REVIEWVivid Audio

Vivid V 1.5 - Levendig en puur

Iedereen die deze site met enige regelmaat bezoekt zal wel zijn persoonlijke lijstje met memorabele demo’s hebben. In mijn geval gaat het dan altijd om stereo installaties. Gek genoeg is er in mijn top tien – ondanks het feit dat ik regelmatig sets in wisselende samenstellingen beluister – weinig sprake van verschuivingen. Zo staat er al enkele jaren een set in waarvan de luidsprekers afkomstig zijn van het merk Vivid.

Ik praat dan niet eens over de grootste of duurste luidsprekers van dit merk maar over een set B1 weergevers. U zult dus kunnen begrijpen dat ik enthousiast reageerde op het verzoek van hoofdredacteur Marc Brekelmans om voor Hifi.nl het kleinere familielid, de V-1.5 te testen.

Uiterlijk

Bij luidsprekers gaat het in de eerste plaats om de manier waarop zij het muzieksignaal presenteren. Toch is de uiterlijke verschijning van de weergever vaak het eerste kenmerk dat de aandacht vraagt. Bij dit Zuid-Afrikaanse merk geldt dat zelfs in sterke mate. Er is qua vormgeving geen enkele andere luidspreker die ook maar enigszins in de buurt komt. Enerzijds is dat een ijzersterk punt omdat ieder model direct herkenbaar is als een loot die ontsproten is aan dezelfde stamboom. Anderzijds drukt ieder model van deze reeks zijn duidelijke stempel op de omgeving waarin hij geplaatst wordt. Persoonlijk vind ik ze prachtig om te zien.

Van een afstand lijkt het of de kast rust op een bijpassende voet. Bij nadere beschouwing blijkt echter dat het hier om één geheel gaat, gegoten uit carbon fiber composiet. De 113 cm hoge luidspreker is 26 cm breed en 24 cm diep. Door de lange ranke poot lijkt hij echter veel slanker. De vloeiende lijnen maken hem tot een gracieuze speaker met een hoge aaibaarheid. De afwerking is zoals je van een luidspreker van dit niveau mag verwachten. Mijn testexemplaren zijn uitgevoerd in een glanzende zilverkleur. Er zijn vijf standaarduitvoeringen terwijl voor een kleine meerprijs iedere andere gewenste kleur leverbaar is.


EDITORS' CHOICE