REVIEWXTZ

The Looks

Jan de Jeu | 04 maart 2010 | Fotografie Jan de Jeu | XTZ

Daar kan ik kort over zijn; van hoog niveau. Nu neemt u daar natuurlijk terecht geen genoegen mee. Ik zal het dan ook toelichten maar het zegt wel iets over de uitstraling en de eerste indruk die dit product maakt. Een deel van die uitstraling kunt u zelf beïnvloeden door te kiezen voor een specifieke uitvoering; volledig zwart, volledig zilver of een combinatie waarbij over het zwarte apparaat in het midden een brede zilveren band loopt. Welke versie u ook kiest, u krijgt dan een bijna volledig uit aluminium opgetrokken behuizing. Met als enige kanttekening dat met het bekloppen van de uit drie gedeelten bestaande bovenplaat het middenstuk iets minder dof klinkt dan de beide zijstukken.

XTZ

Aluminium is niet alleen optisch fraai. Het materiaal is qua mechanische stijfheid superieur aan het in deze prijsklasse gebruikelijke plaatstaal terwijl het ook een betere afscherming biedt tegen schadelijke beïnvloeding (bijvoorbeeld RFI) van buitenaf. Nog een voordeel van het aluminium heeft te maken met de spreiding van de door de versterker gegenereerde warmte. Iets dat vooral speelt wanneer de versterker in klasse A geschakeld is. Ook de voeten waar de versterker op rust zijn van een solide degelijkheid die in deze prijsklasse niet als standaard geldt. Ze dragen het gewicht van de versterker die schoon aan de haak 21 kilo weegt. Met zijn hoogte van 158 mm, breedte van 445 mm en diepte van 468 mm maakt hij weliswaar een stoere indruk maar past hij lang niet in ieder audio rack.

Het front is mooi rustig met slechts twee vlak boven de onderkant geplaatste drukknoppen. De linker is de powerknop. Wanneer deze ingedrukt is licht de bijbehorende led groen op zodra er een signaal is dat doorgegeven kan worden aan de uitgangen. Zolang de led groen knippert is er weliswaar een signaal maar is de versterker nog niet gereed om zijn werk te doen. Is er geen signaal dan kleurt de led rood en staat de versterker standby. De rechterknop is om te schakelen tussen klasse A(rode led licht op) en klasse AB (groene led). Ook de achterkant is overzichtelijk met een plaatsing van aansluitpunten die de gebalanceerde opbouw van de versterker verraadt.

XTZ

Uiterst links en rechts de solide aansluitingen voor de luidsprekerkabels. Naar binnen toe volgen dan eerst de xlr inputs, dan het knopje om te schakelen tussen gebalanceerd en ongebalanceerd en vervolgens de cinch inputs. Helemaal in het midden zitten drie kleine knopjes. Met de middelste kan geschakeld worden tussen always on en auto. Wanneer deze op auto staat kan met het linker knopje voor de standby tijd gekozen worden tussen 10 minuten, 30 minuten of een uur. Tijdens de test staat het middelste knopje continu op always on. Met het rechter knopje kan geschakeld worden tussen stereo mode en bridged mode. De bridged mode is (uiteraard) niet gebruikt omdat ik slechts de beschikking had over één testexemplaar. De stroomingang voor het meegeleverde standaard netsnoer bevindt zich rechts onderaan. Qua flexibiliteit scoort deze eindversterker dus zonder meer hoog.

MERK

EDITORS' CHOICE