoogstaand en tijdloos vormgegeven. Ook klankmatig is de Spirit geen eenheidsworst. Het gesloten systeem zorgt voor een fantastische laagweergave - het elektronische laag in Uusi (v3.0) van de band Näo was bijvoorbeeld absolute topklasse - terwijl het midden en hoog luchtig en uiterst gedetailleerd wordt weergegeven. En wat ook opvalt is de verkoopprijs, die is met 229 euro zeer concurrerend, zeker als je het zeer complete pakket meegeleverde accessoires in ogenschouw neemt.

Aanvullende informatie:

Focal Spirit One
Gesloten systeem
Advies verkoopprijs: 229 euro

Pluspunten:

 • iDevice bedieningstoetsen in afneembaar koord.
 • vormgeving.
 • geluidskwaliteit.
 • compleet pakket accessoires.

Minpunten:

 • bij langer luisteren kunnen de oorschelpen broeierig worden.
 • relatief kort snoer.

Leverancier
Smart Audio

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »