REVIEWArcam

Netwerk en Streaming

Max Delissen | 23 juni 2010 | Arcam
Het instellen van een draadloos netwerk is eenvoudig, en binnen de kortste keren geregeld. Wie de voorkeur geeft aan bedraad aansluiten prikt de datakabel eenvoudigweg in de RJ45 aansluiting achterop de Solo Neo. Je hebt als gebruiker de keuze uit twee NET Music activiteiten. De ene is internetradio, de andere is muziek uit het eigen netwerk, bijvoorbeeld vanaf een laptop of  NAS. Het luisteren naar internetradio is een genoegen. De ingebouwde module is snel en stabiel, de enige beperking ligt bij de aanbieder van het signaal. Een meerderheid van radiostations op internet hanteert een 128 kbps bitrate, en hoewel dat absoluut niet overeenkomt met de beloofde cd-kwaliteit is er in de dagelijkse praktijk erg goed naar te luisteren.

Uitgebreid zoeken van zenders en het toevoegen van favoriete radiostations gaat wat lastiger via de afstandsbediening en het display van de Solo Neo. Daarom heeft Arcam de mogelijkheid gecreëerd om deze instellingen via een computer en internet aan te passen. De koper van de Solo Neo kan zich registreren op een speciale site, en door het unieke identificatienummer van zijn Solo Neo in te geven kunnen online de favoriete zenders worden aangepast in het apparaat. En dat werkt in de praktijk echt hartstikke handig.
Streaming
Als je bestanden wil streamen vanaf een netwerkapparaat – dat kan bijvoorbeeld een computer zijn of een NAS – moet op dat apparaat een Universal Plug and Play (uPnP) service aanwezig zijn. Voor een computer is dat bijvoorbeeld Windows Media Player 11. Veel NAS-systemen hebben ook een uPnP service aan boord. Voor de duidelijkheid: uPnP is een internationaal gestandaardiseerd verbindingsprotocol waardoor apparaten van verschillende merken elkaar herkennen en zonder problemen kunnen samenwerken. Een bedrade verbinding installeert in zo`n geval meestal automatisch de benodigde netwerkverbinding, en voor draadloos gebruik is in de handleiding een duidelijke en uitgebreide setup-gids opgenomen.

Is de verbinding eenmaal gemaakt, dan indexeert de Solo Neo zelf de bruikbare muziekbestanden op de externe bron, die vervolgens met de afstandsbediening kunnen worden opgeroepen. Als je een netwerkspeler met een uitgebreide touchscreen afstandbediening gewend bent is het even wennen, maar de manier waarop Arcam je door je bestanden laat browsen is heel logisch.
Verschil in klank tussen de originele schijf via de cd-speler en een in FLAC geripte versie vanuit het netwerk is te verwaarlozen, en zo er al een onderscheid gemaakt zou kunnen worden is het onmogelijk om aan te geven welke weergave beter is.
MERK

EDITORS' CHOICE