REVIEWNaim Audio

Klok integriteit

Kilian Bakker | 18 maart 2010 | Naim Audio

Daarmee wordt de klok-integriteit van een correct ontworpen geentegreerde CD-speler verkregen (waar de processor, het digitale filter en de DAC via I2S -met discrete audiodata, wordklok en bitklok- met elkaar zijn verbonden). De DSP (Digital Signal Processor) van de Naim DAC is elektrisch geesoleerd van de rest van het DAC-circuit, daarnaast zijn de ingang en DAC secties zelfs van een eigen voeding voorzien. De DSP en DAC zijn overigens in beide richtingen ontkoppeld via snelle Analog Devices ADuM iCouplers.

NAIM DAC

Nog een slimme twist: gezien het inkomende S/P-DIF signaal met klokfouten na de RAM geheugenbuffer een nieuw kloksignaal meekrijgt, heeft Naim niet voor een meervoudige PLL (phase-locked loop) oplossing maar voor 10 vast ingestelde klokken met specifieke klokfrequenties gekozen. Afhankelijk van de frequentie van de inkomende klokpuls, wordt na de RAM een klok gekozen die het dichtst bij de gemiddelde inkomende klokfrequentie komt. Mocht geen van de klokken overeen komen met het inkomende kloksignaal, dan schakelt de Naim DAC over op een Asynchrone sample-rate converter (ASRC). Naim noemt deze digitaal/analoogomzetter een "zero jitter DAC" en alhoewel die term nogal absoluut is, zou het kloksysteem van de Naim DAC inderdaad dat resultaat kunnen leveren.

Digitale filtering wordt verzorgd door een SHARC DSP met een unieke Naim code wat voor 16 keer oversampling van de standaard 44.1 kHz sampling-rate zorgt en voor 180 dB onderdrukking van ongewenste dataresten na conversie. Als DAC`s worden fraaie dual-mono BurrBrown PCM1704K chips ingezet. De I2V (stroom-naar-spanning) converter is geheel Naim, en dus discreet opgebouwd met een klasse A PP-emittervolger als laatste trap van de drietraps I/V conversie. Naim houdt van een perfecte voeding en de custom ringkern trafo van de Naim DAC heeft dan ook drie secundaire wikkelingen met elk een eigen gelijkrichter-brug en buffer-elco`s; een voor de meervoudige klok, een voor de DSP en de laatste voor de rest van de DAC.

NAIM DAC

Daar houdt de voedings-reinheid niet op want na de elcobanken volgen nog vele regulatoren (meer dan een dozijn). Wanneer de voedings upgrade-optie wordt gekozen (in de vorm van een Naim XPS of 555 PS), blijft de Naim DAC de DSP voeden terwijl de externe voeding zich voornamelijk op de klok zal richten. Daardoor wordt de isolatie tussen DSP, de master-klok en de analoge sectie nog groter. De printplaat is op enkele punten hard verankerd aan het 3mm dikke geextrudeerde aluminium frame terwijl het op enkele uitgekiende plaatsen door Naim`s mechanische isolatoren wordt ondersteund.

 

MERK

EDITORS' CHOICE