ARTIKELDALI

Dali luidsprekers: de weergave staat voorop

Marnix Bosman | 09 juni 2013 | DALI

Denemarken bezit al vele jaren een vruchtbare bodem voor luidsprekerbouwers, getuige de toonaangevende merken die er vandaan komen. Het merk Dali is nog betrekkelijk jong, maar heeft desondanks een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt.

De naam Dali heeft niets van doen met de beroemde Spaanse schilder Salvador Dali maar is een afkorting voor Danish Audiophile Loudspeaker Industries. De internationale historie van Dali start in 1993, maar de werkelijke start van de luidsprekerfabriek was tien jaar daarvoor. Reeds in 1983 legde Peter Lyngdorf, de drijvende kracht achter moederbedrijf Audio Nord, namelijk al de basis voor de luidsprekerfabriek. Audio Nord is onder andere eigenaar van de winkelketen Hi-Fi Klubben. Vanuit deze keten ontstond begin jaren ’80 de vraag naar een aantal modellen die de inkopers niet bij de reguliere fabrikanten kon vinden. 

Omdat Audio Nord op dat moment al betrokken was bij de Europese fabricage van een Amerikaans luidsprekermerk werd besloten een nieuw Deens merk op te zetten om het pakket in de Hi-Fi Klubben winkels aan te vullen. Dit initiatief bleek echter zo succesvol dat Dali vanaf 1990 ook buiten Denemarken werd geïntroduceerd. Na de start in Duitsland volgde al snel de rest van Europa waarna er ook in Amerika en de rest van de wereld distributiekantoren verschenen. In Nederland wordt de distributie verzorgd door Audio Nord Distribution (AND) Benelux dat ook vertegenwoordiger is van andere Audio Nord merken als Argon, NAD en Scandyna (bekend van de Pod luidsprekers).Deens product
Sinds 1986 is de fabriek van Dali gevestigd in het plaatsje Nørager waar alle modellen worden ontworpen en het grootste deel ook wordt gefabriceerd. Dali is één van de weinigen die zowel de kasten als de luidsprekerunits in eigen beheer fabriceert. Alleen de budget modellen uit de Zensor-lijn komen uit China, waar ze in een eigen Dali fabriek worden geassembleerd.Dali kiest bewust voor deze, inmiddels vrij unieke aanpak omdat alleen op deze manier de hoogst mogelijke kwaliteit kan worden gerealiseerd. Een bijzonder aspect aan de Dali aanpak is het ontbreken van lange lopende banden. Iedere luidspreker wordt bij Dali door één werknemer geassembleerd en elke luidspreker wordt zowel elektrisch akoestisch getest voordat hij de fabriek verlaat. Als bevestiging van deze aanpak zet de Dali-medewerker die de betreffende luidspreker heeft gebouwd zijn handtekening op de achterkant van de kast. Een subtiel, maar niet te onderschatten detail voor iedere Dali luidspreker.


Wie goed kijkt, ziet de handtekening op de achterkant van de Ikon MK52

Ontwerpfilosofie
Het leveringspakket van Dali beslaat een breed gamma met luidsprekers voor ieder budget. Ondanks de verschillen hanteert Dali over de hele linie een vergelijkbare ontwerpbenadering. Dali streeft naar luidsprekers met een natuurgetrouwe weergave zonder vervorming of onnatuurlijk bijgeluiden. Om dat te bereiken hecht Dali veel waarde aan een zeer constante impedantie. Het voordeel hiervan is dat een versterker geen moeilijke belasting krijgt en zich zo kan concentreren om een zo lineair mogelijke versterking. Een ander aspect is het creëren van een luidspreker met een coherent gedrag in het tijdsdomein en een brede afstraling. Deze factoren dragen bij aan een natuurgetrouw en realistisch geluidsbeeld met een hoge precisie. Een brede afstraling zorgt er bovendien voor dat men overal in de kamer van een vergelijkbare geluidskwaliteit kan genieten.

MERK

EDITORS' CHOICE