REVIEWZyx

Setting


René van Es | 22 januari 2009 | Fotografie René van Es | Zyx

Een pick-up element staat nooit op zichzelf, het is altijd onderdeel van een keten. Een keten die het eindresultaat bepaalt. Een cd-speler zet je neer, daar kun je nog wat rommelen met een kabeltje, eventueel met een paar buisjes, dan is het klaar. Een element is onderdeel van een geheel, dat mechanische energie moet omzetten naar elektrische energie. Een elektrische spanning die groot genoeg moet zijn om een lijnversterker aan te sturen. Ik kan een paar handen vol variabelen aandragen, die van invloed zijn op het eindresultaat en de klank van het element. U moet mij maar op mijn woord geloven dat het element correct is ingebouwd. Dat wil zeggen met een minimale fouthoek, juiste naalddruk, juiste dwarsdrukcompensatie, VTA in orde en Azimuth volgens het boekje.

ZYX 4D-X/SB2 pick-up element

De volgende serie variabelen dient zich aan. De platenspeler is een Transrotor Super Seven met een Transrotor/SME 5009 arm. De arm is een combinatie die speciaal voor Transrotor wordt gebouwd, bestaande uit de 309 (met losse headshell) en de Serie V lagering/armbuis. Met een VdH kabel. De Super Seven staat op een Ginko Audio platform om hem te ontkoppelen van de ondergrond. Ik speel met de standaard Transrotor mat en puck. De phonoversterker is gebouwd door Het Audio Team, type PH-2, met PHS-2 voeding. In de PH-2 zitten Lundahl step-up transformatoren aan de ingang van een ECC83/ECC81 buizenschakeling. Het element ziet een impedantie van 100 Ohm en wordt 70 dB versterkt. Dan volgt een Het Audio Team LA-2 Mk II lijnversterker, een set Manley Labs Snapper monoblokken en tenslotte een paar Focal Electra 937 Be luidsprekers. Alles aangesloten met Crystal Cables en gefilterd met Kemp Elektroniks voor een schone netspanning. Kunt u de variabelen nog volgen?

We hebben bovendien te maken met de akoestiek, die van grote invloed is. Wat kun je dus als recensent straks beschrijven? Alleen hoe het element presteert in deze setting, mede gebaseerd op ervaringen uit het verleden met andere elementen, draaitafels en phonoversterkers. De grote lijnen kan ik voor u uitzetten, ik kan onmogelijk op papier inschatten wat een ZYX 4D doet in een Graham/Clearaudio/Jelco/Rega/Dynavector/VPI of welk ander type arm ook. Hoogstens kunt u veilig van mij aannemen dat een SME 309, Series IV of Series V geschikt is, in combinatie met een massaloopwerk.

EDITORS' CHOICE