ARTIKELDALI

Eigen innovaties

Marnix Bosman | 09 juni 2013 | DALI

Om de hierboven beschreven doelen te bereiken, besteedt Dali veel aandacht aan het kastontwerp dat, afhankelijk van de serie, van hoogwaardig MDF of zelfs aluminium (Fazon serie) is. Alles begint echter bij de luidsprekerunits die allemaal door Dali zelf worden ontwikkeld en gefabriceerd. De hybride tweeter, die in de Ikon, Mentor, Helicon en Epicon series worden toegepast, is daarbij een kenmerkend onderdeel. Deze tweeter bestaat in feite uit een combinatie van een bandtweeter en een dome tweeter in één unit. Dali gebruikt deze constructie om de specifieke voordelen van beide technieken te combineren. Sterke eigenschappen van een dome tweeter zijn bijvoorbeeld het hoge dynamische bereik en de lage resonantiefrequentie. Een bandtweeter is erg goed in het tophoog en staat bekend om zijn lage vervorming, geweldige definitie en brede afstraling in het horizontale vlak.

Ook de woofers hebben specifieke Dali eigenschappen. Het membraan is gemaakt van een pulp van papier dat is versterkt met kleine houtvezels die duidelijk zichtbaar in het membraan zijn verwerkt. Dali gebruikt deze techniek om zeer lichtgewicht membranen te creëren die tegelijkertijd echter een hoge stijfheid hebben. Door het lage gewicht zijn de membranen eenvoudig in beweging te brengen waardoor een realistische weergave met weinig vervorming mogelijk is. De nieuwste Dali innovatie is de SMC woofer in de Epicon serie. Deze nieuwe driver is voorzien van een speciaal magnetisch materiaal dat een hogere lineariteit geeft doordat de magnetische wervelstromen en het magnetische hysteresis gedrag wordt gereduceerd. Op de nieuwe techniek is patent aangevraagd en hij zal naar alle waarschijnlijkheid op den duur ook in de goedkopere series terug te vinden zijn.


De nieuwe dali Epicon

Breed assortiment
Het assortiment van Dali biedt voor elke situatie, toepassing en budget een oplossing en begint bij de Zensor lijn, de budget serie van Dali. De term budget zegt iets over de prijs maar zeker niet over de kwaliteit die past in de stijl van Dali. De Lektor lijn is iets breder en biedt naast monitor en vloerstaande modellen ook een center en subwoofer voor het creëren van een surroundsysteem.

De Ikon serie is de eerste lijn die gebruik maakt van de unieke hybride tweeter met zijn unieke eigenschappen. De iets duurdere Mentor serie biedt onder andere een hogere kwaliteit op het gebied van de gebruikte materialen en valt op door de ronde vormen van het front waardoor diffractie verschijnselen geen kans krijgen.


HiFi.nl recenseerde ook de Dali Mentor 8 

Bij de Helicon serie zijn die ronde vormen nog sterker en zijn ook de zijkanten afgerond waardoor interne staande golven worden voorkomen. Ook De Helicon serie maakt gebruik van de hybride tweeter en de met houtvezels versterkte woofers. De buitenzijde van de kast is tot slot voorzien van een fraaie afwerking met hoogglans fineer. Die fraaie afwerking en ronde vormen zie je ook terug in de begin 2012 geïntroduceerde Epicon luidspreker. Nieuw in deze serie is het Linear Drive Magnet System met de nieuwe SMC woofers.


Lars Worre, algemeen directeur van Dali, tijden de presentatie van de Dali Epcion (PHOTO40)

Degene die op zoek is naar een combinatie van vorm en functie kan terecht bij de Fazon serie. Deze luidsprekerserie maakt gebruik van volledig uit aluminium gegoten behuizingen. Door deze opbouw kunnen fraaie ronde vormen worden gecreëerd en de modellen zijn leverbaar in hoogglans wit, zwart of rood. Wil je juist een onopvallende luidspreker dan is de Phantom serie de beste keuze met verschillende luidsprekers voor inbouw in plafond of wand.

Dali is duidelijk niet zomaar een luidsprekerfabrikant maar een merk met visie en is continu bezig om de mogelijkheden van de gebruikte materialen en technieken naar een hoger plan te tillen. Sinds de oprichting in 1983 is Dali gegroeid van een kleine subdivisie van een Deense winkelketen naar een vooraanstaande luidsprekerfabrikant met wereldwijde aantrekkingskracht en is het merk niet meer weg te denken binnen de huidige luidsprekermarkt.

Aanvullende informatie:
AND Benelux
Websites : www.andbenelux.com / www.dali.nl
Special Page 

MERK

EDITORS' CHOICE