REVIEWFocal

Focal Spirit One - The Spirit of Sound

Marc Brekelmans | 23 september 2012 | Focal

In het kader van de Hoofdtelefoonmaand kun je onze recensie van de Focal Spirit One nog eens lezen. We spotten hem tijdens de High End in München en recenseerden hem vrijwel meteen, maar halen hem bij dezen terug voor alle mensen die het toen even gemist hebben of voor iedereen die de recensie nog eens rustig tot zich wil nemen. 

 

De markt voor hoofdtelefoons met hifi-aspiraties is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Waar hoogwaardige hoofdtelefoon-merken als Sennheiser en AKG de gunst van de jeugd niet wisten te veroveren, lukte dat de Amerikaanse kabelfabrikant Monster in samenwerking met Beats™ by Dr. Dre™ schijnbaar moeiteloos. En daarmee plaveiden ze de weg voor andere fabrikanten die ook een graantje mee wilden pikken van deze lucratieve markt. Tijdens de CES 2012 introduceerden meerdere traditionele hifimerken dan ook hun eerste hoofdtelefoon, waaronder ook de Franse high-end luidsprekerfabrikant Focal. Hun nieuweling heet Spirit One.

Van de importeur krijg ik een van de eerste modellen overhandigd: de nette, maar relatief bescheiden verpakking opent als een lade, met daarin een stevige neopreen cassette waarop de naam Focal in reliëfletters te lezen valt. Als ik de cassette openrits ligt daarin - en dat verraadt meteen een van de eigenschappen van de Focal hoofdtelefoon - de opgevouwen Spirit One, nog enigszins verhuld door een opbergtasje.l

Focal Spirit One op High End München 2012

De oorschelpen kunnen namelijk onder een hoek van 90 graden gedraaid worden. De Spirit One wordt erg compleet geleverd, naast het genoemde opbergzakje bevat de cassette een speciale verloopplug met vergulde pinnen voor gebruik in het vliegtuig, een mysterieus kort verlengkabeltje voor een 3,5mm plug en een zeer degelijk ogende en ongeveer 1 meter lange afneembare kabel met bedieningstoesten voor een iDevice of andere telefoon. Als ik de handleiding nalees om te ontdekken waar dat korte verlengkabeltje voor dient ontdek ik dat deze de bedieningstoetsen uitschakelt voor het geval je telefoon of muziekspeler hier niet compatibel mee is.

De Spirit One lijkt het eerste model uit een complete reeks te worden, aangezien de Focal website melding maakt van een Nomad Headphones serie met de Spirit One als enige model. Focal was er bij de ontwikkeling veel aan gelegen om een ultieme geluidskwaliteit te koppelen aan optimaal draagcomfort. Beide aspecten hebben daarom ook een zwaar stempel gedrukt op het uiteindelijke design. Zoals gezegd zijn de oorschelpen in een hoek van 90 graden te draaien, en bovendien met een scharnier aan de draagbeugel verbonden. Hierdoor past de hoofdtelefoon zich eenvoudig aan de vorm van het hoofd aan en zal bijna altijd comfortabel zitten.

De draagbeugel is uitgevoerd in een degelijke kwaliteit aluminium en voelt stevig en robuust aan. De ronding van de beugel en de oorschelpen zijn voorzien van een kunststof omhulsel met een zacht (imitatie)lederen kussentje op de plekken waar de Spirit One het hoofd raakt. Het verstellen van de draagbeugel gaat soepel en kleine klikjes geven een indicatie van de mate mate waarin je de hoofdband verschuift. De oorschelpen zelf hebben een gesloten achterzijde en zijn uitermate licht van gewicht. Die gesloten achterzijde oogt niet alleen fraai, het heeft duidelijk een klankmatige achtergrond. De gesloten schelpen dempen, volgens opgave van Focal, namelijk het omgevingsgeluid met 20dB. Hierdoor kun je niet alleen ongestoord luisteren, de isolerende werking zorgt er ook voor dat het geluid niet uit de oorschelp kan ontsnappen waardoor je een diepere en krachtigere laagweergave krijgt.

Een paar opvallende designelementen als een rood doek voor de drivers en een subtiel verchroomd randje rond de oorschelp geven de Spirit One tegelijkertijd een sjieke en een jeugdige uitstraling.

MERK

EDITORS' CHOICE