REVIEWVivid Audio

Techniek

Net zo uniek als het uiterlijk is ook de techniek van deze luidspreker. In die zin dat ieder onderdeel ontworpen en gefabriceerd wordt binnen het bedrijf. Laurence Dickie is de gelauwerde ontwerper van de luidspreker units. Zijn naam is onverbrekelijk verbonden met de B&W Nautilus die hij voor het Engelse luidsprekermerk ontwierp. Hij was al twee jaar voor zichzelf bezig met het ontwikkelen van nieuwe luidspreker units toen hij de heren van Vivid Audio ontmoette. Samen met Philip Guttentag die de commerciële belangen behartigt is hij nu eigenaar en verantwoordelijk voor de ontwerpen, waarbij hij bij iedere ontwerpfase betrokken is. De V 1.5 is een doorontwikkeling van de V 1, een luidspreker die bedoeld is om op een stand of kabinet, eventueel hangend aan een beugel, dicht tegen een achterwand geplaatst te worden.

De V 1.5 heeft een extra inhoud van vier liter waarmee hij vrij in de ruimte geplaatst kan worden. In de vloeiende lijnen van de baffle zijn drie onderdelen te onderscheiden. Bovenin is dat de in een hoornvormige verdieping geplaatste D 26 tweeter. Net als de daaronder gemonteerde C 125 mid/bas unit is hij vervaardigd uit aluminium. Daaronder bevindt zich een ovale baspoort. Bijzonder is de catanoide vorm van de hoogweergever. Afgeleid van de natuurlijke vorm die je krijgt wanneer je een touw tussen twee punten ophangt. Hij laat het geluid doorlopen tot 39 kHz. Voor de tweeter is ter bescherming een kunststof kruis bevestigd. Onder de 3000 Hz is de C 125 verantwoordelijk voor het geluid. Hij geeft weer vanaf 42 Hz. Ook de ophanging van beide units is bijzonder. Geen van beiden maken zij echt contact met de baffle.

Achter beiden bevinden zich met rubberen O ringen afgewerkte buizen. Buizen en units hangen dus in rubber tussen de voor en achterkant van de behuizing. De achter de tweeter geplaatste buis loopt taps toe, is gevuld met een licht dempend materiaal en wordt afgesloten met een schroef. De achterwaarts in de behuizing afgegeven energie wordt aldus op natuurlijke wijze gedempt en krijgt niet de kans om het geluid te ‘vervuilen’. De buis achter de woofer heeft geen dempende werking en dient slechts als trekstang. De gevoeligheid van deze speaker is 89 dB, de nominale impedantie is 8 Ohm, de minimale impedantie 4 Ohm. Naast de baspoort bevindt zich het filter terwijl de interne van den Hul bekabeling doorloopt tot aan de achterkant van de voet waar zich de vier WBT aansluitingen bevinden voor de bi-wire aansturing van de speaker. De voet rust op drie spikes.


EDITORS' CHOICE